Svět Svět Jednou za život: Poznejte Galapágy, poslední ztracený ráj

Jednou za život: Poznejte Galapágy, poslední ztracený ráj

07 nwave_galapagos_still

Ostrovy v Tichém oceánu jsou krajinou svěže zelených kopců, tyrkysových zátok a tropických pláží. A místem, kde se setkáte s divokými zvířaty jako nikde jinde. Podívaná v Tichém oceánu inspirovala Charlese Darwina k průkopnické teorii přirozeného výběru. Dnes patří tento pozoruhodný kus světa mezi nejexkluzivnější destinace, kde je stále možné dotknout se pradávné historie.

 Příroda jako z jiné planety

Do svého deníku si přírodovědec Charles Darwin v roce 1835 poznamenal zážitek ze setkání s dvěma obřími želvami: „Jedna jedla kaktus, a pak tiše odešla. Druhá hluboce a hlasitě zasyčela, pak odtáhla hlavu. Byly tak těžké, že jsem je mohl sotva zvednout ze země. Obklopeny černou lávou, bezlistými keři a velkými kaktusy vypadaly skoro jako starodávná předpotopní zvířata, nebo spíše jako obyvatelé jiné planety."

Ne nadarmo se Galapágám přezdívá živá evoluční laboratoř

Galapágy, „Darwinovy ostrovy", leží zhruba 1 000 km od pobřeží Ekvádoru a jsou rozprostřeny po obou stranách rovníku. Tvoří je více než sto sopečných ostrovů, každý z nich má přitom jedinečnou atmosféru, osobitou krajinu a nenapodobitelný život s divokou zvěří. Ne nadarmo se Galapágám přezdívá živá evoluční laboratoř. Zvířatům můžete být nadosah, nikde jinde na světě se k nim nepřiblížíte na pár metrů, aniž byste je vyrušili z jejich přirozeného rytmu.

Šnorchlujte s lachtany

Nejdříve přiletíte do Ekvádoru, pak se přesunete na ostrov Santa Cruz, jeden ze čtyř obydlených ostrovů na Galapágách. Je už na vás, jestli si vybere prohlídku z paluby luxusní jachty, nebo zůstanete na pevnině a prozkoumáte ostrov po boku osobního průvodce.

Na Galapágách můžete sledovat, jak se lachtani hádají o místo na slunci.

Seznam zvířat k pozorování je pestrý. Jeden den můžete sledovat, jak se lachtani hádají o místo na slunci a jak vám nad hlavou létají pěnkavy, které jsou učebnicovým příkladem evolučního přizpůsobení se konkrétním podmínkám.

Další den se zase můžete ponořit do hlubin oceánu a šnorchlovat v křišťálově čisté vodě, opalovat se na černých lávových kamenech vedle prehistoricky vypadajících mořských leguánů či pozorovat kroužící albatrosy...

Galapágy patří mezi nejexkluzivnější destinace, kde je stále možné dotknout se pradávné historie.

Vydejte se také do Charles Darwin Research Station, největší rezervace želv na Galapágách, kde jsou vidění až 200kg kusy. Volně žijící želvy zase můžete obdivovat v Primicias Ranch.

Celý rok se něco děje

Na světě druhé takové místo, jakým jsou Galapágy, nenajdete. Zájem o návštěvu Galapág je proto obrovský, ale vzhledem ke křehkosti tamního životního prostředí je turistický ruch regulován. Je přitom nejvyšší čas vydat se do Jižní Ameriky, protože vzhledem ke stávajícím klimatickým změnám se bude podle odhadů expertů podoba Galapág dále proměňovat a vyvíjet.

Zvířatům můžete být nadosah ruky

Na Galapágách je toho spoustu k vidění po celý rok. Například obří želvy začínají snášet vejce v prosinci a lednu; tučňáci čile komunikují s plavci a potápěči hlavně od května do konce září; obrovští keporkakové připlouvají k ostrovům v červnu. V červenci a září je nejlepší období pro většinu mořských ptáků, v srpnu se lachtanům rodí mláďata, která si už v listopadu hrají a předvádějí vodní aerobic s potápěči. Na Galapágách se prostě pořád něco děje celý rok, s výběrem přesného času návštěvy vám pomůže náš tým.

zdroj 

Exclusive Tours.