Styl Styl Májová procházka botanickou zahradou s ochutnávkou vín ročníku 2022

Májová procházka botanickou zahradou s ochutnávkou vín ročníku 2022

 dsc8615 - medium

Botanická zahrada je právě v květnu tím nejkrásnějším místem pro jarní procházky. A nejen pro ně. Návštěvníci Botanické zahrady hl. m. Prahy si už současně mohou vychutnat vína ročníku 2022 z produkce Vinice sv. Kláry. Ta se rozkládá na jižních svazích Trojské kotliny, které poskytují jedinečné podmínky pro pěstování vinné révy.

Poslední ročník nabízí sedm odrůdových vín a jedno cuvée. Jedná se o výhradně suchý ročník, a to v případě jak bílých, tak růžových vín. Vinaři ze sv. Kláry opět připravili klaret z hroznů Rulandského modrého, které je vlajkovou lodí místní vinice. Aktuální ročník 2022 doplňuje červené Rulandské modré ročníku 2018 a 2019 a šumivá vína z odrůdy Rulandské modré a Modrý portugal. V nabídce je také fortifikované víno Fortis Magna. Vína z Vinice sv. Kláry pravidelně získávají ocenění. Zájemci je mohou ochutnat a zakoupit v místní Vinotéce sv. Kláry, která se nachází v Ornamentální zahradě.

„Vinice sv. Kláry je pýchou naší botanické zahrady. Mohu říci, že jsme jednou z mála zahrad, která vlastní produkční vinohrad a nabízí kolekci vlastních vín. Pravidelně sklízíme hrozny vysoké kvality a díky péči našich vinařů pak v místním sklepě vznikají špičková vína. Těší mě, že návštěvníkům můžeme představit produkci posledního ročníku 2022. Prozradím, že na své si přijdou zejména milovníci sušších vín. V květnu bývají velmi oblíbená růžová vína, která máme v nabídce hned ve dvou odrůdách, a tak bych rád pozval nejen na příjemnou májovou procházku, kterou lze stále ještě spojit s výstavou motýlů, ale současně i na posezení s lahodnou sklenkou,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Ročník 2022 ve znamení suchých vín

Rok 2022 byl pro vinaře zvláštním a náročným rokem. Vegetace révy vinné začala v obvyklém čase okolo poloviny dubna. Celé jaro a většinu léta bylo poměrně suché počasí s průměrnými až podprůměrnými srážkami. Deštivější dny přišly v období květu révy, což bohužel vedlo k částečnému sprchnutí hroznů některých odrůd. Následně však, díky velmi slunečnému a teplému počasí, byla celá vegetace zrychlená zhruba o tři 3 týdny a hrozny začaly brzo dozrávat. „Vegetace v roce 2022 dlouho vypadala jako opakování roku 2018, který byl na naší

vinici jedním z nejlepších ročníků. Hrozny začaly rychle vyzrávat a dosahovaly vysoké cukernatosti, takže to vypadalo velmi slibně. Jenže koncem srpna nám začalo vydatně pršet, deštivé počasí pokračovalo i v září, a to mělo za následek rychlý rozvoj hnilob na již změklých hroznech. V roce 2022 to pak byla nejčasnější sklizeň v historii naší vinice, možná i proto jsme vyprodukovali výhradně suchá vína, nicméně myslím si, že i ta budou návštěvníkům naší vinotéky chutnat,“ popisuje Martin Beránek, kurátor Botanické zahrady hl. m. Prahy. Z ročníku 2022 se podařilo vyprodukovat sedm odrůdových vín a jedno cuvée. V nabídce Vinotéky sv. Kláry budou bílá vína Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Sauvignon a Rulandské modré – klaret a cuvée Botanica, ve kterém se snoubí Ryzlink rýnský a Rulandské šedé. Nechybí růžová vína – oblíbená Klára (Modrý Portugal) a Rulandské modré – rosé. „Milovníci sušších vín si jistě přijdou na své. Opět jsme vyrobili oblíbený klaret – bílé víno z hroznů Rulandského modrého, který je velmi svěží a šťavnatý. Nechybí naše typická Botanica, cuvée s harmonií Rulandského šedého a Ryzlinku rýnského. Z bílých odrůdových vín bych ráda vyzdvihla Müller Thurgau s intenzivní ovocnou vůní, která lehce přechází do vůně muškátu. Nejlepší bude zastavit se u nás ve vinotéce a prostě ochutnat,“ doplňuje Vladimíra Egertová, vedoucí Vinice sv. Kláry.

