Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Letní tipy na výlety

Letní tipy na výlety

1njwwdmecoh88tq5jhttf zvo5qun 2vm2p34d1jcwr5kxbr-h7wtduip9lbfmvefcbx6uo
6b7 zi5vhj9kqrc3yxiziz3i7yr9qpscvfjg6ry161bclzyhkfjpzweaidytphxolrkh9jg
cio0jgcggib84dqzbyixsyijj0bfeib5jsypz3ipfxyop1olpiq8gihui54n4beqqoyjthy

Královéhradecký kraj je rozmanitý a nabízí turistům nespočet přírodních i historických památek. Nejznámější oblastí jsou asi Krkonoše, oblíbená je ZOO se safari ve Dvoře Králové nad Labem. Nachází se zde však mnoho dalších pozoruhodností, které stojí za zhlédnutí.

Pevnost Josefov

Pevnost se nachází v Jaroměři - přibližně 20 km od Hradce Králové. Byla postavena v letech 1780 až 1787 na podnět císaře Josefa II. a koncipována jako samostatné pevnostní město. Jejím hlavním úkolem bylo bránit severní hranice rakouské říše proti Pruskému království a měla i svá další využití. Byla vlastně obrovskou zbrojnicí, skladištěm střelného prachu, zásob jídla a v neposlední řadě také poskytovala bezpečné ubytování vojákům i civilistům. Můžeme se zde seznámit s tvrdým vojenským životem v pevnosti, zažít dobrodružství při procházce podzemními chodbami či zakusit atmosféru bývalého posádkového města.

Sportovci mohou k pevnosti vyrazit na kole nebo na in line bruslích. K Josefovu vede zpevněná cyklostezka, která je částí mezinárodní Labské stezky a spojuje Hradec Králové, Smiřice, Josefov, Jaroměř a Kuks.

Ratibořice

Kdo z nás nečetl Babičku? Osudy Barunky, Viktorky, kněžny Hortensie a dalších známých postav můžeme znovu prožít v ratibořickém údolí. Ratibořice se nacházejí cca 35 km od Hradce Králové v údolí Úpy a jsou dnes místní částí města Česká Skalice. Zdejší zámek, Staré bělidlo či Ludrův mlýn jsou zejména v létě častým cílem turistů. Když půjdeme po stopách hrdinů nejslavnější knížky Boženy Němcové, v areálu Panské hospody uvidíme historickou dřevěnou Kuželnu, která nedávno prošla rekonstrukcí. Její návštěvou potěšíme hlavně děti. Najdou zde loutky oblíbených pohádkových postav a mohou si zahrát interaktivní pohádkové hry.

Třebechovice pod Orebem

Třebechovice jsou po celém světě proslulé Muzeem betlémů. Sbírkový fond betlémů dnes tvoří více než 300 betlémů zhotovených z nejrůznějších materiálů, pocházejících z tradičních i netradičních betlémářských oblastí. Nejcennějším betlémem je Proboštův mechanický betlém. Město se nachází 13 km východně od Hradce Králové.