Styl Styl Evropským vítězem titulu UNESCO-City of Design se stal Berlín

Evropským vítězem titulu UNESCO-City of Design se stal Berlín

03-unter_den_linden_weihnachten__wolfgang_scholvien

Hlavní město Německa se stalo jako jediné město v Evropě nositelem titulu UNESCO-City of Design a bylo zařazeno do globální „Sítě kreativních měst“ OSN. Pro město je to veliká výzva, protože berlínská moderní scéna designu se vyznačuje rozmanitostí, množstvím nápadů a odvahou k experimentu, která má obrovský potencionál do budoucnosti.

Berlín jako místo setkávání různých kultur, různých životních stylů a tradic je magnetem pro kreativní lidi a myšlenky. Jeho návštěva a pochopení jeho stylu vám zabere nejméně týden a stejně budete mít pocit, že jste ho stále dostatečně nepoznali.

Berlín se stal hlavním městem roku 1991 a od sjednocení Německa (a tím i obou částí města) patří k největším městům v Evropě. Také je jedním z mála měst, ve kterých se nalézají tři místa světového kulturního dědictví UNESCO. Kromě Muzejního ostrova a pruských zámků a parků k tomu náleží šest berlínských sídlišť Gartenstadt Falkenberg, Siedlung Schillerpark, Hufeisensiedlung Britz, Wohnstadt Carl Legien, Weiße Stadt v Reinickendorfu a Großsiedlung Siemensstadt.

Architektura

Právě berlínská architektura je velmi zajímavá a specifická. Právě modernistické domy se v roce 2008 zařadily mezi 27 nových památek UNESCO a to například vedle historického centra San Marina a hory Monte Titano nebo chrámu Preah Vihear v Kambodži. Berlínské modernistické domy představuje šest budov, které byly postaveny v době Výmarské republiky (v letech 1910 až 1933) a představují reformní hnutí ve stavebnictví, které přispělo ke zlepšení podmínek bydlení lidí s nízkými příjmy. Změny se projevily v novém přístupu k urbanistickému plánování a architektuře a ovlivnily kulturu bydlení po celém světě. A to je to, proč Berlín nestačí navštívit jenom jednou.

Pokaždé vám z jeho návštěvy zůstane jiný dojem. Kromě kulturních památek a bohatého nočního života Berlín dokáže okouzlit svou dynamikou, která se neustále proměňuje. A to je důvod, proč turistický zájem o tuto metropoli neustále stoupá. Jen v prvním pololetí roku 2010 přicestovalo do německého hlavního města 4,2 milionu návštěvníků, což je přírůstek o 11,7 procent.

Chodník slávy

Nově má Berlín také svůj Chodník slávy. Bylo zde vyznamenáno 120 vynikajících berlínských osobností z dějin německého filmu a televize. V letošním létě bylo na bulváru okolo Postupimského náměstí připevněno 40 hvězd. První patřila divě dvacátých let Marlene Dietrichové, krátce potom následovaly hvězdy pro Wima Wenderse, Romy Schneiderovou a Astu Nielsenovou.

Tváře Renesance

Pokud se chystáte vyrazit do Berlína a zároveň se zajímáte o klasické umění, určitě vyrazte během příštího léta. Berlín bude potřetí hostitelem mezinárodní kooperace s městem New York a od 25. srpna 2011 budou v Bodeho muzeu na Muzejním ostrově k vidění „Tváře renesance“. Na výstavě bude vystaveno přes 150 mistrovských děl italské renesance z newyorkského Metropolitního muzea umění, berlínské Galerie výtvarného umění a dalších velkých světových muzeí.

Památky

Klasikou v Berlíně je samozřejmě návštěva Říšského sněmu, Braniborské brány, ulice Unter den Linden, zámku Schloss Charlottenburg, televizní věže Fernsehturm, chrámu Berliner Dom a spousta jiných památek.

Za zmínku určitě stojí i East Side Gallery, kde můžete spatřit zbytek Berlínské zdi. Ta byla postavená v roce 1961 a stala se nejznámějším symbolem studené války. Měla celkovou délku 165 km (45 km s hranicí Západního Berlína, 120 km čítala hranice mezi Západním Berlínem a Braniborskem).Berlín jako takový má spoustu zajímavých památek a míst, které stojí za to navštívit. Jak řekl prezident USA J. F. Kennedy v Berlíně roku 1963 „Ich bin ein Berliner!“ („Jsem Berlíňan!“).

Tip

Karta Berlin WelcomeCard od společnosti visitBerlin. Ta nabízí pro návštěvníky městskou hromadnou dopravu po celý den zdarma. Navíc obdrží až 50-procentní slevu na více než 140 turistických a kulturních akcí.