TRAVELNEWS.CZ

Top Hotely Top Hotely Osvěžující podzim v Alpách

Osvěžující podzim v Alpách

am-hotel-hochschober-seebad high

Příjemné teploty, jedinečný rozhled do dálek z alpských vrcholů, strhující barvy podzimu a klid hor a lesů – to vše nabízí podzimní pobyt v Alpách. Krátký pobyt v Alpách je naprosto ideální k načerpání nové energie v pestré hře barev přírody.

„Turistika je nejdokonalejší způsob pohybu vpřed, chce-li člověk objevit skutečný svět“ Elizabeth von Arnim, anglická spisovatelka.

Jestliže dříve byla turistika považována spíš za sport pro penzisty, je tomu dnes zcela jinak. Horská turistika se stala trendovním sportem. Nemusí to ovšem vždy být velká náročná túra, také malé výlety do hor zanechávají nezapome-nutelné přírodní zážitky.

Ať se jedná o zapřisáhlého horského nadšence nebo příležitostného turistu – alpský svět hor nabízí vhodné terény pro každého. Alpská síť turistických značených cest nabízí přírodní požitky ve všech nadmořských výškách.

pohoda u horského jezera

Turistika, to je víc než pouhý posun z A do B. Je to paradox, ale pohyb vpřed pěšky je skutečný luxus, který si člověk v současné hektické době může dopřát. Kdo však vlastní silou na silných podrážkách zdolá hory, obejde jezero nebo jednoduše absolvuje pěší výlet pěknou krajinou, prožívá prostředí daleko intenzivněji. Cestou se může zastavit a věnovat se podrobnému pozorování okolí a opět najít svůj osobní rytmus, který během všedních dnů možná ztratil. Turistika má v sobě něco emocionálně osvobozujícího, jak mnozí psychologové potvrdí. Turistika může být meditativně inspirující, sportovně aktivní nebo informativní.

Horská turistika oslovuje stále více cílových skupin, které však kladou rozdílné podmínky. Zatímco sportovní ambiciózní turisté dobývají vrcholy a počítají dosažená výšková převýšení, dává převážná většina stále rostoucí skupiny příznivců hor přednost požitkové turistice. Oběma skupinám nabízejí Alpy obrovské množství zajímavých túr.

Turistika pro požitkáře

Charakteristika: zaměstnání a všední dny napomáhají stresu a podporují nedostatek pohybu. Turistika je ideální možnost útěku. Požitková turistika klade důraz na krásné přírodní prostředí, dostatečné možnosti odpočinku a osvěžení, nepříliš náročné cesty a spolehlivé mapy a průvodce. Na rozdíl od extrémních vysokohorských turistů jdou požitkáři jen tak dlouho, dokud je to baví a neunavuje. Vyhýbají se velké námaze a dávají přednost společenské stránce výletu, jde jim především o to, jak příjemně strávit chvíle s partnerem nebo přáteli.

Kulinářské přestávky v horských chatách přitom nesmějí přijít zkrátka. Dobré jídlo a dobré víno jsou nepostradatelnou součástí zážitkových výletů. Zkrátka je to vítaná změna k hektickým všedním dnům a pracovnímu světu.

Turistika pro celou rodinu

Cesty do vzdálených destinací jsou pro početné rodiny stále nedostupnější a často plné stresu.

Dovolená v blízkých destinacích má zelenou a turistika se dostává stále více do popředí. Aby si při společných túrách přišli všichni na své, budují turistické svazy rodinné horské stezky, které zvládnou i děti. V hotelech skupiny Best Wellness Hotels Austria mají vlastní horské průvodce, kteří se zájemci vyrážejí na horské výlety. V hotelu jsou k dispozici i ruksaky, hole a ochrana proti dešti.

Pro děti, kteří shledávají turistiku nudnou, jsou připraveny technické atrakce jako GPS-túry nebo geocaching, s kterými se stoprocentně podaří děti (a ne jen ty) vylákat do přírody.

Turistika pro dobrodruhy – žádná cesta není příliš dlouhá, žádná hora příliš strmá.

Trekaři milující dobrodružství hledají bez přestání nové výzvy. Překážek se nebojí, naopak, těší se na ně. Ať je to lezecká jištěná cesta, lanové centru, lezení v jeskyních nebo v obtížném alpském terénu či na ledovcích – dobrodružná složka je nejdůležitější.

Náš podzimní tip:

údolí Zillertal – Stock Resort www.bestwellnesshotels.cz/stock

jezero Achensee - Wellness Residenz Alpenrose www. bestwellnesshotels.cz/alpenrose.at

údolí Öztal – Hotel Das Central

www.bestwellnesshotels.cz/central

Kitzbühel – Bichelhof Sport-Wellnesshotel

www.bestwellnesshotels.cz/central