TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko

Čechy a Slovensko

Nejkouzelnější místa na svatbu ve středních Čechách

sara-baras fotopablolasaosa-11_fonf14Svatební den má být jedním z nejkrásnějších v životě každého z nás. Ať už se jedná o romantickou, elegantní nebo boho svatbu, měla by proběhnout na místě, kde zapomeneme na všední starosti a užijeme si svůj den D. Možnost strávit svatební den na jednom místě – od obřadu až po party s ubytováním nabízí ve středních Čechách několik míst.

Tematické prohlídky k výročí Bedřicha Smetany na zámku Loučeň

 havel_jpg_3_hotelZámek Loučeň se připojí k oslavám 200. výročí narození jednoho z našich nejvýznamnějších hudebních skladatelů Bedřicha Smetany. Během měsíce března se na Zámku Loučeň budou konat speciální prohlídky při příležitosti tohoto výročí. Znít tady budou tóny z Cyklu symfonických básní Má vlast, například Vltava nebo Vyšehrad, či opery Prodaná nevěsta.

Zimní prohlídky hradu Karlštejn

vstava pro vechny smysly 2018 6I v zimním období můžete navštívit hrad Karlštejn. Prohlédnete si základní okruh Císařská rezidence s historickými interiéry Císařského paláce, kde byly soukromé a reprezentační prostory císaře Karla IV. V klenotnici uvidíte repliky české svatováclavské koruny nebo karlštejnský poklad představující kolem 40 exponátů, které byly dříve součástí kaple hradu a sloužily k církevním obřadům. Volně přístupná je Studniční věž s 78 m hlubokou hradní studnou s dochovaným unikátním systémem vytahování vody ze studny. 

Masopustní maškary přinesou do středních Čech dobrou náladu, smích i zpěv

00das-604x232Masopustní veselí má ve středních Čechách dlouhou tradici. Pestrobarevné masky, masopustní průvody nebo zabijačkové hody se letos objeví od konce ledna do konce února v Roztokách u Prahy, Jílovém u Prahy, skanzenu Kouřim, Nymburku, Mělníku nebo Zadní Třebani.

Česko je zemí medicínské turistiky. Zlepšit zrak si jezdí stále víc cizinců

6tflawwlrg3pa4u5nmp2phiz0cnbjgrfd5zl nvjwxnrjbpgisi1bijxxhuo_dahq4nck5uČeská oční chirurgie patří ke světové špičce. Kliniky se pyšní pokrokovým vybavením a ceny zákroků jsou v porovnání s jinými zeměmi ekonomičtější. To jsou hlavní důvody, proč české oční kliniky navštěvuje stále větší počet zahraničních pacientů. Výjimkou nejsou ani pacienti ze zemí vzdálených tisíce kilometrů.

Více než 1200 medailí pro moravská a česká vína v roce 2023 ze světových soutěží!

xj05rqy2tr39akvxmyiy6tz37gdcz6rqv3bhsmyiy7tpzkx0b2infka1il9sqzrlb82g11kCestovní kanceláře a cestovní agentury v ČR hlásí vyšší prodeje zájezdů oproti minulému roku v průměru o 12 %. Letošní sezóna letních pobytů byla úspěšná, navzdory turbulentnímu vývoji v destinacích. Přestože se CK/CA letos potýkaly s nepředvídatelnými situacemi ve svých destinacích, jako jsou požáry, povodně, přívalové deště a hurikány, zemětřesení ad., převýšily prodeje zájezdů loňskou úspěšnou sezónu.

Na českých horách kraluje pravé zimní počasí. Špindl i Ještěd hlásí perfektní sněhové podmínky.

owg ceick4tld650wd7mfogdqlpmjsmbnba_m-njrzg4moq8s1rkzvlhnov-bub3o_lmayuNa českých horách kraluje pravé zimní počasí. Špindl i Ještěd hlásí perfektní sněhové podmínky. Zatímco v některých městech a níže položených oblastech panují spíše jarní teploty, oblíbené skiareály Špindlerův Mlýn a Ještěd nabízí skvěle připravené a umrzlé sjezdovky s dostatkem sněhu. Až do konce vánočních prázdnin je přitom stále možné zakoupit celodenní skipas do těchto středisek již od 540 korun.

Tříkrálová koleda ve skanzenu, běh na Blaník nebo zimní prohlídky zámku

0dskxslppymwu19mrairgzxqlzyhdwtermws arbzjx9wdyhjrnnu_-sgdslng3gjqqz7jaPro všechny lyžaře, kteří po vánočním polehávání s cukrovím u pohádek potřebují trochu pohybu, je ideálním místem Areál Monínec. Na vrchol 1,2 km dlouhé sjezdovky vás vyveze čtyřsedačková lanovka. Kromě sjezdového lyžování můžete vyzkoušet i další zimní atrakce, jako je sáňkování a bobování. Navíc v areálu najdete hned dvě lyžařské školy. V okolí Monínce jsou také pravidelně udržované a dobře značené běžkařské trasy v délce zhruba 54 km.

Středočeské sklárny: křehká tradice i zážitek

fashion designer mona al mansouri pic 02České sklo potvrdilo začátkem prosince světové renomé – ruční výroba skla byla zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Pevná tradice českého sklářství sahá hluboko do minulosti a po staletí neztratila nic ze své prestiže. Od nepaměti je výroba skla spojena také s regionem středních Čech, kde je několik skláren, rodinných dílen a ateliérů.

Strana 1 z 60