Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Literární marmeláda a mariánskolázeňský zázrak

Literární marmeláda a mariánskolázeňský zázrak

pavilon lesnho pramene

V neděli 12. června od 12.00 do 16.00 hod. se v Mariánských Lázních bude konat hudebně-literární festival Literární marmeláda – ČR. Festival proběhne vedle pavilonu Lesní pramen blízko známé bukové aleje, po níž se kdysi rádi procházeli ruští spisovatelé, kteří tu hledali inspiraci. Patří mezi ně například Ivan Turgeněv, Ivan Gončarov, Nikolaj Leskov, Maxim Gorkij a mnoho dalších.

 Jak je známo, Ivan Gončarov poprvé jel do lázní v neklidné a chmurné náladě a vezl si s sebou náčrty románu o mimořádně líném statkáři Oblomovovi. Na tomto románu spisovatel pracoval téměř deset let a stále se mu jej nedařilo dokončit. Ke konci pobytu v Mariánských Lázních, který trval měsíc a půl, byl z Gončarova naprosto jiný člověk. Stal se znovu mladý, zdravý a veselý. Nejdůležitější však bylo, že tu načerpal energii, díky níž jeho román Oblomov dostal svou definitivní podobu a přinesl autorovi světovou slávu. Do dějin ruské literatury se tento neuvěřitelný případ zapsal jako mariánskolázeňský zázrak.

Organizátoři festivalu se také pokusí uvařit nejoblíbenější jahodovou zavařeninu Ivana Turgeněva na bázi růžové vody podle starodávného receptu jeho rodiny. Všichni hosté si budou moct odnést s sebou domů jako dárek sklenici této čerstvé zavařeniny.

Slovanský folklorní sbor uvede staré ruské romance. Básně ruských básníků budou recitovat básnířky Ljudmila Svirská a Olga Belovová.