Evropa Evropa Hudební procházka Vídní

Hudební procházka Vídní

kolnsk dm 2

Vídeň by měl každý Čech vidět a trošku taky znát. Byla mekkou českých muzikantů. Spojení je dodnes na tisíc. Při každé návštěvě Vídně nás polije nostalgický pocit něčeho důvěrně známého i společné historie, sdílených chutí a vkusu.

Ve Vídni může návštěvník vyrazit jakýmkoli směrem a vždy narazí na významné památky naší společné historie. V tomto článku představíme jednu z možných tématických procházek ve městě hudby, štrúdlu, fiakrů a kávy.

Za hudebními tóny

Vídeň je světová metropole hudby, tóny tu slyšíte na každém kroku. Ať už se vydáte toulat bezcílně centrem města, nebo si cestu po milnících hudební historie pečlivě naplánujete. Trochu vám to zjednodušíme a provedeme vás výběrem těch nejzajímavějších míst. Navštívíte muzea, památníky i proslulá pódia klasické hudby, jazzu, muzikálu nebo soudobé populární hudby.

Začít nelze nikde jinde než v bytě Wolfganga Amadea Mozarta v centru Vídně. Dnes zde na adrese Domgasse 5 najdete zážitkový svět Mozarthaus. Ve Vídni strávil Mozart, nejgeniálnější skladatel všech dob, svá pravděpodobně nejšťastnější léta. Každopádně žádný jiný byt si nedržel tak dlouho. V prvním patře si užíval doslova královského bydlení: čtyři pokoje, dva kabinety a kuchyně. Právě zde napsal některé ze svých nejslavnějších děl, mimo jiné také velmi krásnou operu Figarova svatba. V roce 2006, v roce 250. výročí Mozartova narození, byl otevřen Mozarthaus – zážitkové muzeum ve třech patrech tohoto domu. Návštěvníci se na ploše 1000 m2 seznámí s geniálním Mozartovým světem, nevídanou kreativitou i rodinou, přáteli a soudobou společností Vídně pozdního baroka. Návštěva Mozarthausu je jedinečný zážitek.

Jen o blok dále milovníci hudby naleznou opěvovaný jazzový klub Porgy&Bess. Na místě bývalého baru Fledermaus (Netopýr) založili vídeňští jazzmani klub pro náročného posluchače. Porgy & Bess se brzy stala hudební stálicí, dodnes na programu klubu najdete nejkvalitnější jazzové umělce z celého světa.

Vídeň je též jedním z rodných míst muzikálu. Nejznámějším muzikálovým divadlem je dodnes Ronacher Musicalbühne. Na repertoáru jsou klasická díla jako pověstný Fantom opery, ale i nový Rock me Amadeus, muzikál o životě a díle rakouského rappera Falca. Že lístky na představení v Ronachers je třeba pořizovat několik měsíců v předstihu, snad není třeba dodávat.

Stačí pokračovat ulicí dál směrem k soustavě Ringstrasse a brzy objevíte Haus der Musik, Dům hudby. Netradičně pojaté muzeum, skutečné i virtuálně stvořené zvukové světy, zvou návštěvníky k prožití, zkoumání i vytváření hudby ve stovkách podob. Tady nahlédnete do zákulisí velikánů hudby i do tvorby budoucnosti. Děti se tu pobaví virtuální instalací, kde vyslechnou mimo jiné zookoncert, kde zazpívá krokodýl blues, žába zatančí polku a stonožka zastepuje.

Vídeň, to je Strauss (vlastně dva Straussové)! Johann Strauss syn, autor proslulého valčíku Na krásném modrém Dunaji, si stále užívá přízeň Vídeňanů. V parku Stadtpark se na čestném místě vyjímá jeho zlacená socha. V jasném jarním slunci září dodaleka a podobně, jako jeho hudba, dokáže pořádně oslnit. Chystáte-li se i sem (toto místo nelze vynechat), nezapomeňte si přibalit sluneční brýle. Král valčíků povýšil taneční hudbu na nevídanou úroveň a je vodítkem k dalšímu umění ve Vídni (mimo jiné byl předním autorem tehdy populárních operet). Našinci si jistě vzpomenou na další slavný kousek skladatele: Radeckého pochod.

