TRAVELNEWS.CZ

Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko AČCKA se ohrazuje proti potenciální žalobě Evropské komise na ČR, poukazy na zájezdy jsou jedinou účinnou pomocí

AČCKA se ohrazuje proti potenciální žalobě Evropské komise na ČR, poukazy na zájezdy jsou jedinou účinnou pomocí

02 emirates_a380_on_roundabout_2

AČCKA se ohrazuje proti kritice Evropské komise vůči dvanácti členským státům EU, které se snaží o záchranu odvětví cestovního ruchu. Tucet členských států EU včetně České republiky uzákonilo možnost vydání poukazu na zájezdy. Nyní jsou prověřovány Evropskou komisí z hlediska souladu s evropským právem. Z pohledu AČCKA se Evropská komise od ČR a dalších zemí nepochopitelně dožaduje vysvětlení, namísto vlastní včasné konkrétní iniciativy pro funkční evropské řešení. 

 

Česká právní úprava významně napomáhá záchraně cestovních kanceláří, jejichž činnost je nyní zcela paralyzována. Zavedení mechanismu odloženého čerpání služeb formou poukazů je jedinou účinnou pomocí, která je dosud k dispozici. V evropském srovnání je český zákon navíc mimořádně šetrný. Do zákona byl na rozdíl od jiných zemí EU implementován výrazný sociální prvek v podobě početných skupin chráněných osob, které mohou poukaz odmítnout. Poukaz je cestovní kancelář oprávněna vystavit jen v zákonem omezených případech. Český poukaz plně splňuje veškerá doporučení Komise k vlastnostem poukazů.


Nutné je zdůraznit, že o vložené prostředky zákazník nepřichází - pouze je odčerpá v budoucím termínu, případně později smění zpět za peníze. Poukazy jsou plně kryté pojištěním proti úpadku cestovní kanceláře. V případě pojistné události by tak nároky zákazníků byly vyplaceny ze 100 %. 

 

Celé odvětví cestovního ruchu od počátku krize způsobené pandemií COVID-19 volalo po koordinované akci na úrovni EU a zavedení možnosti kompenzace náhrad formou poukazu. Absence jednotného evropského řešení, a série zcela vágních doporučení Komise bez právních účinků, vyústila v aktivní přístup jednotlivých zemí s cílem zabránit kolapsu cestovního ruchu, jehož podíl na HDP činí v celoevropském měřítku 10 %. Úsilí o záchranu oboru je deklarovaným cílem rovněž na evropské úrovni. 

 

Evropské státy zaváděly krátkodobý právní rámec pro vydávání poukazů již od konce března. Mezi první patří Belgie a Francie. Doporučení o poukazech nabízených cestujícím však Evropská komise vydala až 13. května. AČCKA proto považuje momentální akt ze strany Evropské komise za nelogický a nepochopitelný. Současnou roztříštěnost národních úprav nelze přičíst za vinu státům, které aktivně přistoupily k vlastní formě pomoci. Vzorek dvanácti zemí je sám o sobě odpovědí na chybějící evropské řešení. 

 

Roman Škrabánek

prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)