Rozkvetlé jaro v Troji

Ačkoliv počasí je ještě aprílové, botanická zahrada zve k jarní procházce. Ornamentální zahrada se probouzí do své barevné krásy, podél cest lze zahlédnout nádherné květy kamélií. V Japonské zahradě nakvétají azalky a rododendrony, rozvily se již také květy něžné sakury. V expozici Medonosných rostlin a včel mohou příchozí obdivovat lány narcisů a tulipánů. Během podzimu sem zahradníci botanické zahrady nasázeli na 10 000 cibulí a expozice je tak právě nyní plná zářivých barev a vůní, které lákají nejen návštěvníky, ale i místní včely. Bude květen, a to je čas šeříků, které září v několika barvách na Stráni. Na Pivoňkové louce v Horní zahradě stále ještě kvetou magnolie. V lesních expozicích pak poutají pozornost blankytně modré květy pomněnkovců a pupkovců, září pestrá paleta anemonek a stále nechybí typické jarní květy prvosenek nebo škornic.

Barvami hýří rovněž skleník Fata Morgana, kde se až do 21. května koná výstava tropických motýlů – Motýli, kouzlo proměny. Ve skleníku se zhruba z 5500 kukel, které postupně doputují do Prahy, vylíhnou krasavci několika desítek druhů – babočky, otakárci nebo noční martináči.

Na výstavě nechybí zástupci asijských motýlích druhů, jako je krásný filipínský otakárek Atrophaneura semperi, asijský příbuzný monarchy stěhovavého Danaus chrysippus nebo babočka Idea leuconoe, které se anglicky přezdívá velká stromová víla (Large tree nymph). K vidění je i oblíbený Morpho peleides s blankytně modrými křídly nebo jeden z největších motýlů – soví motýl Caligo memnon. Také ve skleníku se můžete setkat s celou paletou květů – rozkvetla oblíbená smaragdová liána Strongylodon, motýli se pasou na červeném planém ibišku (Hibiscus grandidierii) původem z Madagaskaru. V horské části skleníku kvete tulipánová orchidej Anguloa clowesii a některé tropické druhy rododendronů.

Vinice sv. Kláry

První zmínka o vinicích na území dnešní Troje pochází z roku 1228. V 17. století patřila vinice sv. Kláry k trojskému zámku. Obnovena byla okolo roku 1952 a v současnosti zaujímá 3,5 ha. Nejdříve zde bylo vedení na hlavu, později se změnilo na systém vertico (vertikální kordon). V roce 1995 vinice přešla pod správu pražské botanické zahrady. V roce 2004 byla započata obnova vinohradu, kdy část nevhodných odrůd byla vyklučena a nahrazena klasickými evropskými odrůdami révy vinné –zejména Rulandským modrým, které v současné době na vinici dominuje. Od roku 2009 se veškeré hrozny zpracovávají v místním nově vybudovaném sklepě. Produkce vinice se pohybuje okolo 20 tisíc lahví o objemu 0,5 litru ročně.

Vína 2022:

Müller Thurgau

Bílé, suché

- Zbytkový cukr: 1,0 g/l

- Celkové kyseliny: 4,7 g/l

- Obsah alkoholu: 12 %

Charakteristika vína: Víno má intenzivní ovocnou vůni, postupně se objevuje i vůně muškátů, převažují v ní tóny žlutého ovoce, zejména rynglí a špendlíků. V chuti najdete jablko, meruňky a lehký kvasný podtón.

Ryzlink rýnský

Bílé, suché

- Zbytkový cukr: 3 g/l

- Celkové kyseliny: 6,6 g/l

- Obsah alkoholu: 12 %

Charakteristika vína: Loňské počasí ryzlinku svědčilo, hrozny se sklízely jako jedny z posledních 20. 9. 2022. Oblíbené víno pro milovníky vyšších, ale příjemných kyselinek. Ve vůni najdeme lípu, rozkvetlou louku, meruňky, v chuti jsou tóny limet, zelených jablek a rynglí. Víno má jemný minerální podtón, který se v budoucnu lehce zvýrazní.

Rulandské šedé

Bílé, suché

- Zbytkový cukr: 4,5 g/l

- Celkové kyseliny: 6,9 g/l

- Obsah alkoholu: 12 %

Charakteristika vína: Plné harmonické víno. Chuť a vůně se propojují – primární aroma po sušených banánech, květovém medu a hruškách. Vyvážený poměr zbytkového cukru a kyselinky