Styl Styl Longboard: spojení mezi surfingem, skateboardingem a snowboardingem

Longboard: spojení mezi surfingem, skateboardingem a snowboardingem

long20vesnice
long20vesnice

Na první pohled vypadá podobně jako běžný skateboard. Ale skateboard to není. Jedná se o longboard. Liší se pouhými detaily, ale jsou to právě ony, které z něj činí něco extra. Longboarding zažil za poslední tři roky neuvěřitelný boom, doslova explodoval.Využití longboardu je rozmanité.

Především velice dobře poslouží jako užitečný a praktický dopravní prostředek, se kterým můžete vyrazit do školy, do práce, do obchodu, či večer za přáteli do klubu. Díky tomu, že vaše nohy nejsou připoutány do bot s kolečky, jako je tomu u bruslí, tak neztrácíte čas s přezouváním. Zároveň je prkno poměrně skladné a nemusíte hledat prostor pro zamknutí, jako například u kola. Zkrátka jen vezmete své „prkno“ pod paží. Velmi příjemným způsobem trávení času může být i jízda po asfaltových stezkách pro kolečkové sporty, které jsou již dnes téměř všude. Většina lidí, kteří longboard začnou naplno využívat, mohou jednou dojít i k touze sjíždět kopce. Rozhodně ale nedoporučujeme si vzít svůj první longboard rovnou tam. Vše potřebuje svůj čas a stejně tak je to i s longboardingem.

KDE SE VZAL, TU SE VZAL LONGBOARDING

Okolo roku 1950 se v okolí Santa Monicy a Venice Beach započala psát historie skateboardingu. Tehdejší jezdci chtěli nalézt užší spojení mezi surfingem, skateboardingem a snowboardingem. Zároveň ale hledali elegantní dopravní prostředek, který by je bez velké námahy dopravil, kam potřebují. Až do současnosti je právě tohle nejběžnější využití longboardu. Proč tomu tak je pochopíte během několika sekund, kdy se na prkno postavíte.

JAK SI VYBRAT SPRÁVNÝ LONGBOARD

Vybrat si ten správný longboard, který Vám bude vyhovovat, není úplně jednoduchá záležitost, a proto jsme oslovili zkušeného jezdce Lukáše Souhradu za společnost Snowboards.cz, který pro Vás připravil rádce k výběru toho správného longboardového mazlíčka.

Správný „look“

Longboard by měl být většinou dlouhý 1 metr, ale existují i větší či menší varianty (84 – 150 cm) a široký přibližně 23 – 30 cm. Kola jsou mnohem větší a měkčí než kola skateboardů. A v tom tkví jeho hlavní gró. Právě díky kolečkám je prkno stabilnější, má lepší přilnavost, přejede množství nerovností a lze na něm urazit velké vzdálenosti bez potřeby pohybu. Navíc nevytváří nepříjemný hluk jako většina městem projíždějících skateboardistů.

Deska

Jako první a rovněž nejdůležitější věc při výběru longboardu je DESKA. Desky jsou specifické svým tvarem, délkou a konstrukcí. Všechny tyto aspekty hrajou poměrně důležitou roli ve výběru Vašeho

longboardu. V případě, že si kupujete svůj první longboard, je vhodné aby byla deska co nejvíce univerzální, než zjistíte, co opravdu chcete. V longboardovém světě existují 4 zákládní tvary desek Pintail, Hybridní, Drop-Through a Cruiser. Každý tvar desky má své výhody i nevýhody. Nejlepším tvarem pro začátek na longboardu je ale jednoznačně pintail, který je univerzální a vyřádí se na něm úplně každý!

MATERIÁL

Všechny desky jsou vyrobeny ze dřeva, nejčastěji jsou používány dřeva javoru a bambusu. Můžeme se setkat i s deskami, které jsou kombinovány se dřeven a laminátem. Desky jsou slepeny z několika vrstev dřeva. Každé dřevo, ze kterého se longboard vyrábí je charakteristické svými vlastnostmi. Javor je nejtvrdší, a proto se často používá na downhillové prkna. Přesným opakem je bambus, který je charakteristický svou pružností, proto je používán na carvingové a freeride desky

KOLEČKA

Věc, se kterou se potká opravdu každý “longboardista” je správná volba bushing a koleček. Jak kolečka tak bushing se dělí podle tvrdostí a stylu jízdy. Tvrdší bushingy jsou stavěny k vyšším rychlostem, takže jsou ideální pro downhill. Opakem jsou samozřejmě měkké, díky kterým si můžete užít parádní obloučky. U koleček je tomu opakem čím měkčí kolečka tím vyšší rychlost a větší přilnavost k asfaltu. Tvrdší kolečka jsou používány ke slidům.

CO TEDY NA LONGBOARDU MŮŽU PROVÁDĚT? SAMOZŘEJMĚ JEZDIT!

Longboarding zažil během posledních tří let obrovský skok dopředu, doslova explodoval. Je to i díky tomu, že je to sport velmi variabilní, kombinující v sobě prvky skateboardingu, klasického popojíždění, freeridu, slidingu, aj. Výrobce longboardů v ČR Roman Blažek popisuje, jaké jsou nejznámější styly jízdy:

Downhill

Tak jako tomu bývá i u jiných sportů kde jsou nadšenci, kteří překonávají hranice rychlosti a prudkých kopců jinak tomu není ani u longboardingu. Těm, kteří chtějí provozovat downhill naplno doporučujeme kvalitní chrániče, tvrdé bushingy, downhill desku a řádnou dávku adrenalinu!

Freeriding

Je jeden z nejčastěji provozovaných stylů longboardingu. Každý začátečník a pokročilý si s radostí vezme svůj longboard a jen tak se projede ulicemi svého města, vyrazí na cyklostezky, anebo si dá kopeček s pořádnou dávkou obloučků!

Slideing

Agresivní smyky do zatáček, co nejdelší slide na rovné cestě a parádní pocit z dobře odjetého slidu je přesně to co hledá každý jezdec!

Dancing

Jak už sám název napovídá dancing neboli tanec je styl jízdy při kterém jezdec/kyně přešlapují a točí se po desce všemi různými směry. Desky pro dancing jsou odlišné díky větší velikosti, šířce a měkkosti desky.

Cruiseing

Pohodová jízda s prvky skateboardingu. Jezdec na cruisových prknech se může vozit ulicemi, prohánět své prkno skateparkem, dělat skateboardové triky, skákat patníky, anebo se prostě jen vozit po rozpáleném asfaltu!