Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Tip na výlet: Za zlatem a zážitky do Kašperských Hor

Tip na výlet: Za zlatem a zážitky do Kašperských Hor

web-kasperk--kredit-nebespan

Přezdívá se jim zlatá brána Šumavy, protože právě tady začínala slavná obchodní stezka do Německa. Obchodníci po ní putovali už za Karla IV. a vy se tady i dnes můžete na chvíli ocitnout v jejich kůži, v době, kdy se tady těžilo zlato. Zlaté časy však zažívají Kašperské Hory i dnes. Přesvědčte se o tom...

Největší slávu zažily Kašperské Hory, příjemné horské městečko v srdci Šumavy, ve 14 století, když tudy Karel IV. zbudoval obchodní cestu z německého Pasova do Prahy. Ta vedla přes Kvildu, Kašperské hory, Sušici, potom Klatovy a dále do našeho hlavního města. „Kašperské hory byly tehdy pro obchodníky doslova a do písmene zlatým dolem. Z Bavorska vozili zbraně, víno, látky nebo sůl a z Čech si odváželi obilí, dobytek nebo pivo, které se vařilo přímo ve městě. Město bylo v té době jedním z nejvýznamnějších zlatokopeckých rájů v Evropě," říká Sabina Kmecová z Nebespánu v Kašperských Horách, která pořádá pobyty se zážitkovými výlety.

Kostely, radnice nebo pivovar?

V létě je toto město jednou z hlavních zastávek cyklistů, kteří chtějí důkladněji poznat malebné okolí Sušice a podhůří Šumavy. Zcela klíčovým výchozím bodem jsou pak Kašperské Hory pro pěší turisty, kteří se tady často zdrží déle, než plánovali.

Pravděpodobně nejvýstavnější stavbou je velká renesanční radnice na náměstí. V průčelí se pyšní trojicí mohutných barokních štítů, kterými se prezentoval jeden z majitelů domu, Jiří Lokšan – tajemník krále Ferdinanda I. Měšťané dům posléze účelně spojili s budovou pivovaru a nakonec v něm zřídili radnici. Prohlídka rozhodně stojí za to i dnes – budete procházet pod původními gotickými klenbami i celami bývalého vězení! Druhou dominantou náměstí je více než šest set let starý arciděkanský kostel svaté Markéty. Baroknímu interiéru vévodí bohatě zdobený oltář a vzácné varhany. Sledujte proto, zda se v chrámu nekoná nějaký koncert, návštěva by jistě stála za to.

Stejně jako zastavení v hornickém kostele svatého Mikuláše z 13. století s unikátním dřevěným malovaným stropem. Tajemnou atmosféru zase pocítíte na Šibeničním vrchu, kam byl přesunut pranýř, bez něhož bohaté město ve středověku nemohlo být, a který původně stál na náměstí.

A ještě jedna zajímavost, tentokrát zlatá: Před nákupním centrem na náměstí zbystřete – uvidíte kameny určené k mletí zlatonosné rudy, které připomínají slavnou zlatokopeckou minulost místa.

Klostermann, skláři a historické motorky

„Pokud máte rádi literaturu, Kašperské Hory najdete v mnoha povídkách spisovatele Karla Klostermanna, zejména v románu Skláři, který odsud pochází. O unikátních sklářských kouscích i o těžbě zlata se více dozvíte v Muzeu Šumavy, které se pyšní také jedinečnou sbírkou ozdobných lahviček na šňupavý tabák. A zahanbit se nedá ani druhé kašperské muzeum s expozicí České hračky a největší stálou výstavou historických motocyklů v České republice," doporučuje Sabina Kmecová.

Výlety do okolí Kašperských hor

Co je ale na Kašperských Horách nejkrásnější, je jejich okolí. Doslova láká k výletům.

1. Hrad Kašperk – Karel IV. ho dal postavit roku 1356 k ochraně bezpečnosti Zlaté stezky. I dnes se pyšní strašidelnou pověstí. Aktuálně má za sebou rozsáhlou rekonstrukci a nyní je v něm muzeum přibližující hradní historii a slavná zlatá období. V létě se zde koná řada kulturních akcí, ovšem v kteroukoliv roční dobu vás potěší vycházka po jeho okolí po některém z naučných turistických okruhů. Ještě před tím se však z hradu pokochejte krásnou vyhlídkou, je totiž jednou z přirozených dominant podhůří Šumavy a Kašperské pahorkatiny.

2. Cestou zlatokopů – Z Kašperských Hor se nabízí hned šest turistických okruhů. Nejvyhledávanější jsou pětikilometrový okruh Cestou zlatokopů a o jeden kilometr kratší trasa nazvaná Na Kašperk jinak. Cesta zlatokopů vás zase zavede do Amálina údolí a ke Zlatému potoku, který byl hlavním místem, kde se poprvé začalo rýžovat zlato. Těžit v dolech jej začali horníci až mnohem později. Dodnes se zachovalo množství štol, do některých můžete i vstoupit... Žlutě značené cesty nabízejí krásné výhledy směrem k Šumavě i na sever do přírodního parku Kašperská vrchovina. Je možné se také vypravit do nedalekého krásného údolí řek Otavy a Vydry. Lákavý je i výlet k Čeňkově pile, kde je k vidění technická památka – unikátní sto let stará vodní elektrárna, dále vás čeká krásná trasa údolím řeky Vydry, kolem Turnerovy chaty s romantickým posezením až k Antýglu, kdysi královskému dvorci, dnes autokempu.

Kde se ubytovat: Ať máte hluboko do kapsy, nebo máte naopak rádi luxus, obojí najdete v Nebespán café & apartments přímo na náměstí v Kašperských Horách. Vybrat si tady totiž můžete mezi levnějšími a útulnými bed and breakfast pokoji v podkroví nebo se ubytovat v komfortních apartmánech v 1. patře. V přízemí najdete kavárnu s francouzským šmrncem a ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Hned naproti kavárny je velká a skvěle vybavená herna pro děti, aby si rodiče mohli jídlo náležitě vychutnat. V tělocvičně zase probíhají kurzy unikátní terapie tancem, pilates nebo jógy a všem je k dispozici obrovská zahrada s mnoha atrakcemi pro děti i terasou a lehátky pro odpočinek.