Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Maketa Lennonovy zdi se vrací z Paříže do ČR. V příštím roce se do Evropy vydá znovu

Maketa Lennonovy zdi se vrací z Paříže do ČR. V příštím roce se do Evropy vydá znovu

peacock-restaurant-1

Lennonova zeď znovu ve světě poukázala na význam míru a svobody. Tentokrát však namísto pražské památky šlo o nafukovací repliku nově přemalované Lennonovy zdi z dílny brněnských výrobců nafukovadel. Jako předloha pro potisk modelu posloužila právě nová výzdoba zdi, kterou na pražském happeningu vytvořilo 27 umělců z EU a speciální hosté z Ukrajiny a Norska. Model už má za sebou výjezd do Paříže a nyní se vrací do ČR.

Zeď pochází ze stejné dílny jako například několikametrové nafukovací modely planet, které lidé znají z některých hvězdáren, výstav a festivalů. „Model zdi si u nás v září objednal autor a kurátor projektu výtvarník Pavel Šťastný, který je mimo jiné autorem loga Občanského fóra. Kvůli plánovanému datu uměleckého happeningu jsme museli nafukovadlo vyrobit a dodat v rekordním čase, do práce se tedy pustili všechny tři naše švadleny a dva střihači, kteří nad plátnem strávili přes 400 hodin,“ popisuje Petra Hájková ze společnosti Kubíček Factory.

Samotné přemalování zdi vzniklo v rámci kulturního projektu Zeď svobody a energie / Lennon Wall Praha u příležitosti českého předsednictví Radě EU. Iniciátoři projektu poté společný výtvor umělců vyfotili a přenesli právě na nafukovací model zdi.

Následně zeď i s potiskem cestovala do Paříže. Při jízdě nazvané Prague-Paris Rallye of Freedom & Energy na trase Praha–Štrasburk–Paříž–Praha navštívila města reprezentující historii i současnost Evropské unie.

Celý projekt odkazuje na slavnou Lennonovu zeď, na níž především v době nesvobody v Československu lidé zvěčňovali svou touhu po volnosti prostřednictvím kreseb a nápisů. Nová podoba zdi nese ve svém středu velké zrcadlo lemované modrou barvou a hvězdami. V něm mají lidé vidět sami sebe jako občany Evropské unie. Další malby mají odkazovat především na mír a lásku.

Svoji cestu nafukovací zeď nyní zakončila zpátky v Praze. Znovu ji lidé uvidí v příštím roce, kdy má procestovat další státy Evropské unie.