Svět Svět Turisté cestující do Kanady potřebují elektronické cestovní povolení eTA

Turisté cestující do Kanady potřebují elektronické cestovní povolení eTA

chiapas slide3 cx groupat yachilan

Informujeme o nových vstupních podmínkách občanů ČR cestujících do Kanady, účinných od dnešního dne. Od 15. března 2016 potřebují bezvízoví turisté cestující letecky do Kanady (včetně tranzitu přes Kanadu) elektronické cestovní povolení (eTA). Osvobozeni od registrace eTA jsou pouze občané USA a cestující s platným vízem.

Ohledně postupu vyplnění registrace klientům poradí v cestovních kancelářích, které zájezdy do Kanady nabízejí. Ročně vycestuje do Kanady s cestovní kanceláří okolo 2.500 českých turistů.

Zavedení povinnosti elektronické registrace nepředstavuje žádnou zásadní překážku pro turisty, s dřívějším procesem žádosti o víza jej nelze srovnávat (poplatek za udělení víza v minulosti činil 55 EUR/os).

Letecké společnosti budou ode dneška přijímat k přepravě do Kanady bezvízové cestující pouze s platným povolením eTA. Poplatek za el. cestovní povolení činí podle aktuálního ceníku 7 CAD (cca 130 Kč), což považujeme za symbolickou výši. Elektronická registrace bývá potvrzena během několika minut, nejpozději ve lhůtě do 72 hodin od registrace. Autorizace je platná po dobu 5 let nebo do vypršení platnosti pasu.

S účinností od listopadu 2013 občané ČR již nepotřebují pro krátkodobý pobyt v Kanadě (pobyt do 6 měsíců) a průjezd kanadským územím víza. Bezvízový režim se vztahuje na krátkodobý pobyt za účelem turistiky, návštěvy rodiny/přátel a za účelem obchodním a studijním. Od 1. srpna 2015 zavedla Kanada systém elektronického povolování cest "electronic travel authorization - eTA", obdobný systému ESTA používanému v USA.

Úkolem systému je prověření těch cestujících v letecké dopravě, kteří přijíždějí do Kanady v rámci bezvízového styku. Žádost o povolení cesty je podávána prostřednictvím webových stránek Citizen and Immigration Canada http://www.canada.ca/eTA. K registraci potřebují cestující jakékoliv elektronické zařízení s připojením k internetu, včetně mobilního telefonu. Vyplnění formuláře trvá jen několik minut s pomocí cestovního pasu, platební karty a e-mailové adresy.

Další informace mohou turisté získat na Velvyslanectví Kanady ve Vídni:

Embassy of Canada to Austria in Vienna

web: http://www.kanada.at

e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript