Styl Styl Nejlepší Ryzlink je od Mosely

Nejlepší Ryzlink je od Mosely

valleriomosela2749275Německé vinařské oblasti leží blízko 51. stupně zeměpisné šířky, který je nejsevernější klimatickou hranicí pro pěstování vinné révy. Země se pyšní oslnivou a úspěšnou historií vinařství a je nazývána ‚královstvím ryzlinku rýnského‘.

Tomu se v chladnějším prostředí velice daří, a to především na jihozápadě, který je vinařskými oblastmi protkaný. Význam místních slunečných svahů dokázali ocenit již Římané a byli to právě oni, kdo tu začal vinnou révu pěstovat.

Po téměř tisíci letech tradice místní vinaři opravdu vědí, co dělají a na výsledcích jejich práce je to nepochybně znát.

První zmínky o Ryzlinku pocházejí z roku 1435, kdy hrabě z Katzenelnbogenu zakoupil od místního vinaře šest sudů vína vyrobeného z odrůdy riesslingen. Ta se o více než sto let později, v roce 1552, objevuje v latinském herbáři Hieronyma Bocka pod názvem Riesling. Dnes se ryzlink nejčastěji popíjí brzy po jeho sklizni. Mladý ryzlink je lehce ovocný a aromatický, chutí připomíná jablka, grapefruity, broskve, med a květ růže. Díky vyššímu obsahu kyselin je navíc velmi osvěžující.

Ryzlink bývá řazen mezi odrůdy, které svou chutí věrně reflektují půdu, ve které jsou pěstovány. Díky prodloužené době zrání a místnímu jílovému podloží je Ryzlink rýnský pěstovaný v domovském regionu se všemi ostatními ryzlinky téměř nesrovnatelný.

Podobného názoru je také Tom Stevenson, autor Sothebyho Encyklopedie Vín, který tvrdí, že žádné jiné víno nesnoubí v jediném doušku takovou jemnost, intenzivní chuť a pronikavou kyselinku, jako pravý Rýnský Ryzlink.

Na soutoku řek Mosela, Sára a Ruwer se rozkládá vinařská oblast, pyšnící se vysokou mezinárodní přestižní. Specializuje se právě na produkci ryzlinku, jemuž se na místních břidlicových, dramaticky vyhlížejících svazích náramně daří.

Prodloužená doba zrání na vinohradech prospívá hlavně hroznům z odrůdy Ryzlink rýnský k nezaměnitelné eleganci a dlouhověkosti. Moselské víno je lehké a svěží s vyšším obsahem kyselin, typický je také jeho minerální charakter. Moselský region se těší dobré pověsti doma i v zahraničí a místní vína patří ke špičkám německé produkce.

Půdy v rýnských břidlicových kopcích jsou na horní Mosele charakteristické lasturovými vápenci, zvětralými břidlicemi, které vznikly v období svrchního triasu, zatímco v údolích Sáry a Ruwer ovládá terroir devonská břidlice. Vína z tohoto regionu tak získávají svou ocelovou, vybroušenou kyselost, která vystupuje více než v produktech střední Mosely. Prodloužená doba zrání ve vinohradech napomáhá hlavně hroznům odrůdy Ryzlink rýnský k nezaměnitelné eleganci a dlouhověkosti.

Většina vinic leží na strmých svazích, což je více než v kterékoliv jiné neměcké pěstitelské oblasti. Obhospodařování je pracovně náročné, a proto vyžaduje vysoké náklady. Nedávno byl pojem ‚strmá poloha‘ oficiálně zaveden jako znak kvality. Nedaleko vesnice Bremm leží vinohrad Calmont, který je se svými 65 ° nejstrmějším vinohradem na světě.

Slavnosti vína

Nejlepší doba k návštěvě vinařských oblastí je samozřejmě podzim. Každé vinařské městečko pořádá své vlastní slavnosti spojené s trhem, průvody a ohňostroji, které jsou skvělou příležitostí se obveselit sklenkou opojného moku, ochutnat místní speciality, pohovořit s vinaři a samozřejmě zakoupit nějakou tu lahvinku domů na památku.

Tip: Z České Republiky se do této vinařské oblasti dostanete rychle a levně letecky, více informací na www.germanwings.com.

mosela