Styl Styl Linka Českých aerolinií Praha – Berlín oslaví 65

Linka Českých aerolinií Praha – Berlín oslaví 65

csa-plane

České aerolinie si připomenou 65. výročí od zahájení pravidelného leteckého spojení do Berlína. Historicky první obchodní let do metropole Německa s pasažéry na palubě uskutečnily Československé aerolinie v pondělí 1. března 1948 letounem typu Douglas DC-3. Linka do Berlína, na letiště Schönefeld, byla tehdy operována pouze tři krát týdně.

V nadcházející letní sezóně 2013 České aerolinie nabídnou spojení do Berlína, na letiště Tegel, až tři krát denně. Novinkou v letovém řádu společnosti je odpolední frekvence. Za 65 let provozu linky České aerolinie přepravily mezi Berlínem a Prahou bezmála jeden milion cestujících.

V roce 1948 pokračovalo poválečné obnovování pravidelného leteckého spojení mezi Českou republikou a evropskými metropolemi, které započalo 1. března 1946. Tehdejší Československé aerolinie se postupně vracely jak na svoje původní, tak i na linky operované Československou leteckou společností, jejímž pokračovatelem se staly po 2. světové válce.

Na mapě destinací se tak v roce 1948 opět objevil i Berlín. Pravidelné lety do metropole Německa původně zahájila 7. března 1928 tehdejší Československá letecká společnost. Po desetiletém válečném přerušení spojení do Berlína pak 1. března 1948 obnovily Československé aerolinie. První spoj s kódem OK byl operován 21místním letounem Douglas DC-3. Dakoty se na lince do Berlína objevovaly až do příchodu prvních sovětských letadel do flotily Československých aerolinií. Postupně je v průběhu 50. let vystřídaly letouny Iljušin IL-12 a IL-14.

Od letní sezóny 1948 byla Praha s Berlínem spojena pouze tři krát týdně, v úterky, čtvrtky a soboty. Let OK 588 odlétal z Prahy ve 13:00, s příletem na letiště Schönefeld ve 14:15. Odlety z Berlína pod kódem OK 587 byly vypravovány v 15:00 a na ruzyňském letišti přistávaly v 16:15. Pro letní sezónu 2013 České aerolinie nabízejí na lince mezi Prahou a Berlínem až tři spoje denně, týdně celkem 18 zpátečních frekvencí.

Letošní novinkou v letovém řádu společnosti je odpolední spoj, České aerolinie meziročně přidají až 8 zpátečních letů do Berlína na týdenní bázi. Ranní spoj Českých aerolinií z Prahy je vypravován v 8:05 s příletem na letiště Tegel v 9:05. Nová odpolední frekvence má plánovaný odlet z Prahy v 15:00, s příletem do Berlína v 15:55. Celkovou nabídku spojení pak doplňuje večerní spoj odlétající z Prahy v 18:55 s příletem do Berlína v 19:50.

Během uplynulých 65 let využilo spojů Českých aerolinií na trase z Prahy do Berlína a zpět bezmála jeden milion cestujících. Více než třetina z nich cestovala mezi Prahou a Berlínem v posledních deseti letech, což svědčí o postupném zvyšování poptávky po tomto spojení. V dosavadní historii linky společnost odvezla na letech do a z Berlína více než 5 milionů kilogramů nákladu, z čehož bylo téměř 1,5 milionu kilogramů zboží a více než 200 tisíc kilogramů poštovních zásilek. České aerolinie za celou dobu existence linky vypravily téměř 15 tisíc letů s celkovým počtem nalétaných kilometrů přesahujícím 9 milionů, což je 225násobek obvodu rovníku.