Svět Svět Nový Zéland: výjimečný stav po cyklónu Gabrielle

Nový Zéland: výjimečný stav po cyklónu Gabrielle

cyklostezka v_okoli_kosikovskeho_potoka_tsk_praha_5

 V souvislosti s přechodem cyklónu Gabrielle byl pro Nový Zéland vyhlášen výjimečný stav. Místní výjimečný stav byl již dříve vyhlášen v oblastech Northland, Auckland, Thames-Coromandel, Ōpōtiki, Whakatāne, Waikato, Hauraki, Bay of Plenty, Tairāwhiti, Napier a Hastings. Novozélandské úřady nadále varují před důsledky extrémního počasí, zejména před sesuvy půdy, přetrvávajícími záplavami, narušena je pozemní doprava, dodávky elektrické energie, zásobování, telefonní a internetové spojení. Českým občanům se nedoporučuje cestovat na Severní ostrov Nového Zélandu.

Výjimečný stav vyhlásil Nový Zéland potřetí v historii po té, co cyklón Gabrielle způsobil nejhorší škody za celou generaci. Dosud bylo potvrzeno 5 obětí na životech, policejní orgány aktuálně evidují přibližně 3000 osob, které se nedaří kontaktovat. Desítky tisíc lidí zůstávají bez dodávek elektrické energie, telefonního a internetového spojení. Silnice v horní části Severního ostrova zůstávají uzavřené. Ze záplavami postižených oblastí bylo nutno evakuovat stovky lidí. Cyclón Gabrielle se nyní nachází na východ od Severního ostrova a postupně se vzdaluje. Přidružená fronta však bude přinášet do některých částí Nového Zélandu silné deště.

Dle aktuálních informací MZV ČR mezi zemřelými nejsou žádní Češi. MZV ČR ověřuje, zda mezi pohřešovanými osobami nejsou čeští občané. Současně je třeba upozornit, že s českými občany pobývajícími v postižených lokalitách bude v nejbližší době velmi komplikovaný kontakt z důvodu rozsáhlého výpadku telefonního a internetového spojení.

Severní ostrov Nového Zélandu byl dne 15. 2. 2023 rovněž zasažen zemětřesením o síle 6,1 stupně Richterovy škály. Zemětřesení nezpůsobilo významnější škody.

Pro aktuální informace doporučujeme webové stránky Národní agentury pro nouzové situace.

Informace o aktuální předpovědi počasí lze nalézt zde.

Informace o nouzovém ubytování lze nalézt zde.

Informace o uzavírkách silnic lze nalézt na webu Waka Kotahi.

Cestovatelům se doporučuje zaregistrovat se do systému DROZD.