Top Hotely Top Hotely Úbytek ruských turistů v Turecku ovlivní ceny pobytů v hotelech vyšší kategorie.

Úbytek ruských turistů v Turecku ovlivní ceny pobytů v hotelech vyšší kategorie.

0eiielde-my0mshste8ln4fia1lcjz-38uovwwdsvmxfc0qdne3aao3a94p5ziownngpoqi

Úbytek ruských turistů se nejvýrazněji projevuje v Turecku a Řecku. Přestože zájem o Istanbul v segmentu eurovíkendů je na českém trhu rostoucí, prodej letních pobytových zájezdů do Turecka je srovnatelný s loňskými výsledky. Turecko v letošním roce navštíví méně Rusů, naopak podle odhadů Německé asociace cestovních kanceláří o 2 % více Němců.

Vzhledem k tomu, že některé hotely vyšší kategorie 4* - 5* byly v Turecku dříve vyhrazeny pouze ruským turistům, letos jsou dostupné i na českém trhu a za příznivé ceny.

 Rezervace pobytů v Řecku je v rámci Evropy celkově rostoucí, pokles Rusů se daří nahrazovat vyšším zájmem Západoevropanů. Zvýšený zájem registrují CK jak v České republice, tak i např. v Rakousku, Velké Británii, Belgii či Nizozemsku. Výjimkou je Německo, ve kterém zájem o Řecko poklesl z důvodu negativní mediální propagace politické a ekonomické situace.

Rovněž prodeje zájezdů do Egypta postupně směřují na vysokou předrevoluční úroveň. V ČR se vloni zvýšil zájem o Egypt o více než 50 %, což potvrzují CK na jaro a léto i letos. Rovněž v Německu v letošním roce vzrostly prodeje zájezdů do Egypta o 52 %.

V případě hlavní turistické destinace Chorvatska, kam vloni zavítalo téměř 800 tis. Čechů, je registrován vyšší zájem o letní pobyty u individuálních cestujících, české cestovní kanceláře evidují stejný počet zákazníků jako vloni. Chorvaté zaznamenali celkový nárůst 10 % v letních rezervacích, zejména ze skandinávských zemí a Německa.

Prodej letních zájezdů v letošním roce hodnotíme jako poměrně úspěšný, české CK hlásí nárůst okolo 5 % při meziročním srovnání. Průměrná cena prodaného zájezdu se zvýšila oproti loňsku a přesahuje 13.000 Kč na osobu, což dokazuje, že oslabení koruny vůči euru se zatím do zájmu o letní dovolenou u moře neprojevilo. V autobusových zájezdech vede Chorvatsko, Itálie a Španělsko; v leteckých zájezdech Řecko, Egypt a Turecko. Zájezdy do Bulharska se prodávají na stejné úrovni jako vloni.

Kateřina Petříčková, tajemník Asociace českých cestovních kanceláří a agentur