Evropa Evropa Letenky ze sousedních zemí mohou být pro cestovatele až o 30 % levnější

Letenky ze sousedních zemí mohou být pro cestovatele až o 30 % levnější

 havel_jpg_3_hotel

Ceny letenek se mohou výrazně lišit s ohledem na místo odletu, mnoho českých cestujících tak při vyhledávání volí místo domácího letiště lety ze sousedních zemí. Dle dat více než třetina Čechů odlétá z letišť mimo Českou republiku, jde primárně o Vídeň, Katovice či Krakov. Tato letiště Češi využívají pro lety na delší vzdálenosti (USA) i pro cesty v rámci Evropy (například Španělsko, Portugalsko či Itálie).

„Lety z jiného, než domácího letiště mohou mít řadu výhod – z některých koutů České republiky je pro cestující pohodlnější dopravit se do Vídně či Katovic než do Prahy, často jde ale také o levnější variantu,“ říká Eliška Řezníček Dočkalová, ředitelka zákaznické péče s tím, že i u krátkých letů je průměrná cena letenek ze zahraničních letišť o 14 % nižší než z Prahy a například výlet do Londýna na konci ledna vychází dokonce o polovinu levněji z Drážďan než z Prahy. U letů na střední a delší vzdálenosti jsou rozdíly ještě větší, a to o 29 % resp. 30 %.

U letů do vzdálenějších destinací může být volba zahraničního letiště výhodná i kvůli absenci přestupů, což se týká například letů z Vídně do Bangkoku, do Los Angeles či do mnoha afrických destinací. Z letiště Katovice se zase napřímo dostanete třeba do Abú Zabí. Češi létají mimo jiné i z Krakova, Vratislavi, z Berlína, Norimberku, Mnichova, Frankfurtu či Varšavy.

Kromě obecně žádaných evropských destinací se ze zahraničních letišť Češi nejčastěji vydávají do USA, Izraele, na Kypr či do Norska.