Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Třeboňsko: cesta za lidovou architekturou

Třeboňsko: cesta za lidovou architekturou

0birnenkorb-mostviertel--d

Unikátní cesta za lidovou architekturou v srdci veselských blat je jednou ze zatím méně známých atraktivit, které svým hostům nabízí turistická oblast Třeboňsko.

Takzvaná Zelená stezka selského baroka, oficiální součást mezinárodní sítě stezek a tras pro cyklisty, pěší, jezdce na koních či vodáky Greenways Praha – Vídeň, ovšem rozhodně stojí za návštěvu.

Doslova koncentrované setkání s originálním selským barokem ve své stále živé podobě, se zvyky, tradicemi a legendami doby, kdy vznikalo, pak nabízí na trase Greenway selského baroka Mažická naučná stezka.

 

„Mažice leží v srdci jihočeských Blat, která jsou specifickým etnografickým regionem vyznačujícím se především jedinečnou architekturou a originálním krojem. Mnozí autoři Mažice řadí spolu s nedalekými Borkovicemi, Zálším, Klečaty a Komárovem k takzvaným pšeničným, či bohatým Blatům, tedy pravému jádru jihočeských Blat. Díky své architektuře byly Mažice v roce 1995 vyhlášeny památkovou rezervací. V obci se nachází celkem pět nemovitých kulturních památek, a to statky č. 5, 10 a 33, bývalá kovárna a most s výklenkovou kapličkou sv. Jana Nepomuckého,“ uvedla produktová manažerka turistické oblasti Třeboňsko Barbora Bicková.

 

Podle ředitele Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Jaromíra Poláška Mažická naučná stezka poskytne výletníkům zajímavé informace o životě ve vesnici na blatech tehdy i dnes. Vybrat si návštěvníci mohou kratší dvoukilometrovou, nebo delší 4,5 kilometru dlouhou variantu prohlídkového okruhu. Obě přitom nabízí řadu zajímavostí a aktivit pro děti i dospělé. Mimo jiné se například dozví, že jméno Mažice bylo pravděpodobně odvozeno od rašeliny a mazlavé půdy, která se nachází všude v okolí.