Styl Styl První rakouský barometr požitků

První rakouský barometr požitků

theresa015 04
1157004304

Optimisticky, šťastně, vyrovnaně, uvolněně a zdravě: tak se cítí skuteční labužníci - tedy ti, co si jídlo umí důkladně vychutnávat – to je výsledek rakouské ankety „První rakouský barometr požitků“. Bohužel to dokáže jen 17,4 procent Rakušanů, zbytek s tím má spíš problém...

Podle profesora dr. Jürgena Königa z vídeňské univerzity existují tři typy strávníků: naprostí požitkáři, požitkáři skepti-ci a ti, kteří nejsou schopni si jídlo vychutnat. Ti první jedí, nač mají chuť, dbají na kvalitu a udělají si na každé jídlo čas, ať je to řízek, vepřová pečeně nebo zeleninová mísa.

Požitkáři skeptici jedí sice řízek nebo vepřové také, ale požitek není ten pravý: mají špatné svědomí, že to není správná volba z hlediska zdravé výživy a množství kalorií. Vždyť chtěli zhubnout. Nebo si řízek ani neobjednají a dají si zeleninu, na kterou vůbec nemají chuť a sní ji bez radosti. Třetí skupina vůbec nemá na nic chuť, jí, protože je to životně nezbytné.

A kdo jí nejzdravěji?

Jednoznačně požitkář. Že požitek z jídla podporuje zdraví, dokazují biochemické reakce, které jsou měřitelné. Navíc bylo zjištěno, že skoro polovina požitkářů má normální váhu, zatímco v ostatních dvou skupinách to bylo max. po 38 procentech.  

Požitkáři vítáni

Na dovolené si na jídlo udělá čas ovšem každý a i ti nejzarytější odloží disciplínu stranou a zvědavě vybírají mezi nabízenými specialitami. Kvalitní a lahodná strava je samozřejmou součástí filozofie hotelů skupiny Best Wellness Hotels Austria. Navíc je    z hlediska  zdravé výživy promyšlená a přesto splňuje i ty nejvyšší kulinářské nároky. Mnohé hotely dosahují již takové úrovně, že si jich všímají gastronomičtí experti.     

Kuchařský olymp                

Špičková gastronomie v Best Wellness Hotels Austria byla vyznamenána: kulinářský prů-vodce Gault Millau ocenil kuchařské umění osmi členských hotelů celkem 17 prestižními kuchařskými čepicemi a 126 body. Mnoho členských hotelů je dokonce mezi nejlepšími Top-Wellness 2010.  

3 čepice v hotelech Liebes Rot Flüh a Schalber

Zimní  Hotel snů …liebes Rot-Flüh na Halden- see zaměstnal minulý rok prominentního kuchaře Jürgena Benkera. Skvělá investice se vyplatila: jeho umění bylo oceněno třemi kuchařskými čepicemi. Stejné vyznamenání obdržela i kuchyně v hotelu Schalber v Serfaus.

Kulinářské kreace Söldenu                

Central Spa Hotel v centru Söldenu v údolí Ötztal obdržel za své kuchařské umění dvě kuchařské čepice. Kuchyně hotelu Central Spa je známá nejen v Tyrolsku. Šéfkuchař Gottfried Prantl, který je rodák z Ötzu, každodenně kouzlí neuvěřitelné dobroty: podává nejen speciality tyrolské kuchyně, ale i rafinované speciality kuchyně mezinárodní. Jeho kuchařská filozofie zní: vysoce kvalitní výrobky připravit nejjednodušším způsobem.

Jeho umění bylo dokonce vyznamenáno 2 „věčnými“ kuchařskými čepicemi podle Gault Millaua

„Toque d’Honneur“. Tato ne právě často udělované vyznamenání je propůjčováno restauracím, které měly po dobu 20 let nejméně jednu čepici. V Rakousku to vyznamenání dostalo zatím pouze deset restaurací.

Top Wellness 2011 – ti nejlepší 

Letos již popáté prezentovali Martina a Karl Hohenlohe čtenářům v gastronomickém průvodci Gault Millau seznam těch nejlepších hotelů, které skvěle dokáží zkombinovat vynikající kuchyni s nabídkou výtečné relaxace. Wellness & Genießer Hotel Theresa v Zellu v údolí Zillertal skončil mezi všemi rakouskými wellness hotely na vynikajícím 5. místě.

Spolumajitel a šéfkuchař Stefan Egger je neobyčejně kreativní. Klade největší důraz na kvalitní produkty od sedláků z bezprostřed- ního okolí a dokáže fantasticky sladit zdravé a lahodné a vytvořit kulinářský zážitek. Jako bývalý ultramaratonec Stefan přesně ví, která jídla jsou nejen zdrojem energie, ale i dobré kondice.

A to hostům dokazuje každý den: ať při výběru ze čtyř večerních menu o pěti chodech nebo při snídaňovém bufetě či u odpoledního bufetu wellness. K jeho největším specialitám patří ryby a drůbež na kořenové zelenině nebo chřestové rizoto. Přátelům vína nabídne jeho sestra, šarmantní Theresa Egger z rozsáhlé nabídky skvostná vína z celého světa.