TRAVELNEWS.CZ

Wellness Wellness Tematický rok Zdraví: Fango, Felke a rašelina

Tematický rok Zdraví: Fango, Felke a rašelina

prochazka-raselinou1Lékařský význam Bad Saarow v Braniborsku poznal Theodor Fontane již v roce 1881. Lázeňští hosté tu své prázdniny na zotavenou trávili od 19. století. Titul „lázně“ (Bad) získalo město konečně roku 1923. Důvodem jsou přírodní naleziště rašeliny v okolí, zvlášť dobrá kvalita vzduchu a termální solanka z pramene Catharinenquel.

Rašelinná lázeň na čerstvém vzduchu za svitu měsíce

Dnes se toto elegantní lázeňské místo obklopené kopci Rauener a Dubrower Berge vyznačuje rozmanitou nabídkou pro zdraví. Rozličnými bazény a teplou termální solankou jsou známé lázně SaarowTherme.

V této wellness oáze se ale mimo jiné také využívá přirozeného léčivého prostředku rašeliny. Zdejším zlatým hřebem je rašelinná lázeň na čerstvém vzduchu za svitu měsíce u jezera Scharmützelsee uprostřed oblasti Seenland Oder-Spree. V chráněné krajinné oblasti Scharmützelsee a v přírodním parku Dahme-Heideseen si mohou lázeňští hosté vychutnávat přírodu nepříliš daleko od Berlína.

Zdraví díky bahnu
Peloidy (bahno) jsou jedním z nejstarších léčebných prostředků lidstva. V přírodě byly vždy k dispozici a mohly být zevně a vnitřně aplikovány k obnovení nebo zachování zdraví.

Fango (minerální bahno vulkanického původu), mořský kal nebo léčivá hlína jsou označovány jako „peloidové aplikace“. Vyvolávají tepelné, chemické a mechanické podněty a mimo jiné normalizují metabolismus. Známá je také Felkeho kúra evangelického faráře Emanuela Felkeho, který léčil členy svého společenství jílovou terapií.

Pohyb a rovnováha 

Nedaleko od Hamburku, uprostřed Šlesvicka-Holštýnska, leží rašelinné a solankové léčebné lázně Bad Bramstedt. Ústředním bodem nabídky kúr je léčivý pramen v údolí Osterau. Hosté však mohou pro léčbu nejrůznějších zdravotních problémů využívat i léčebný prostředek – rašelinu.

Zvláštností Bad Bramstedtu je rašelinná pohybová lázeň. Jedná se o hluboký bazén, v němž se pacienti mohou koupat, ponoření až po krk. To nejen uvolňuje, ale také pomáhá při revmatu a obtížích svalstva, páteře a kloubů.

image merano thermal baths