Svět Svět Zámek Loučeň oslaví 10. narozeniny od otevření svých prostor a zahrad veřejnosti

Zámek Loučeň oslaví 10. narozeniny od otevření svých prostor a zahrad veřejnosti

zmeck jdelna

Zámek Loučeň se stal od doby svého otevření pro veřejnost jednou z nejnavštěvovanějších památek Čech a Moravy. Zpřístupněn byl po celkové rekonstrukci 7. 7. 2007. Letos v létě uplyne přesně deset let. Pro narozeninovou sezonu vybral zámecký tým ty akce, které měly největší úspěch u návštěvníků, jako přehlídku historických vozů Concours d´elegance, středověkou slavnost Návrat do dětství Karla IV., připomínku dob reálného socialismu Retroslavnosti, a oblíbené gurmánské slavnosti Cukrové, Svatohubertské nebo Svatomartinské posvícení.

Zámeckou sezonu jako vždy ukončí Silvestr v jednu. Narozeninové oslavy na počátku července budou několikadenní a jejich vrcholem bude narozeninový koncert skupiny Elán v předvečer samotného narozeninového dne. Ve čtvrtek 6. července večer se v zámeckých zahradách rozezní „Akusticky koncert Unplugged" nejslavnější česko-slovenské kapely. Společně s Elánem a se zámeckými budou slavit tisíce návštěvníků koncertu, z nejbližšího okolí i ze vzdálenějších koutů republiky. Loučeň zkrátka oslaví své narozeniny s Elánem i elánem.

 „Na mé práci mě těší, že jejím posláním je vlastně vytvářet lidem radost. Tráví tady u nás pohodové chvíle se svojí rodinou nebo i nejkrásnější den ve svém životě, když si zvolí Loučeň za místo svojí svatby," uvádí Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň.

„Na začátku nebylo vše narýsované podle pravítka a předem jasné. Záměrů, jak zámek využít bylo mnoho. Osobně ale považuji koupi zámku a jeho rekonstrukci včetně vybudování Labyrintária za svůj nejlepší nápad, který jsem v životě měla. Zámek se stal oblíbeným místem pro svatební hostiny i firemní akce, ale především místem nevšedních zážitků. Díky tematickým zážitkovým kostýmovaným prohlídkám od nás návštěvník odchází s tím, že něco hezkého zažil a jeho den je krásnější, veselejší a příjemnější. Lidé se za námi rádi vrací. A tím i díky jejich zájmu budeme společně schopni uchovat toto rodinné sídlo rodů Valdštejnů, Furstenberků a Thurn-Taxisů i budoucím generacím," dodává Kateřina Šrámková.

Novinkou sezóny 2017 je ČESKÉ POHÁDKOVÉ LÉTO, které potrvá po celý srpen (1.8.2017 – 31.8.2017) a na návštěvníky čekají oblíbené české pohádkové postavy: Rumcajs, který letos slaví 50.let od uvedení v České televizi, Křemílek a Vochomůrka, Víla Amálka, vodník, loupežníci, čarodějnice z Perníkové chaloupky, a další oblíbené postavy. Tímto konceptem dlouhodobého letního programu navazuje program zámku na předchozí tři sezony, kdy uspořádal zejména pro dětské návštěvníky Léto s Robinem Hoodem ( 2014, 2015) a Dětství Karla IV. (2016). V celodenním programu se děti setkají se svými hrdiny, plní postupně soutěžní úkoly a v cíli je čeká odměna. Celou akci připravuje zámek ve spolupráci s dědici Radka Pilaře, autora animované podoby loupežníka Rumcajse, a Galerií Umění dětem (GUD) při příležitosti oslav „50. narozenin Rumcajse". Autorské kresby Radka Pilaře budou hlavními motivy, které děti na zámku uvidí. Součástí rumcajsovského léta na zámku Loučeň bude také výstava „RUMCAJS SLAVÍ 50".

Zámek Loučeň na Nymbursku má zajímavou historii

Loučenský zámek byl postaven jako rodinné sídlo šlechty, která vlastnila loučeňsko-dobrovické panství. Nebylo to žádné reprezentativní sídlo, ale účelně a na svou dobu moderně postavený palác, ve kterém početná rodina žila a kde se řešily veškeré podnikatelské aktivity na panství, jež dávalo obživu zhruba 40 000 lidí. Pole, lesy, pastviny, ovocné sady, cukrovary, cihelny, obora, těžba a zpracování dřeva. To vše je již minulostí. Současná majitelka zámku Loučeň ing. Kateřina Šrámková se rozhodla, že ze všech možných záměrů využití zámku, půjde cestou zpřístupnění zámku veřejnosti. A tak v barokním prostředí vytvořila klasickou prohlídkovou trasu a v zámeckém parku vybudovala nově labyrinty a bludiště.

