TRAVELNEWS.CZ

Wellness Wellness Tajné rituály z Afriky, Havaje i z čínských klášterů

Tajné rituály z Afriky, Havaje i z čínských klášterů

pkdwl6t5wbzl95n8nxhk0azbqk2bstkmgo8aiz ryot-x-ypnnudemwjnqv4r0ixtttovam
pkramhyuccufhuxanyrfv-ccy3ikoszsprgiw3thaccif ke1za8lq3gf6qz7ko2fpgvwoi

Taky se v tomto nevlídném počasí nedokážete ničím pořádně zahřát? Vyzkoušejte některou ze zcela nových masáží, které do Evropy dorazily z různých koutů světa, a které mají společně to, že vás zahřejí na těle i na mysli!

Masáž ořechy ze stromu moudrosti

„Strom baobab pamatuje počátky lidstva a podle mnohých je v něm ukryta tajná síla, která lidi dokáže zbavit starostí, emocionálních bloků a hlavně udělat místo pro nové pozitivní zážitky,“ říká terapeutka Mirela Adam z léčebného hotelu Larimar v rakouském Stegersbachu, kde tuto masáž provádějí. A jak probíhá?

Terapeutka pustí africkou poměrně dynamickou hudbu. Vy si lehnete na podložku na břicho a pak už jen slyšíte hudbu a cítíte teplo a jemné vibrace, které vycházejí z ořechů baobabu, s nimiž kolem vás terapeutka tančí. Od chodidel pak začne s masáží a to tak, že na danou část těla nejprve nanese speciální olej z baobabu s příměsí prášku rovněž z tohoto stromu. „Je prokázáno, že působí velmi hloubkově. Nejenže tedy uvolní ztuhlé svaly, ale zároveň skvěle detoxikuje vaše zanesené tělo,“ dodává Mirela Adam. Po celém těle vám pak terapeut bude hodinu přejíždět podlouhlými ořechy baobabu, které mají délku předloktí a jsou velkým zdrojem minerálů a vitamínů. Odborník se také zaměří na stlačení těch pravých akupunkturních bodů na vašem těle. Výsledkem je nejen dokonale odpočinuté tělo, kterému se navíc dostane skvělého peelingu, ale také čistá mysl, zbavená všeho trápení.

Smyslná masáž z Havaje

„Pokud chcete probudit na zimu své smysly, zažít něco skutečně spirituálního a ještě udělat něco dobrého pro své tělo, které zahřejete na nejvyšší míru, vydejte se na havajskou masáž Lomi lomi,“ doporučuje Mirela Adam. Kolem vás zní smyslné písně z tohoto ostrova v Tichém oceánu, terapeutka oděná v havajských šatech doplněných barevnými květy kolem vás nejprve tančí, pak vezme teplý kokosový olej, kterým potře i lehátko, na které si lehnete, a rozetře ho po celém vašem těle.

To pak masíruje doslova po centimetrech dlaněmi i předloktími a kombinuje tak dlouhé tahy s rytmickými tlaky, čímž je masáž mnohem intenzivnější. Vše ukončí speciální masáž hlavy a stlačováním těch pravých akupunkturních bodů. Nakonec vás zabalí do ručníků jako mumii a deset minut nechá relaxovat v teple. „Ne nadarmo se o ní říká, že je to masáž pro tělo i pro duši. Trvá hodinu a půl a troufám si říct, že během této doby v sobě každý najde potřebnou harmonii,“ uzavírá Mirela Adam. Kokosovým olejem pak odbornice rozhodně doporučuje hlavně na zimu vybavit i vaši domácnost: prohřeje zkřehlé tělo, uvolní přetažené svaly, po zábalu dodá jas vlasům i pleti, pokud ho využijete jako nočního krému.

Léčebná masáž shaolinkých mnichů

Terapie z Dálného Východu Evropany poslední roky doslova pohlcují, tohle je však něco výjimečného. V rakouském léčebném hotelu Larimar mají dva mnichy z opravdového kláštera Shaolin, kteří se tady věnují léčebným masážím. Uvede vás za nimi tlumočník, který jim do čínštiny přeloží, jaké máte problémy. „Naše tělo je propojeno se všemi orgány reflexními zónami. Proto se zaměříme nejprve na ně. Přiložíme baňky a zjistíme, kde máte blokády – na tom místě vám totiž po sejmutí baňky zůstane modřina, která samozřejmě za pár dní zmizí. Když blokádu nemáte, místo pouze krátkodobě zčervená. Masáž samotná je velice příjemná, ačkoliv první den po ní pak můžete cítit doslova celé tělo, druhý den ale vše ustane,“ upozorňuje na zkušenosti ze své více než čtyřicetileté praxe Mistr Liu.

Druhá léčivá procedura Gua Sha je pak tajnou terapeutickou technikou shaolinkých mistrů. Jejím cílem je uvolnění blokád, ovšem místo baněk používají mniši speciální tupý nástroj z minerálu jadeit, kterým drhnou vaše tělo. Na to vám ale nejprve nanesou speciální směs oleje s čínskými bylinami a zázvorem, který zejména v zimě krásně zahřeje. Přiložení jadeitu na ta správná mistra pak prý dokáže přímo zázraky – je-li například umístěn v oblasti boku, měl by pomoct při bolestech a ledvinových kolikách. Není se tedy podle mnichů čemu divit, že v jejich původní vlasti měl po dlouhá staletí větší cenu než zlato. Kromě léčivé moci totiž prý chrání také před nepříjemnostmi, působí blahodárně na psychiku a přináší tichou radost z prostých věcí. Co si přát víc?