Dalším umělcem, který se významně zapsal do historie města, je Ludwig van Beethoven. Původně se měl učit u Mozarta, ale z cesty se musel vrátit domů. Když se pak do Vídně opět dostal, Mozart již byl bohužel zvěčnělý klasik. Beethovena se proto ujal Josef Haydn. Beethoven sám pak ve Vídni strávil dalších 35 let. Jeho pomník naleznete nedaleko od toho Straussova, ovšem muzeum leží až na druhé straně Vídně, v dříve samostatném městečku Heiligenstadt.

Vše se koncentruje v Opeře

Jedna z nejpřednějších světových operních scén, to je Staatsoper ve Vídni. Střídají se tu nejvýznamnější programy opery a baletu. Rozsah repertoáru se špičkovými představeními na nejvyšší úrovni a denně se střídajícím programem: kolem 50 různých operních a baletních děl za sezónu s tanečními vystoupeními Vídeňského státního baletu je i z mezinárodního pohledu bezkonkurenční příděl kultury.

Na jeden večer v roce se prostor opery změní v plesový sál. Své róby tu rozvlní v rytmu valčíku rakouské i mezinárodní popkulturní ikony. Vstupenky jsou samozřejmě pro (byť zaníceného) turistu k nedostání. Nicméně reportáže z akce občas proniknou i do našich médií.

Můžeme doporučit komentovanou prohlídku budovy opery. Dostanete se tak do nepřístupných prostor a poznáte tuto majestátní kapličku kultury od základů až po vrcholky střech. Operu si lze prohlédnout i virtuální procházkou. Že je budova opery architektonickým skvostem, netřeba dvakrát připomínat, ve své době patřila k technologické špičce a i dnes drží před svou tradicí krok. Na každém sedadle si můžete například zvolit jazyk titulků pro dané představení.

Přes 3000 populárních skladeb zmiňuje Vídeň

Vídeň táhne umělce odjakživa. I dnes se celá řada z nich odkazuje na krásku nad Dunajem. Kromě obligátního Falca, který Vídni věnoval kultovní píseň Vienna calling, jsou to také rakouští zpěváci Georg Danzer a Helmut Qaltinberg, nebo světové ikony jako Billy Joel a jeho skladba Vienna. Vídeň opěvují svým způsobem také diskjokejové. Říká se, že o Vídní nazpívali píseň i Beatles. Má jít o píseň Goodnight Vienna, ale dle vzpomínek Ringo Starra se vysvětlilo, že šlo spíš o výraz patřící přicházející noci po dobře a plně prožitém večeru. A o tom i kultura ve Vídni je! Kdo používá aplikaci Spotify najde pěkný seznam písní spojených s Vídní pod heslem „Sounds like Vienna“.

Milovníci klasické hudby namítnou, že Vídeň je spojena také s Brahmsem, Schubertem a především Josefem Haydnem, autorem rakouské císařské hymny. Město je hudby plné a kdo se chce skutečně zahloubat, nechť zaloví mezi knihami. Ty mu budou ještě lepším průvodcem. Doporučujeme knihu Music in Vienna od Davida Wyn Jonese. Kdo si vystačí s češtinou, je tu rozsáhlá kniha od Václava Fialy Umělecká Vídeň, několik kapitol knihy Příbytky hudby se také věnuje hudbě. Hudební nabídka je ve Vídni neskutečně široká.


Pro malou hudební procházku Vídní na cca jednu hodinku jsme pro vás připravili itinerář – plánek trasy najdete ZDE. Ze stanice Erdberg se přepravte metrem do centra města, procházkový okruh vás pak vrátí zpět na Stephansplatz. Pokud navštívíte byť jen část pospaných pamětihodností, může vás prohlídka vyčerpat, ale nebojte se, v okolí je celá řada skvělých podniků, kde lze opět načerpat trochu energie. V dosahu jsou tradiční Cafe Havelka, Conditorei Sluka, nebo restaurace Püstler, Gersten K. u K. Hofzuckerbäcker nebo na rychlou svačinu pověstmi opředený podnik Leberkas-Pepi.