Zámek je typický svými labyrinty a bludišti

Zámek Loučeň vybral pro vybudování největšího Labyrintária ve střední Evropě Adriana Fishera z Velké Británie, který je nejznámějším tvůrce labyrintů a bludišť na světě. Ten pro loučeňský projekt zpracoval a následně realizoval první Labyrintárium v Čechách a jediné v Evropě. K původním deseti přibyl pak ještě jedenáctý písmenkový labyrint a 12. královský labyrint, který vznikl jako dárek k 700. výročí Karla IV.

Zámecká Gastronomie

Hosté se mohou v jakoukoliv denní dobu posilnit v místním restaurantu Maxmilián s originální nabídkou pokrmů nebo v samoobslužné restauraci Vtipná kaše. Gastronomické zážitky jsou jedním z pilířů nabídky zámeckého areálu. Zámek Loučeň má chráněné ochranné známky svých pokrmů ČÁPY S MÁKEM a FTIPNÁ KAŠE. Jsou to oblíbené pochoutky se silnou vizuální prezentací.

Zámecké romantické ubytování

Na zámku Loučeň lze i nocovat. Obyčejně, v klasických hotelových pokojích vybudovaných v nové přístavbě hotelu nebo neobyčejně v hotelu Maxmilian, domečku knížete Alexandra či královsky v zámeckých apartmánech.

Zámecký park

Rozsáhlý zámecký park má 20 hektarů, je památkově chráněný a založen byl na místě prolínání původní francouzské zahrady a knížecí obory v polovině 19.století. Již před 150 lety zde odpočívali členové knížecí rodiny, a kdo si chce ulehnout pod koruny staletých stromů, může se cítit jako knížepán i dnes. Loučeňský park se nachází na přirozené vyvýšenině nad Polabím, otevírají se z něj nádherné výhledy a zdobí jej vodní prvky, kašny a dva rybníky. V roce 2016 zde oživili původní studánku pod zámeckou terasou a nazvali ji „Moudrá voda". V parku najdou návštěvníci místa k sezení, stinná zákoutí, altánek a také dětský lanový park. Přes 20 lanových atrakcí je umístěno ve výšce kolem 30-40 cm, aby jej děti i dospělí zvládli bez zajištění.

Kalendář akcí 2017 v duchu „THE BEST OF"

1.4.2017 Kašpárkoviny

15.4.2017 Velikonoce u Thurn-Taxisů

13.-14.5.2017 Královské slavnosti Karla IV.

3.-4.6.2017 Concours d´Elegance

18.6.2017 Den otců

5.7 – 9.7.2017 10. narozeniny zámeckých labyrintů

6.7.2017 Slavíme 10 let s Elán Unplugged Open air tour 2017 / Narozeninový koncert

29.7.2017 Den turistiky naboso

1.8 –

31.8.2017 České pohádkové léto

26.8.2017 Hradozámecká noc

9.-10.9.2017 Retroslavnosti aneb Co by bylo kdyby 17.11.1989 nebylo...

7.10.2017 8. Cukrové slavnosti

26.-29.10.2017 Strašidelné podzimní prázdniny

4.11.2017 Svatohubertské slavnosti

11.11.2017 11. Svatomartinské posvícení

25.11.2017 Zahájení adventu s křestem největšího adventního věnce v Čechách

31.12.2017 Silvestr v jednu, jediný v Čechách a první v Evropě

Zámek Loučeň je jednou z nejnavštěvovanějších památek ve Středočeském kraji. Zámek, postavený na počátku 18. století a vlastněný rody Valdštejnů, Furstenberků a Thurn-Taxisů, je provozovaný společností Loučeň a.s. a od 7. 7. 2007 je přístupný veřejnosti. Lákadlem pro návštěvníky je kromě prohlídek s kostýmovanými průvodci rozlehlý romantický anglický park s labyrintáriem, unikátní kolekcí 11 labyrintnů a bludišť, postavené dle návrhu britského projektanta Adriana Fishera. Celý zámecký areál je památkově chráněný. http://www.zamekloucen.cz/

12. královský labyrint, který na Loučeni vznikl při příležitosti 700 let od narození Karla IV., má velikost, tvar i symboliku inspirovanou labyrintem katedrály v Chartres. Loučeňský labyrint je doplněn kruhem o průměru 10m na půdoryse české kotliny. Stezka kruhového labyrintu je nejenom geometrickým symbolem a připomínkou historie, ale především geo-energetickou spirálou nabitou pozitivní energií. Labyrint je kruhový, chartreského typu, s 11 řadami a kruhovým centrálním prvkem uprostřed. Soudobý charakter a přitažlivost pro návštěvníky dodává 12. labyrintu použití barevných prvků na jeho povrchu, ozvučení prostoru nad ním a možnost večerního nasvícení.