TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Advent v Korutanech: Vánoční zvyky a obyčeje

Advent v Korutanech: Vánoční zvyky a obyčeje

perchtenlauf villach region villach adrian hipp

Zima je v Korutanech skutečným zážitkem pro všechny lidské smysly: Voní to tady kadidlem, čerstvým chvojím a svíčkami, chutná po pečených jablkách, biskupském chlebíčku nebo perníku, zní tu staré tradiční koledy a sváteční hudba, která bezděčně dotváří tu pravou vánoční atmosféru.

V zasněžených vesničkách a tichých horských údolích stále přežívají staré zvyky a tradice, takže tady můžete zažít Vánoce tak, jako kdysi: tiché a rozjímavé, bez stresu, s pevnými zvyky a obyčeji tak, jak si je všichni pamatujeme z našich dětských let.

Připravte si verše pro Klöcklera.

Mladí chlapci z údolí Gegendtal mezi Treffenem a Afritzem, to nemají vůbec lehké, když tři čtvrteční večery v průběhu adventu táhnou s hlasitým zvoněním zvonců od domu k domu a přejí jejich obyvatelům zdraví a štěstí do nastávajícího roku. Vstup do domu si musí zasloužit recitací veršů a zpěvem. Potom je ale očekává zasloužená odměna ve formě vydatného občerstvení od paní domu.

Muzeum čertů v Suetschachu.

V liché dny, ale nikdy ne v pátek, řádí čerti v ulicích Suetschachu, malé obce v údolí Rosental. Legenda praví, že se jednou v pátek mezi 12 převlečených chlapců jako ten 13. přimíchal skutečný ďábel. Nejstarší zmínky o tomto obyčeji jsou datovány kolem roku 1889. V centru ďáblů, čertů a pekelníků se nachází jejich jediné muzeum v Rakousku. Návštěvníci tu mohou vidět přes 70 masek a převleků, které mladí rok co rok oblékají. Většina z nich je skutečně děsivá.

V údolí Lesachtal žijí adventní zvyky stále jako kdysi. Právě tady pečou hospodyně tradičním způsobem v peci obdobu našeho biskupského chlebíčku tady zvanou Kletzenbrot, který je plný ořechů a sušeného ovoce. Na Štedrý večer je jídlo podle tradic skromné: žádné hornokorutanské Vánoce se ale neobejdou bez tradičních kynutých knedlíků Dampfnudeln s medovou polevou (Honigschmalz) nebo Stockplattln, které se konzumují v údolí Lesachtal právě na Štědrý večer. Stockplattln jsou plátky těsta, plněné sušenými borůvkami a přelité medovou polevou.

Svatoštěpánské svěcení koní.

Ve všech korutanských obcích, které nesou jméno sv. Štěpána (St. Stefan), se pokaždé v den svátku jejich patrona světí koně, jako například v obci St. Stefan v údolí Lavanttal. Po tradiční svatoštěpánské jízdě přes ves je koňům podáván chléb se svěcenou solí. Poté všechny koně objedou třikrát místní kostel krokem, klusem a cvalem, aby se jim podle starého zvyku vyhýbaly všechny nemoci a neštěstí.

Adventní trhy v Korutanech

Vyznavačům a milovníkům romantiky nabízí v Korutanech pravou předvánoční atmosféru mnoho tradičních adventních trhů v městech i malých vesničkách. Punč, svařené víno a cukroví při tónech tradiční vánoční hudby po procházce po vánočním trhu, kde můžete zakoupit originální umělecké předměty, sami si vyrobit vánoční ozdoby nebo načerpat další nápady na vánoční dárky, tomu se říká pravá pohoda a uvolnění.

Návštěvnickým magnetem v době adventu je bezesporu velký klagenfurtský adventní trhna náměstí Neuer Platz a pěší zóně. Tady nabízejí všechno, co vánočně naladěné srdce i hrdlo ráčí: od ručně vyráběných ozdob na stromeček, přes poslech vánočních písní až po voňavé svařené víno.

Z celých Korutan, ale i z Itálie a Slovinska přijíždějí návštěvníci, aby se pokochali pohledem na sruby, zdobené chvojím a vánočními dekoracemi. Zážitek pro malé i velké!  Vůně čerstvého vánočního pečiva a perníků se mísí s vůní svařeného vína a kadidla, k tomu znějí koledy a hosté si užívají nerušenou předvánoční pohodu.

26.11.2011 Průvod čertů v Klagenfurtu

Návštěvníci tady každoročně obdivují přes 1000 ďábelských masek z Rakouska, Německa, Slovinska a Itálie, které jsou až 4 metry vysoké. Na adventním trhu v městském parku před renesančním zámkem Porcia ve Spittalu se během víkendů konají instrumentální a vokální adventní koncerty, soutěže, dětský program a mnoho dalších akcí.

V nedalekém Radentheinu můžete navštívit slavnostní adventní koncerty ve štolách Granatia, kde je vystaven největší granátový vánoční stromek v Rakousku.

V předvánočním čase stále okouzluje návštěvníky nejvýše pořádaný adventní trh v Rakousku v Petzenu v jižních Korutanech. Atmosféra s vůní svařeného vína a cukroví uprostřed zasněžených vrcholků je nezapomenutelná.