TRAVELNEWS.CZ

Wellness Wellness O lázeňské léto je největší zájem, mimosezóna poskytuje jistotu, že pobyt dostanete Kdy je nejlepší jet do lázní?

O lázeňské léto je největší zájem, mimosezóna poskytuje jistotu, že pobyt dostanete Kdy je nejlepší jet do lázní?

ll-jurkoviov dom s fontnou

Většina pacientů si přeje pobyt v lázních v letním termínu, proto téměř všechny lázně v době hlavní letní sezóny „praskají ve švech". Léto má své výhody, během veder dobře padne posedět si v lázeňském parku, osvěžit se ve venkovních bazénech, které bývají součástí mnoha lázní. Důchodci však vědí své. Často jsou pacienty několika lékařů a mají řadu diagnóz, které se se sluncem moc nemusí – hlavně vysoký tlak, či kardiovaskulární nemoci. Pro ně je tak nejatraktivnější raný podzim – je dostatečně teplo, ale ne tak horko aby kolabovali z tepla. V parku se sedí ještě lépe, dá se chodit na dlouhé procházky, pokud jsou kolem lesy i na houby a turistiku a koupání si užijí dost i ve wellness. Mezi nejoblíbenější období v lázních patří babí léto – jeho nástup se však nedá naplánovat a tak pokud už nastoupí, stojí zato se poinformovat v oblíbených lázních, zda ještě nemají pár volných míst.

Pro samoplátce se obvykle nějaké to místo najde, na poukaz od zdravotní pojišťovny však může být pozdě – tam jsou zapotřebí dostatečné předstihy. Mezi atraktivní termíny v posledních letech patří i advent, Vánoce a především Silvestr – pravda pouze v těch lázních, kde nemají během tohoto období zavřeno.

 Oblíbené je i jaro. Po zimě dobře padne vyhřát si kosti v sauně, ve vaně, bahenních zábalech a smočit se ve wellness. Dostat se do formy pomohou i masáže a procházky v pěkném jarním počasí. Stále lákavější je i strávení Velikonoc v lázních. Svátky jara jsou tady bez stresů, zato s bohatou nadílkou kulinářských specialit.

Po zbytek roku si v lázních lámou hlavy nad tím, jak přilákat klienty a změnit jejich zvyky z přetíženého léta na rovnoměrnější pobyt během celého roku. Ty větší a bohatší lázně si pomáhají různými kulturními akcemi, které je ještě více zatraktivňují. Všechny však u samoplátců používají argument, na který slyší snad každý klient – cenu. V mimosezóně bývají ceny zpravidla o 20 i 30 % nižší než v nejexponovanějším vrcholu sezóny. K tomu přidávají lázně ještě i akciové slevy, které umí srazit mezisezónní ceny někdy i pod 50 % ze sezónních cen. Někteří aktivně pracují s cenou i formou „last minute" a poslední volná místa se dají sehnat s výraznými slevami. Mimořádně oblíbené jsou i slevy typu „first minute". Obvykle jde o objednání pobytu koncem roku předcházejícího roku, v němž se pobyt uskuteční. Tehdy jsou ve zlevněné nabídce pro samoplátce i ty nejatraktivnější termíny a zařízení. Takové nabídky však netrvají dlouho, nebo jsou nejlepší termíny a léčebné domy a hotely rozprodány jako první.

Jiná je situace u pacientů, kterým pobyty hradí pojišťovny. V sezóně je v atraktivních lázních téměř vždy převis poptávky nad nabídkou. Chcete-li mít jistotu, že se dostanete do svých oblíbených lázní, volte raději mimosezónu. Nezapomínejte, že i v mimosezóně dostanete kvalitní zdravotní péči, masáže, zábaly, vodní lázně a kvalitní stravu, to vše bez stresu a navíc to dostanete i v těch nejatraktivnějších lázní.

K nejoblíbenějším lázním v České republice, hojně navštěvovaným i slovenskými klienty patří i nejnavštěvovanější moravské lázně – Lázně Luhačovice, a. s. Lázně mají ve správě 10 luhačovických pramenů, ale i lázeňský areál včetně lázeňské kolonády a divadla. Téměř do všech léčebných i wellness zařízení, včetně hotelu Alexandria, je přivedena přírodní léčivá voda, která je využívána na uhličité koupele, různé druhy inhalací, kloktání a pitné kúry. Celkem je možné v těchto lázních poskytnout cca 60 procedur různých typů. V Lázních

Luhačovice se léčí onemocnění dýchacích cest, pohybového aparátu, trávicího ústrojí, látkové výměny (cukrovka), oběhového ústrojí a onkologická onemocnění. Kromě lázeňských pobytů je to ideální místo pro strávení wellness víkendů a relaxačních pobytů. Lázně Luhačovice jsou to pravé místo na zdravotní dovolenou a odpočinek i pro slovenské klienty, když slovenské hranice jsou vzdálené pouze 27 km.

K situaci s nerovnoměrnou obsazeností se vyjádřil i Ing. Jiří Dědek, MBA, výkonný ředitel Lázní Luhačovice, a. s.: „Počet zájemců o lázeňské pobyty stoupá, což vede během hlavní letní sezóny k naprostému naplnění kapacit a poptávka po lázeňské péči tak převyšuje nabídku. Svoji zkušenost s tímto jevem mají od roku 2015 i Lázně Luhačovice, a. s. Vybízíme proto zájemce o pojištěnecké pobyty, aby se je snažili nasměrovat do období mimo hlavní letní sezónu. Nejlépe je absolvovat lázeňský pobyt v zimní sezóně a mezisezóně, kdy kapacity nejsou naplněné. Na základě neúspěšných jednání s pojišťovnami o zvýšení smluvní kapacity i v letošním roce opět dochází k odmítání návrhů na lázeňskou péči z kapacitních důvodů. V roce 2015 jsme téměř 20 % klientů zdravotních pojišťoven – cca 2 000 osob, museli odmítnout vzhledem k limitům v počtu přijatých pacientů danými zdravotními pojišťovnami. Ani přes vynaložené úsilí se nám nepodařilo tyto limity navýšit, proto i nadále musíme některé klienty odmítat, přestože jsme schopni jim veškeré služby (ubytování, strava a léčení) zajistit. Řešením této situace je absolvovat léčbu v zimní sezóně a mezisezóně, kdy těchto limitů zdaleka nedosahujeme."