Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Jarní očista v Podorlicku? Jak jinak než aktivně.

Jarní očista v Podorlicku? Jak jinak než aktivně.

3d castolovice zverinec pavi jaro 2
4a novy zamek kostelec n o jaro 1

Zatímco na horách lyžaři sjíždí poslední sníh, v podhůří již zametly cyklostezky, na kterých se již prohání nadšení cyklisté i bruslaři. Oddejte se jarní euforii – pěkně rozhýbat tělo, pročistit organismus a načerpat energii uprostřed krásné jarní přírody, to nemá chybu! Obzvláště na jaře náš organismus lační po pohybu na čerstvém vzduchu, neboť mnozí z nás se probouzí doslova ze zimního spánku.

Poté volte pohyb, který vás baví a totálně nevysiluje, ať nepřepálíte začátek. Zkuste to třeba v Podorlicku!

Nechte se svézt na kolečkách...

Využijte zdejší unikátní cyklostezky, projet si je můžete na kole i na inlinech. Tento ráj cyklistů i inlajnistů se ukrývá pod názvem Orlické cyklo&inline království, a to právem, protože stezky jsou zde opravdu královské. Nejen co se týká kvality povrchu, ale také tras, které probíhají přímo přírodním parkem Orlice. Projížďka přírodou podél řeky, navíc s minimálním převýšením, je tím pravým startem pro zahájení jarní sezóny. Trasy zvládnou bez problémů i menší děti. Po trase jsou odpočívadla s dětskými hřišti i zastávky s občerstvením. Svoji první jarní vyjížďku můžete absolvovat třeba z Ústí nad Orlicí. Stezky vedou krásným údolím podél meandrů Tiché Orlice, a to jak po proudu řeky směrem do Chocně, tak proti proudu do Letohradu. Každá z tras čítá cca 15 km, ale projet si můžete celých 30 km z Letohradu do Chocně. Další inspirativní cyklovýlety: http://www.mojeorlickehory.cz/orlicke-cyklo-inline-kralovstvi/

Proběhněte se od rybníka k rybníku!

Běhání je novým trendem poslední doby a především pak přirozenou aktivitou, díky které posílíte celé tělo. Ideální trasy pro běh, ale také nordic walking najdete opět kolem vody, tentokrát v přírodním parku Lanškrounských rybníků. Běžecké okruhy v délce 3km a 6 km, mají vyměřeny etapové vzdálenosti, které umožňují každému sportovci při konstantním časovém intervalu hodnocení výkonu i jednoduchou kontrolu jeho vývoje v delším tréninkovém období, a to díky Cooperově testu. Součástí jsou i jogínská zastavení s relaxačními cviky, a kromě úžasné přírodní kulisy tu nechybí ani osvěžení v podobě „živé vody" Eduardova pramene.

Do přírody celá rodina!

Namotivovat zejména menší děti k procházce a pohybu je někdy velmi složité. Výlety je potřeba zatraktivnit! Za jedním z tipů zamiřte na Rychnovsko do letoviska Studánka. První velikonoční víkend tu totiž bába Halabába otevírá Les Včelný - přírodní park v povodí Javornického potoka. Celou rodinu tak náležitě protáhne právě tato madam kouzelnice společně se svými synovci Edudantem a Francimorem. Společníky na zábavné procházce plné soutěží vám budou hlavní postavy dětmi důvěrně známého večerníčku, který vznikl dle předlohy pohádkové povídky Karla Poláčka a Josefa Čapka. Právě tito dva klučíci se stanou maskoty celé série letošních venkovních akcí na Studánce, věnovaných vzpomínce 70. výročí úmrtí Karla Poláčka, rychnovského rodáka a spisovatele známého humoristického románu Bylo nás pět. Přes léto Vás pak Rychnovem provede osobně samotný Zilvar z Chudobince.

*** BOX *** Jarní tipy na výlety s dětmi

❶Údolím Divoké Orlice do Potštejna - na zámek, hrad nebo do pivovaru!

