TRAVELNEWS.CZ

Wellness Wellness Dietolog Stefan Egger: Změňte na podzim svůj jídelníček a zhubnete!

Dietolog Stefan Egger: Změňte na podzim svůj jídelníček a zhubnete!

1280x482s
stefan egger 6mb 1
335x170s

„Podzimní příroda má neskutečnou sílu a je prokázáno, že pokud se jí řídíte i na svém talíři, v toto roční období dokážete se svým tělem udělat divy, jaké se vám jindy přes rok nepodaří,“, říká šéfkuchař a dietolog Stefan Egger z rakouského střediska Theresa, kde pořádá pravidelné kurzy zdravého vaření podle přírody, které si už oblíbili také Češi.

„Z přírody můžeš čerpat sílu, pokud jsi s ní v souladu“, to je filozofie Stefana Eggera, šéfkuchaře, dietologa a především bývalého vrcholového sportovce, kterého ke zdravé stravě úzce spojené s přírodou přivedly právě vlastní zdravotní problémy.

Stefan Egger tak postupně zdokonaloval metodu sezonního stravování podle přírody a dnes na jeho kurzy vaření do tyrolského hotelu Theresa v půvabném středisku Zell am Ziller jezdí ve velkém také Češi, přírodní suroviny jsou totiž v obou zemích velmi podobné. „Je prokázáno, že člověk, který se stravuje podle ročních období, se nejen lépe cítí, ale také je zdravější.

Je-li člověk geniální, musí být geniální také příroda. Zjistil jsem, že člověku dělají dobře potraviny, kterým se daří v prostředí, kde žije.

Příroda se navíc vždy postará, aby vše, co člověk potřebuje, získal tam, kde žije,“ upřesňuje Stefan Egger. Přitom rozhodující roli hraje cyklus ročních období. V zimě potřebujeme jiné potraviny než v létě. V zimě musejí potraviny zahřívat, v létě spíš ochlazovat.

Kulinářský zážitek v alpském luxusu

Pozdní léto a podzim je doba dozrávání, úrody a rovnováhy. Tento čas představuje střed všeho dění, v lidském životě, úrodu a plné užívání si toho, čeho jsme dosáhli. „U nás v Zillertalu umíme žít pořád v souzenění s přírodou. Více než čtyři stovky sedláků pečuje o jedinečnou přírodní krajinu a věnuje se aktivně zemědělství. Z alpského mléka vyrábějí místní salašníci skvostné sýry, které jsou známé pod názvy Graukäse nebo tvrdý sýr Bergkäse. Krávy se celé léto pasou na horských pastvinách a produkty od nich jsou doslova plné přírody,“ upozorňuje Stefan Egger.

Své okolí velmi dobře zná a hosty, kteří přijíždějí do hotelu Theresa, bere na speciální procházky za bylinkami a seznamuje je s bohatstvím tamního údolí. Jeho kolega, trenér Hari zase vyráží s hosty pravidelně na náročné horské túry, ale najdete zde i trasy méně náročné či vyloženě vycházkového typu. Alpské údolí Zillertal je ideálním místem, kde si vyčistíte hlavu a tělo si pak můžete vyladit do ideální podoby v hotelu Theresa se skvělým welness vybavením.

To hlavní, proč sem ale jezdí zejména Češi, jsou populární kurzy vaření Stefana Eggera.

A co chytá tento odborník na podzim? Celou řadu kulinářských láhůdek z jehněčího, dýní, zvěřiny, ryb a nepřeberného množství ovoce. Pro malou ukázku přidává Stefan dva ze svých nejoblíbenějších podzimních receptů:

Siven na kyselém zelí

4 pěkné kousky filé ze sivena (nahradí pstruh nebo candát)

4 pěkné kousky filé ze sivena (nahradí pstruh nebo candát)

250 g kyselého zelí

140 g šlehačky

3 lžíce olivového oleje

½ na jemno nasekané cibule

0,05 l bílého vína

0,10 bujonu

sůl, pepř

Postup:

Na oleji zpěňte cibulku, přidejte bílé víno, pak bujón a nakonec šlehačku. Pořádně zamíchejte, krátce povařte, osolte, opepřete a nakonec přidejte kyselé zelí. Pořádně promíchejte a nechejte probublat.

Rybu osolte, opepřete a pokapte šťávou z citronu. Dejte ji kůží dolů a opečte na oleji, tak zůstane šťavnatá. Nakonec ji krátce otočte a hned položte na porci připraveného zelí na talíři.

Další informace a zajímavosti najdete na

www.bestwellnesshotels.cz/theresa