TRAVELNEWS.CZ

Top Hotely Top Hotely Tipy pro cestovatele: Jak v restauracích dávat spropitné a neurazit?

Tipy pro cestovatele: Jak v restauracích dávat spropitné a neurazit?

n8x4genrib4smulcfnqtp48ag1ohkcjowq-1jyo-bmjk4egdmb1vlvxi 5kb1iuepoaxqqo

Jakou výši spropitného dávat v restauracích v různých částech světa, nebo naopak zda jím vůbec personál odměňovat, aby se neurazil? To jsou časté obavy mnoha cestovatelů, kteří objevují gastronomické zážitky na svých dovolených a výletech. Kiwi.com, jeden z předních světových vyhledávačů a prodejců letenek i cestovních služeb, pro ně připravil užitečný přehled, díky němuž se nebudou muset při placení v restauracích těmito otázkami zabývat.

Unikátní vyhledávač Kiwi.com umožňuje uživatelům kombinovat lety více než 650 leteckých společností, z nichž mnohé jsou nízkonákladoví dopravci obvykle navzájem nespolupracující. Cestujícím navíc díky funkci tzv. MultiCity poskytuje možnost sestavit si výhodný itinerář i pro desítku měst v rámci jedné cesty. Čím více měst ale navštívíte, tím více dilemat budete muset v restauracích při placení řešit. Pomůže vám přehledná barevně kódovaná infografika Kiwi.com prezentující země, ve kterých spropitné platit nemusíte a může být dokonce považováno za urážku, či oblasti, kde naopak očekávají vyšší spropitné.

ŽÁDNÉ SPROPITNÉ

Při cestování po městech severovýchodní Asie jistě zavítáte do Šanghaje, Pekingu (Čína), Tokia (Japonsko) či Soulu (Jižní Korea), kde možná s překvapením zjistíte, že ve zdejších stravovacích zařízeních běžně neočekávají žádné spropitné. V restauracích v Soulu či Tokiu vás při pokusu o spropitné zdvořile odmítnou, zatímco v Šanghaji se vám dokonce může stát, že se budou cítit uraženi. Nabídku spropitného si totiž mohou vykládat tak, že majitel dostatečně platově neohodnocuje své zaměstnance.

NÍZKÉ SPROPITNÉ

Při cestách po Spojených arabských emirátech určitě zavítáte do dvou největších měst – Abú Zabí a Dubaje – kde sice spropitné nebudou očekávat, ale jistě ho ocení. 10 dirhamů (2.30 EUR) se považuje za dobré spropitné a zaokrouhlování ceny při placení za taxi do zhruba 5 dirhamů je také běžnou praxí.

Sydney, Melbourne (Austrálie) nebo Auckland či Wellington (Nový Zéland) u protinožců patří k častým destinacím v mnoha cestovatelských itinerářích. I zde není nutné dávat spropitné, ať už v restauracích či v taxi, ačkoliv spousta lidí při placení z praktických důvodů zaokrouhluje.

V mnoha městech Evropy je obsluha již zahrnuta v ceně, což znamená, že můžete platbu buď zaokrouhlit nahoru, anebo nechat malé spropitné, pokud máte pocit, že byla obsluha vynikající. Touto radou se řiďte například v Amsterdamu (Nizozemsko), Kodani (Dánsko), Oslu (Norsko), Reykjavíku (Island), Stockholmu (Švédsko) či Vídni (Rakousko).

STŘEDNÍ SPROPITNÉ

Mnoho restaurací v celé jihovýchodní Asii – například v Bangkoku (Thajsko), Ho Či Minově Městě (Vietnam), či v Phnompenhu (Kambodža) - nebazíruje na spropitném, nicméně pokud přidáte 5-10 % navrch, určitě to pro ně nebude nic neobvyklého a nebudou se na vás mračit jako v severovýchodní Asii. V některých zařízeních na turisticky populárních místech, jako je Bali (Indonésie) nebo Hongkong, často automaticky zahrnují do účtu 10% příplatek, proto si to raději zkontrolujte.

V evropských metropolích Francie, Německa či Španělska ceny zahrnují služby i spotřební daň, ale malé spropitné je očekáváno. V Paříži zaplaťte za každých 20 euro alespoň 1 euro navíc jako projev vděčnosti. Pokud máte na účtu celkem 80 euro, můžete obsluze dát navíc částku mezi 2-4 eury. V Madridu či Berlíně činí typické spropitné 5-10 %.

Při cestování po střední a východní Evropě jistě zavítáte do Prahy, Budapešti (Maďarsko) nebo Krakova (Polsko), kde v závislosti na spokojenosti s obsluhou při placení přidejte 10 %.

V některých městech Jižní Ameriky jako Rio de Janeiro či Sao Paulo (Brazílie) do účtu zahrnují 10% poplatek zvaný „servico“. I když neexistuje žádná zákonná povinnost ho platit, je to zvykem. Podobně i v Buenos Aires (Argentina) spropitné dávat nemusíte, ale 5-10 % navíc obsluha jistě ocení. V Santiagu (Chile) vám v 98 % restaurací, barů, hospod či kaváren k vašemu celkovému účtu automaticky připočítají 10 %.

VYSOKÉ SPROPITNÉ

Restaurace s požadavky na nejvyšší spropitné najdete v anglicky mluvících zemích – Velké Británii, Spojených státech amerických či Kanadě a také Jihoafrické republice, kde od vás očekávají spropitné mezi 10-15 % jak v barech, tak v restauracích.

Při objednávání na barech v Londýně, Edinburghu nebo Manchesteru není běžné dávat spropitné (maximálně zaokrouhlit sumu), ale v restauracích, kde vás obsluhuje personál, se očekává přidat 10 % a více. V mnoha restauracích vám automaticky naúčtují 10-12,5% spropitné. Pokud ale nejste s obsluhou spokojeni, můžete požádat o stornování tohoto poplatku.

Spropitné v USA se považuje za samozřejmost a důležitou součást platby, zejména ve velkých metropolích, jako je New York, Los Angeles, Chicago, Houston či Phoenix. Běžně se nechává spropitné ve výši 15-20 %, v závislosti na kvalitě obsluhy. Můžete jít se spropitným až na 10 %, pokud péče personálu nesplnila vaše očekávání, ale raději na to upozorněte manažera podniku, abyste předešli nepříjemné situaci.

Nejen v Jihoafrické republice, ale i v Kanadě spoléhá často málo placený personál v gastronomickém sektoru na spropitné. Ve Vancouveru a Torontu je zvykem dávat spropitné v rozmezí 15-20 % z celkové částky před zdaněním. Výborný personál můžete ocenit až 25 % navíc, špatné obsluze se naopak nebojte nechat jen 5-10 %.