Styl Styl Při zpoždění letecké dopravy nad 3 hodiny mají cestující nárok na finanční náhradu

Při zpoždění letecké dopravy nad 3 hodiny mají cestující nárok na finanční náhradu

b777 - clean version for preso
b777 - clean version for preso

V souvislosti s včerejším případem mnohahodinového zpoždění letecké dopravy ze Srí Lanky do Prahy informujeme, že dle rozhodnutí Evropského soudního dvora ze dne 23. října 2012 mají cestující nárok na odškodnění v případě dlouhých zpoždění, obdobně jako je tomu v případě zrušení letu.

Evropský soudní dvůr ve svém rozsudku potvrdil své předchozí rozhodnutí, že cestující, kteří dosáhnou svého cílového místa tři nebo více hodin po plánovaném příletu, mají nárok na náhradu škody.

V rozsudcích Soudní dvůr odkazuje na zásadu rovného zacházení, která vyžaduje, aby cestující, jejichž lety jsou zpožděné a ti, jejichž lety jsou zrušeny na poslední chvíli bez odpovídajícího přesměrování, byli považováni jako ve srovnatelné situaci, pokud jde o uplatňování jejich práva na náhradu škody. Je tomu tak proto, že tito cestující zažívají podobné nepohodlí a ztrátu času.

Právo na náhradu škody cestujícím nevzniká, pokud letecký dopravce může prokázat, že významné zpoždění je způsobeno mimořádnými okolnostmi, kterým nebylo možné zabránit, i kdyby byla přijata všechna přiměřená opatření, tedy okolnostmi, jež se vymykají účinné kontrole leteckého dopravce.

Dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 261/2004 ze dne 11. února 2004, kterým se stanoví společná pravidla náhrad a pomoci cestujícím v letecké dopravě v případě odepření nástupu na palubu, zrušení nebo významného zpoždění letů, jsou v článku 7 výše finančích náhrad stanoveny následovně:

a) 250 EUR u všech letů o délce nejvýše 1 500 kilometrů;

b) 400 EUR u všech letů ve Společenství delších než 1 500 kilometrů a u všech ostatních letů o délce od 1 500 kilometrů do 3 500 kilometrů;

c) 600 EUR u všech letů nespadajících pod písmeno a) nebo b).

Při určování vzdálenosti se vychází z posledního místa určení, kam cestující v důsledku odepření nástupu na palubu nebo zpoždění přiletí později než v plánovaném čase.