Evropa Evropa Kyperská inspirace

Kyperská inspirace

alt

Kyperské předsednictví Evropské Unii od 1. července bude doprovázeno bohatým kulturním programem nejen doma, ale i na kontinentě. Přípravy jsou v plném proudu a slavnostní sezóna začíná už teď. V Nikosii, ve Famagusta Gate, se představí hudební album pod názvem Přátelé vítejte na Kypru.

Autorem hudby je Leonidas Malenis a album se má stát neoficielní pozvánkou k návštěvě Kypru.

A svůj slavnostní koncert odehraje Kyperský symfonický orchestr pod příznačným názvem Hudba z historie a kyperských mýtů v Paphosu.

Největší a pravděpodobně nejoriginálnější výstava se bude konat v  Nikosii, v Kyperském muzeu, u příležitosti hned tří významných dnů – Mezinárodního dne muzeí, Evropské muzejní noci a kyperského předsednictví EU.

Téma je unikátníKyperské tváře od prehistorie do 20. století. Hlavní část expozice se soustředí na to, jak byl lidský obličej zachycován nejrůznějšími výrazovými prostředky od doby kamenné do antiky. Budou zde vystaveny schematické kamenné objekty z vykopávek v Choirokoitia, antické mramorové sochy, busty i starověké mozaiky.

Novověkou historii budou reprezentovat fotografické portréty Porphyria Dikaiose z let 1933 – 1956, které byly dosud uchovávány v archivech a které vycházejí ze zachycení běžného života. Výstava chce návštěvníky nejen konfrontovat s pokusy o zachycení lidské tváře jako individuálního fenoménu, ale představit jim také méně vědeckou tvář archeologie.

Na podzim se Kypr představí i na evropském fóru hned několika výstavami, které upozorní na bohatou a rozmanitou historii a kulturu země.

V pařížském Louvru otevřou výstavu Středověký Kypr, která přemístí do Francie na 120 nejvýznamnějších uměleckých objektů ze všech kyperských muzeí, prezidenti obou zemí.

Mezinárodně koncipovaná bude rozsáhlá expozice v Museé Royaux d ´Art et d ´Histoire, zaměřená na život ve starověku - od neolitu po konec římského období. Téma Kulturní dialog neboli Kypr ve starověkém Středomoří shromáždí nejen významné muzeální artefakty z Kypru, ale i z dalších světových muzeí, především z Britského muzea a z Ashmoleanovy sbírky v Oxfordu.

V Itálii se ukáže jiná tvář Kypru, která má ostatně k antické mytologii nejblíže. Název výstavy Afrodita, bohyně Středomoří již hodně napovídá sám o sobě a v římském Palazzo Quirinale se návštěvníci seznámí se vznikem a vývojem Afroditina kultu od prehistorického období do konce římské říše.

Pro příštího půl roku se můžeme těšit i na další inspirativní setkání s kyperskou kulturou, historií i současností. A ta je právě teď na Kypru.