Svět Svět Jaká bude letošní typická dovolená českého turisty?

Jaká bude letošní typická dovolená českého turisty?

0image004

... autem na týdenní pobyt u moře a do hotelu s polopenzí. Přinášíme výsledky dubnového dotazníkového šetření AČCKA a agentury NMS Market Research.

• Navzdory situaci s bezpečností a migrační vlnou v Evropě stráví dovolenou v zahraničí více jak polovina Čechů. 57 % z těch, kdo nějakou dovolenou letos plánují, vycestuje do zahraničí, většinou ale v kombinaci s dovolenou v ČR (66 %).

• Trendem posledních let je trávit více dovolených v průběhu celého roku. Tento trend bude pokračovat i letos. Celkem 72 % Čechů si dopřeje dovolenou, přičemž 47 % více než jednu.

• Hlavní dovolená trvá typicky alespoň týden (7-10 dní 44 %), pro 39 % dokonce více než 10 dní.

• Průměrné výdaje za delší dovolenou činí za poslední 3 roky 12.580 Kč. Jinak tomu nebude ani letos. Podle průzkumu více jak polovina Čechů plánuje za hlavní dovolenou utratit do 10 000 Kč. Jen pětina za ni naopak dá více než 20 000 Kč.

• Nejčastějšími typy dovolených budou letos pobytové a poznávací. Zatímco aktivní a poznávací cestování je spíše pro mladší turisty, pobytové a lázeňské dovolené jsou oblíbené napříč věkovými skupinami. To potvrzují cestovní kanceláře, jejichž nejčastějšími klienty jsou rodiny s dětmi v segmentu pobytových zájezdů a senioři u zájezdů do lázní.

• Na dovolenou se letos Češi dopraví nejraději automobilem (52 %). Autobusy či vlaky preferuje jen menšina, raději tak kromě vlastního automobilu volí leteckou dopravu (30 %).

• Preference Čechů ohledně ubytování na dovolené jsou poměrně různorodé. Nejčastěji vybírají hotel či penzion s polopenzí.

Agentura NMS Market Research ve spolupráci s AČCKA uskutečnila dotazníkové šetření s celkem 506 respondenty. Průzkum byl prováděn online v termínu 5. - 7. 4. 2016. Dotazován byl reprezentativní vzorek populace z celé ČR dle pohlaví, věku (18-65 let), vzdělání, velikosti místa bydliště, okresu, kraje.

Zdroj: AČCKA