TRAVELNEWS.CZ

Wellness Wellness Wellness tip: horké prameny po celý rok

Wellness tip: horké prameny po celý rok

54

Když lyžaři začnou plavat, tak buď nemají své lyže úplně pod kontrolou, nebo jsou na zimní dovolené v Gasteinu. V tomto salcburském lyžařském regionu se třemi zimními středisky, Dorfgastein, Bad Hofgastein a Bad Gastein, si hosté mohou relaxaci po lyžování vychutnávat nejen na horské chatě: praví požitkáři se vydají hned ze sjezdovky do jedněch ze dvou špičkových termálních lázní v Gasteinu.

V údolí Gasteinertal jsou připraveny vhodné terény pro lyžaře všech zaměření a stupňů dovednosti: 5 rozlehlých lyžařských oblastí až do výšky 2700 m, k tomu navíc hluboký sníh i neupravené sjezdovky, trasy ke sjíždění carvingovými obloučky i prostory k volným jízdám terénem jsou zárukou různorodých zážitků. Přibližně 50 lanovek a vleků a více než 220 kilometrů výborně upravených sjezdovek, kde panují zaručeně dobré sněhové podmínky, mají zásluhu na tom, že údolí Gasteinertal patří k nejatraktivnějším lyžařským regionům v Rakousku.

Opravdovým snem vyznavačů lyžování v hlubokém sněhu na rozlehlých pláních mimo sjezdovky je vysoko položené středisko Sportgastein. Optimální nadmořská výška a výkonná zasněžovací zařízení zaručují výborné sněhové podmínky od konce listopadu do konce dubna.

Mimořádnou atrakcí je 140 m dlouhý visutý most na vrcholu Stubnerkogel, který se pne nad 28 metrů vysokým srázem a je nejvýše položeným visutým mostem v Evropě v nadmořské výšce 2400 metrů, a rovněž nově vybudovaná vyhlídková plošina Glocknerblick (Vyhlídka na masiv Glockner), z níž se otevírá ohromující výhled na okolní hory.

Stranou od shonu na sjezdovkách leží tichá postranní údolí a lesy, které zvou na náladové túry na sněžnicích, na náročné běžkařské trasy nebo na pohodlné projížďky na saních tažených koňmi a nabízejí zimní sněhové radovánky zvláštního druhu.

Nabídku pro hosty doplňuje síť zimních turistických cest v délce asi 100 kilometrů a řada útulných horských chat. Z široké škály si mohou návštěvníci vybrat třeba rustikálně útulnou chatu nebo luxusní sídlo pro zlatou mládež včetně kasina.

Ze sjezdovek do termálních lázní

Co by mohlo být po náročném dni stráveném na lyžích lepšího, než dopřát unaveným svalům odpočinek v příjemně teplé vodě, nebo si ohřát zkřehlé kosti v sauně? Léčivé a blahodárné účinky gasteinské termální vody jsou už celá staletí známa nejen v Rakousku, ale i za jeho hranicemi. Ve „skalních“ termální lázních Felsentherme se voda a skály propojují v pozoruhodné architektuře do jedinečné atmosféry.

Zdejší termální bazény se napouštějí vodou ze 17 termálních pramenů. V Bad Hofgasteinu najdou hosté termální lázně Alpentherme, nejmodernější rekreační a léčebný akvapark v alpské oblasti. K relaxaci návštěvníků specifického druhu slouží šest zábavních a léčebných vodních areálů a saunové centrum s vlastním horským jezerem.

V těchto špičkových termálních lázeňských centrech najdou lyžaři všechno, co si mohou přát. Od pohádkových venkovních bazénů, z nichž se uprostřed zasněžené zimní krajiny zvedají mystické opary, před nejrůznější sauny a parní lázně až po relaxační masáže. Hosté, kteří zde tráví zimní dovolenou, mohou načerpat novou energii na další den také v „léčivé štole“ Gasteiner Heilstollen, a to při teplotě vzduchu od 37,5 do 41,5 stupně, při vzdušné vlhkosti od 70 téměř do 100 procent a při obsahu radonu, který má léčivé účinky.

