Styl Styl První charitativní křesílko v Praze ozdobí Libeňský zámeček

První charitativní křesílko v Praze ozdobí Libeňský zámeček

img-0001V Hlavním městě se objeví první designové charitativní křesílko. Právě v Praze totiž pokračuje letní projekt, který spojuje české výtvarné umění a děti v akutní sociální nouzi – Mladé umění pomáhá. Čeští umělci navrhli třicet křesílek, která mohou během prázdnin vidět lidé na různých místech republiky.

Výtěžek z dražby originálních sedátek získá na podzim Fond ohromeček v Praze 8. žených dětí. První místo, kde se křesílko objeví je Libeňský zá

Charitativní projekt „Mladé umění pomáhá“ chce zviditelnit mladé české výtvarné umělce a současně pomoci dětem prostřednictvím Fondu ohrožených dětí. Právě Klokánek v Praze 8 bude jedním z obdarovaných. „S Klokánkem na osmičce úzce spolupracujeme, je umístěný v prostorách městské části za symbolické nájemné. Když proto přišla nabídka podpořit projekt křesílek, naše rozhodnutí bylo jasné,“ říká Michal Švarc, zástupce starosty Prahy 8. Jako vůbec první v metropoli se objeví křesílko v Libeňském zámečku 30. července 2012.

Speciální sedací nábytek, který ozdobí foayer zámečku, navrhl malíř Josef Achrer. Použil motiv geometrické abstrakce a pracoval emailem a sprejem. „Byla to zajímavá výzva zpracovat trojrozměrný předmět a také jiný materiál než jen plátno. Zajímalo mě, co se s tím dá udělat a na práci jsem použil jeden ze svých motivů,“ říká k projektu Josef Achrer, tvůrce křesílka, který vtiskl nábytku černou barvu s barevnými pruhy.

Barevná křesílka rozveselí léto v Praze

Designová křesílka si už teď mohou zájemci prohlédnout na několika místech po celé republice. V Praze se další objeví během několika dní v kinech Cinema Star, Gallery Leica Prague, v budově Hospodářské komory i v objektu Technického muzea. Diváci TV Metropol uvidí jedno z křesílek, které ztvárnily samy děti, také přímo ve studiu televize. „Návrháři na dalších křesílkách pracují a postupně je budeme dávat na vybraná místa,“ říká Šárka Kuželová, mluvčí projektu.

Organizátorem projektu, ve kterém spolupracují mladé osobnosti českého umění se svěřenci Klokánků, je komunikační agentura NewPIN. Mezi mladými umělci, kteří vytvoří křesílka, jsou především studenti Akademie výtvarných umění v Praze, ale také známé osobnosti jako je například módní návrhářka Tatiana Kovaříková, nebo fotografka roku Bára Prášilová.

Peníze z dražby křesílek získá Fond ohrožených dětí. Ten provozuje v rámci České republiky sedmnáct zařízení pro děti, které potřebují okamžitou pomoc v krizové životní situaci. Celková kapacita tzv. Klokánků je 210 míst, včetně těch v domovech „tet“ a „strýců“. Dražba designových kousků pod taktovkou společnosti Clanroy se bude konat 3. září 2012 na parníku u Čechova mostu.

img-0001