Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Víkendové tipy na výlet - Podstávkové domy v Rumburku, Tolštejnské slavnosti, Kosecké písně, Zámek Loučeň

Víkendové tipy na výlet - Podstávkové domy v Rumburku, Tolštejnské slavnosti, Kosecké písně, Zámek Loučeň

1Přinášíme vám víkendové tipy na výlety do lokalit, které zvítězily nebo postoupily do finále soutěže EDEN (European Destinations of ExcelleNce) oceňující excelentní turistické destinace. Tipy na výlety jsou jak na tento, tak na příští víkend.

Den otevřených podstávkových domů v Rumburku, 27.5.2012

Nevíte, co je podstávkový dům? Pokud vás zajímá jedinečný druh lidové architektury, tak se vypravte do oblasti Českého Švýcarska, které získalo prestižní ocenění EDEN pro excelentní evropské destinace. V neděli 27.5.2012 budou v Rumburku zpřístupněny domy, které nejen dotvářejí charakter krajiny, ale také vypovídají o způsobu života našich předků. Prohlídka vesnické památkové rezervace bude doplněna o odborný komentář a výstavu dobových fotografií. Vstup je zdarma.

Více informací na www.rumburk.cz

Tolštejnské slavnosti, Jiřetín pod Jedlovou, 25.-26.5.2012

Do lokality Českého Švýcarska, oceněné titulem EDEN (European Destinations of ExcelleNce), vás pozveme ještě jednou, a to na slavnosti, které se konají v podhradí a na hradě Tolštejn. Pro děti je připraven pestrý program jako hry a soutěže, divadelní a taneční vystoupení, ukázky práce záchranných složek, historická řemesla, lampionový průvod nebo přehlídka dravců ze Šluknovska. Ten, kdo dorazí v kompletním historickém kostýmu, získá bezplatný vstup na akci a bude se moci zapojit do soutěže o nejhezčí převlek.

Více na www.tolstejn.cz

XVII. kosecké písně 2012, Buchlovice, 27. 5.2012

Nápaditou atmosféru okusíte na Slovácku, které je držitelem ocenění EDEN pro excelentní turistické destinace. Pravda, pro mimořádný zážitek si budete muset hodně přivstat, neboť již 17. ročník koseckých písní začíná za kuropění, tj. ve 4:30 ráno. Na druhou stranu, kdy budete svědkem kosení luk za písní mužských sborů, navíc se siluetou zámku Buchlovice v pozadí? Na tomto festivalu písní se scházejí sbory a soubory z celé Moravy. Pro účastníky bude připravena snídaně v trávě a soutěž o nejlepšího sekáče a sekáčku Slovácka.

Více na www.buchlovice.cz

Třináctá komnata bílé paní, Zámek Loučeň, 2.6.2012

Nechte se vrátit časem do období renesance a poznejte slavnou Bílou paní loučeňskou. Na zámku Loučeň v regionu Polabí (finalista prestižní soutěže o Excelentní evropskou destinaci - EDEN) se bílá paní poprvé představí v hlavní roli. V rámci slavnostního programu vás provede zámeckou prohlídkou na tři způsoby, přivítá i císaře Rudolfa II. a jeho dvorního astrologa. Návštěvníci objeví také alchymistickou dílnu, pobaví se při souboji mušketýrů a mohou získat první klíč od třinácté komnaty. První červnová sobota slibuje atmosféru plnou tajemna a neotřelé zábavy. Více na www.zamekloucen.cz

2