Plus pro vaši dovolenou

S kartou Gastein Card mají nyní hosté v Gasteinu v rukou společnou kartu pro hosty celého údolí Gasteinertal. Pod heslem Plus pro vaši dovolenou dostanou hosté hned po příjezdu v místě ubytování elektronickou kartu v klasickém formátu peněžních karet. Na tuto kartu dostanou v letošní zimě zčásti velmi velkou slevu, zčásti volný vstup na více než 50 atrakcí. Více informací najdete na adrese www.card.gastein.com

GASTI  Family Partner Gastein

Rodinná zimní dovolená v Gasteinu! Co k ní patří? Přirozeně rodinná atmosféra, nabídky šité na míru dětem, hodně možností, jak strávit volný čas a kde najít hlídání pro děti, komfortní ubytování v nejlepší poloze. Partnerské podniky Family Partner Gastein přicházejí s dokonalou nabídkou na rodinnou zimní dovolenou v Gasteinu, která je zaměřena speciálně na rodiny s dětmi. Přísná kritéria, stanovená pro tyto partnerské podniky, zaručují služby připravené pro rodiny s dětmi od ubytovacích kapacit, přes lyžařské školy a půjčování lyží až po lyžařské chaty.

Bližší informace na adrese: www.family.gastein.com

Zima 2011/2012 v Gasteinu plná akcí: špičkové události od prosince do dubna

Zimní ráj Gastein je centrem různých akcí. Zárukou bohatého programu o lyžařské dovolené je kombinace tradičních svátků a moderních akcí.

Běh čertů Krampuslauf v Gasteinu na Mikuláše (05.-06.12.2011) je tradičním lidovým zvykem, kdy Perchty vyhánějí zlé duchy, a silvestrovská veselice Silvester Open Air před termálními lázněmi Alpentherme v Bad Hofgasteinu se zaslouží o zdárné vykročení do nového roku.

Detailní informace o všech zimních akcích najdete na stránkách www.gastein.com/events.

Adventní trh v Gasteinu (02.-04.12, 08.12-10.12, 15.-18.12, 22.-24.12)

Historické jádro obce Bad Hofgastein s předvánočně osvětlenou pěší zónou představuje jedinečnou kulisu pro adventní trhy s typickou atmosférou. Lidové hudební soubory, trubači a hrající pastýři zastupují místní tradice a postarají se o pestrý program. K zábavě hostů přispějí také čertí reje v Gasteinu, romantické vyjížďky na saních tažených koňmi a putování s pochodněmi v zasněženém lázeňském parku.

Art on Snow 5.-12.2.2012

O akci známé jako Art on Snow (Umění na sněhu) nebylo dlouho nic slyšet, ale nyní se tato umělecká výstava hlásí znovu halasně a s mnoha inovacemi o slovo. Od 5. do 12. února 2012 se do Salcburska a do údolí Gasteinertal vypraví umělci, kteří vládnou malířským štětcem, kamerou, tužkou, perem apod. a bude tu opět veselo!

Informace o této události najdete na adrese www.artonsnow.com

Urban Ice 17.02.2012

Dosud se vědělo jen mezi horolezci, že alpské údolí Gasteinertal s mnoha vodopády je eldorádem lezení po ledu. To se však má změnit 30. prosince 2011, kdy se bude v Bad Gasteinu konat akce nazvaná Urban Ice, při které bude 20 odvážných horolezců slézat dominantu Bad Gasteinu, zdejší zmrzlý vodopád.

24 hodinový skialpinistický závod na Graukogelu v Bad Gasteinu 03. 03. 2012

V polovině března se bude letos opět konat už tradičně 24 hodinový skialpinistický závod, který se postará o vzrušení v řadách účastníků. Cíl závodu zní: překonat za 24 hodin tolik výškových metrů, kolik je možné. Závod se také letos rozhodne na vrcholu Graukogel, vysokém 2492 m, v Bad   Gasteinu. Další informace na adrese: www.gastein24.at

Palmy na horách 17.- 18.03. 2012

Kombinaci exotické atmosféry a zimního kouzla nabízí akce nazvaná Palmy na horách (Palmen auf den Almen). Když se chladné období roku začne chýlit ke konci, stane se prvním poslem léta sluneční běh na lyžích s jedinečnou kulisou palem. K exotické atmosféře této akce nerozlučně patří také karibské rytmy a chutné koktajly stejné provenience.

Mezinárodní Snow Jazz Festival v Gasteinu 16.03. – 25.03. 2012

Pro lyžaře milující zároveň hudbu se v Gasteinu koná každoroční jazzový festival. Hudební zážitky připravují posluchačům známí jazzoví muzikanti na různých lyžařských chatách. Jazzmani z různých zemí světa budou vystupovat také v mnoha hotelích a na dalších místech v celém údolí Gasteinertal.

Detailní informace najdete na adrese http://www.jazzgastein.com.

41. Ski & Golf Competition ve Sportgasteinu a na golfovém hřišti Bad Gastein 28.04–29.04.2011

Tradicí ze sportovního a společenského hlediska se stala akce Ski & Golf Competition v Gasteinu Prominenti, sportovci i amatéři, změří své síly na sjezdovce a na golfovém hřišti. Další informace najdete na adrese http://www.golf.gastein.com