Krásnou a nenáročnou jarní procházku nabízí malebné údolí podél řeky Divoké Orlice mezi Liticemi a Potštejnem. Obdivovat budete strmé údolní svahy, šumící řeku i svěží zeleň právě se probouzejících buků. Vystoupíte-li na vlakovém nádraží v Liticích, kde se na skalním ostrohu obtékaném řekou zvedá rovněž stejnojmenný a veřejnosti přístupný hrad, pokračujte dále po červené turistické stezce asi 7 km krásným a hlubokým údolím podél řeky přes vísku Brnou až do pohádkového Potštejna. Zde určitě nevynechejte návštěvu barokního zámku s parkem a zámeckou cukrárnou, nebo nově otevřený řemeslný pivovar v podzámčí. Pokud Vás nebudou bolet ještě nohy, neváhejte vystoupat na potštejnský hrad, odmění vás krásné výhledy, nebo se lipovou alejí proti proudu řeky projděte ještě dále Anenským údolím přes westernový kemp Vochtánku až k Modlivému dolu, do jednoho z dalších míst dějiště Jiráskova románu Poklad. Hrady i zámek jsou otevřené od dubna o víkendech.

Občerstvení po trase: Litice - Restaurace pod hradem; Řemeslný pivovar Potštejn Clock, Zámecká cukrárna Potštejn aj.

Zajímavosti po trase: hrad Litice, Kovářův Dvůr-statek Brná (projížďky na koních - pozn. včasná rezervace), zámek Potštejn (výhledy do kraje), mohutný kostel sv. Vavřince, hrad Potštejn, tábořiště a kemp Western Vochtánka (od května pravidelné akce, neděle vždy patří dětem), přírodní rezervace Modlivý důl. Zámek i hrad Potštejn dějištěm Jiráskova románu Poklad.

Doprava: vlaková stanice Litice, Potštejn (děti potěší nejen vlastní jízda vláčkem, ale také projížďka tunelem mezi Liticemi a Potštejnem

❷Otužování na Semanínských stezkách

Pohodovou procházku bukovými lesy můžete z malé vísky Semanín protáhnout až na samotný vrch Kozlov s rozhlednou a chatou Maxe Švabinského, významného malíře 20.století, kterého právě Kozlovská krajina inspirovala k celé řadě prací, když sem jezdíval na prázdninové pobyty. Po trase stezky narazíte hned na několik zajímavých zastávek jako je bývalá štola na lupek, využívaný v keramické výrobě, smírčí kříž nebo knajpoviště. Jedná se o přírodní otužovadlo, pojmenované podle léčitele Sebastiana Kneippa, významného propagátora otužování jakožto osvědčené léčebné metody. V dřevěných korytech s protékající studenou vodou se projděte čapím krokem a nakonec bosky po cestě vysypané malými kamínky, povzbudíte tím krevní oběh.

Občerstvení po trase: Chata Maxe Švabinského na Kozlově

Zajímavosti po trase: knajpoviště, rozhledna Kozlov, renesanční obranná zvonice, Semanínská kaple, délka trasy cca 8 km

Doprava: autobusová zastávka Semanín-Jednota (začátek modré turistické značky i naučné stezky)

❸Hledání jara na stezce smyslového vnímání Vyzkoušejte vnímat přírodu opravdu všemi smysly a naplánujte si jarní túru naučnou stezkou smyslového vnímání údolím Skuhrovského potoka. Stezka začíná na okraji České Třebové, v obci Rybník a vede údolím podhorského potoka a tzv. Mločím dolem až na hřebenovku nad Třebovskými skalními stěnami do obce Skuhrov. Po trase se dozvíte nejen spoustu zajímavostí ze světa přírody i místního ekosystému, ale okusíte netradiční aktivity jako jsou tváře stromů, čichárium, dendrofon, hmatové cestičky nebo hledání stop, zaposloucháte se do hlasů lesa nebo ochutnáte pramenitou vodu z některé ze zdejších studánek. Zvolit si můžete některou z nabízených variant v délce trasy 2,5 km, 4 km nebo 8km. Trasa je vhodná pro pěší, cyklisty i rodiny s kočárkem. A chcete-li výlet s rodinnou zábavou tak naplánujte váš nedělní výlet na 12.4.2015!

Občerstvení po trase: Restaurace Nad Hrází, Srnov (přímo na stezce mezi stanovišti č.4 a č.5)

Zajímavosti na trase: netradiční zastavení typu čichárium, dendrofon, jeden z největších totemů v ČR a jiné

Doprava: autobusové zastávky Rybník-Srnov; Česká Třebová – Skuhrov, křižovatka; Česká Třebová, U Křížku, Cyklotrasa č.4050, 4045

12.4.2015 - Hledání jara na stezce – tradiční akce ideální pro rodiny s dětmi, začátek od 14 hodin u prvního stanoviště naučné stezky (Česká Třebová – Rybník), vycházka jarní přírodou s pozorovací soutěží, Ekocentrum ČSOP Podorlicko