TRAVELNEWS.CZ

Top Hotely Top Hotely Kam na Valentýna

Kam na Valentýna

punta cana mase

Svátek zamilovaných, den sv. Valentýna, letos připadá na pátek. A to je skvělá příležitost chopit se iniciativy a naplánovat si romantický výlet ve dvou! Střední Evropa je plná krásných míst a mnohá z nich můžete navštívit hromadnou dopravou na přímém spoji.

Karlovy Vary - zimní lázeňská romantika

Za romantikou nemusíte jezdit daleko. Když si odmyslíme věhlas filmového festivalu, jsou Karlovy Vary známé pro své léčivé prameny a chutné karlovarské oplatky. Samozřejmě, jestli je to, co hledáte, masáž pro dva a popíjení šampaňského ve známém Grand hotelu Pupp, vůbec vám to nemáme za zlé. Západočeské město však nabízí mnohem více než jen odpočinkový wellness víkend!

Ujistěte se, že máte dostatek času i na procházku celého města. Karlovy Vary jsou nejstarším a, troufáme si říct, i nejkrásnějším lázeňským komplexem v České republice. Architektura města okouzlí snad každého. Pokud toužíte po (aktivním) odpočinku v přírodě, naplánujte si výlet na rozhlednu Diana, která nabízí dechberoucí výhled na celé Vary.

V Karlových Varech naleznete celkem 16 pramenů, přičemž za 17. je považován nápoj Becherovka. Zdejší minerálku si nejlépe vychutnáte z typických lázeňských pohárků. Popíjení vám zpříjemní pět kolonád a nespočet malebných altánků. Zelené autobusy jezdí z Prahy do Karlových Varů několikrát denně a cena jízdenky začíná už od 79 Kč.

Krakov - sídlo polských králů

Vyrazit můžete i k našim sousedům do Polska. Krakov patří mezi nejkrásnější a nejnavštěvovanější polská města. Centrum města (ale i okolí) vás okouzlí svojí architekturou a bohatou historií. Nechte čas jen tak plynout, zatímco si budete užívat společný moment se svoji drahou polovičkou a bloudit ulicemi města. Nejednou se můžete objevit na hlavním náměstí Rynek Glowny, které je dominantou Krakova. Uprostřed náměstí se nachází kostel Panny Marie, který stojí za prohlídku jak zvenku, tak zevnitř.

Klidnější část města najdete v židovské čtvrti Kazimierz. Poklidnou atmosféru nabízí hned několik útulných kaváren a restaurací. Pokud vám při procházce vyhládlo, jste tu tedy na správném místě! Jak se říká - láska prochází žaludkem. Svůj den můžete zakončit na lávce otce Bernatka, která je také přezdívaná jako most zamilovaných.

Budapešť - když nechcete do Paříže

A green and yellow bus driving down a street Description automatically generatedVíte, že maďarské hlavní město Budapešť je známé jako Paříž východu? Na rozdíl od Paříže si ale v ulicích, kavárnách a restauracích hlavního města Maďarska budete moci užít jeden druhého bez všudypřítomného davu turistů. Vyjeďte si autobusem do Budapešti a prožijte jedinečný víkend ve dvou!

Začněte den společnou snídaní v New York Café, krásné kavárně s romantickou atmosférou. Kavárna je umístěna ve 120 let staré budově, kde si budete připadat jako královský pár. K obědu si nakupte zásoby na místním trhu (maďarsky "Nagycsarnok") a udělejte si piknik v městském parku Városliget, kde také můžete později navštívit zámek Vajdahunyad. Pokud budete mít štěstí, bude se v parku konat jedna z četných sezónních akcí.

Když venku přituhuje, místo procházky po historickém městě možná zatoužíte po troše tepla. Lenošení v horké vodě je zázračným lékem na nohy unavené chozením po památkách i na kocovinu, pokud se rozhodnete oslavu Valentýna pořádně rozjet. Přímo pod Budapeští bublá 123 termálních pramenů, které vás zvou k návštěvě.

Salzburk - romantické centrum vážné hudby

Stejně tak, jako má láska mnoho podob, to samé můžeme říct o Salzburku. Vydejte se s námi za kulturou a bohatou historií tohoto světově proslulého města. Začněte svoji návštěvu ve Starém městě, které je na seznamu UNESCO. Getreidegasse je považována za nejznámější a nejkrásnější ulici Starého města, v níž se střídají historické obchody s luxusními butiky, starobylými obchůdky s tradičním zbožím a kavárnami. Symbolem této ulice jsou cechovní znaky nad vchody domů a krámů, označující příslušnost k jednotlivým řemeslům. Při procházce Getreidegasse se na chvilku zastavte u domu č. 9 - jedná se totiž o Mozartův rodný dům.

Z rušné nákupní ulice můžete zamířit na zámek Mirabell a do Mirabellské zahrady. Věděli jste, že tento zámek dal postavit kníže arcibiskup Wolf Dietrich pro svou milenku? I pro výběr jména zámku mu byla láska inspirací - mirabile (obdivuhodná, skvělá) a bella (krasavice). Říká se, že zdejší Mramorový sál je nejkrásnější svatební síní ve střední Evropě. Řekli byste zde své "ano"? Naplánujte si dostatek času pro procházku po Mirabellských zahradách, které jsou volně přístupné a rozhodně stojí za návštěvu.

Salzburk je proslavený i vynikajícím jídlem. Výborné jsou místní sýry, speciality ze zelí a ryby. Oblíbené je i Bierfleisch - hovězí maso dušené na černém pivu. Nevšední zážitek nabízí tzv. Mozartovy večeře, které se pořádají v nejstarší restauraci ve střední Evropě - Stiftskeller St. Peter. K jídlu hrají muzikanti a zpěváci v historických kostýmech a s barokními hudebními nástroji. Podle receptů z Mozartovy doby jsou připravená i jídla.

Český Krumlov - pohádkový zámek nad Vltavou

Ještě jednou se podívejme do zákoutí českých měst. Chcete, aby se vaše drahá polovička cítila jako v pohádce? Naplánujte si romantický výlet zrovna v takovém městě, které pohádku připomíná. Nemusíte vůbec jezdit daleko. Nasedněte na jeden z přímých FlixBusů z Prahy a za pár hodin jste v Českém Krumlově.

Největším lákadlem je zdejší zámek, který nabízí úchvatný pohled na město. Samotné centrum města vás okouzlí svými úzkými, klikatými uličkami, které jsou plné obchodů, restaurací a umění. Kromě úžasné historie a zajímavé architektury na vás čeká i dobré jídlo a pití.

Pokud jsme vás nadchli alespoň jedinou destinací, pak je náš úkol splněn a máme velkou radost. Nezapomeňte ale na jednu věc. Nakonec není důležité, kde jste, ale s kým po svém boku si výlet užijete. Krásného Valentýna!