Styl Styl Na začátku s Anselmem Kieferem v Bonnu

Na začátku s Anselmem Kieferem v Bonnu

bonnVýstavní a umělecká síň Spolkové republiky Německo v Bonnu představí od 20. června do 16. září 2012 díla německého umělce Anselma Kiefera v rámci výstavy Na začátku.  

Anselm Kiefer se narodil 8. března 1945 v německém městě Donaueschingen. Tento malíř a sochař se ve svých dílech inspiroval básněmi Paula Celana, jejichž tématem je německá historie, hrůzy holocaustu nebo duchovní představy o kabale.

Všechna Kieferova díla jsou protkána kontroverzními otázkami nedávné historie a tabuizovanými tématy. Umělec pracuje se silnými nánosy barvy, půdou, olovem, rostlinami, oblečením nebo s vlasy. Tento neobvyklý výběr materiálu podtrhuje a umocňuje sdělení jednotlivých děl, v nichž dominují mytologické a křesťansko-židovské motivy.

Výstavní umělecká síň v Bonnu poprvé vystaví téměř všechna díla soukromé sbírky rodiny Grotheových. Hans Grothe byl natolik fascinován unikátním uměleckým přístupem Anselma Kiefera, že sbíral jeho díla nepřerušeně po několik desetiletí. Výstava představí nejvýznamnější díla posledních tří desetiletí dekád.

Výstavní a umělecká síň Spolkové republiky Německo byla založena v roce 1992. Už od začátku bylo jejím účelem hostit putovní výstavy a nabízet tak pestrý program mezinárodního významu. Během prvních osmnácti let zde bylo organizováno přes 170 výstav z oblasti umění, kulturní historie, vědy a techniky. Více informací na www.kah-bonn.de.

Bonn

Bonn má historii dlouhou celkem dva tisíce let, čímž se řadí k nejstarším městům na starém kontinentu. Město ležící na levém břehu Rýna nabízí řadu romantických zákoutí, zajímavých staveb i půvabných zahrad a parků. Pro Čechy je významné především to, že v roce 1346 byl ve zdejším chrámu korunován na římského krále Karel IV.

Nejvýznamnějším bonnským rodákem je Ludwig van Beethoven, který se zde narodil v roce 1770. Více informací na www.bonn-region.de.

 

Tipy:

  • otevírací doba: Po – zavřeno, út- st - 10 – 21 hod., čt – ne – 10 – 19 hod
  • vstupné: 1-denní: od 5 Euro, 2-denní – od 6,5 Euro, rodinné vstupné (1 – 2 dospělí a nejméně 1 dítě do 17 let, děti do 6 let mají vstup zdarma) – 14 Euro, lístek Happy Hour – 5 Euro (platí 2 hodiny před koncem návštěvní doby).
  • bonn poppelsdorfer schloss