TRAVELNEWS.CZ

Top Hotely Top Hotely 7 tipů, kam za vínem ve Znojmě a okolí

7 tipů, kam za vínem ve Znojmě a okolí

y7emoh3rgwnwkv0btr0pxtg8oxgjwljbmcrqfbk5kn5wvefenlrvm1tu3bdnemm8qob1ymw

Znojemsko, přesněji Znojemská vinařská podoblast je sice nejmenší ze čtyř hlavních vinařských regionů na jižní Moravě, to ale určitě neznamená, že toho má nejméně co nabídnout. Možná naopak. Každý, kdo ve vinařských krajích hledá kromě tradiční turistiky také cestu k vínu, zde najde nespočet možností, kde víno nejenom ochutnat, ale také se o něm mnohé dozvědět.

Vybrali jsme sedm tipů, které by nikdo, kdo má rád víno, neměl při návštěvě Znojemska vynechat.

Centrem tohoto vinařského regionu je historické město Znojmo, podle kterého získala svůj název a které je zároveň druhým největším městem Jihomoravského kraje. Je to tedy ideální výchozí bod pro vinařskou turistiku na Znojemsku. Většina zajímavostí se nachází buď přímo ve městě nebo v jeho těsné blízkosti, což představuje ideální podmínky pro pěší i cyklisty. A co byste tedy měli vidět a navštívit?

Enotéka znojemských vín Stále poměrně novou turistickou atrakcí a skutečným unikátem je tzv. Enotéka znojemských vín, která se nachází v prostorách bývalého pivovaru poblíž místního hradu v samém centru Znojma. Ta umožňuje individuálně ochutnávat vína ze Znojemské vinařské podoblasti. Stačí si jen nabít degustační kartu a pak si u automatu vybrat konkrétní víno k ochutnání. Jedná se o největší degustační místnost se systémem „by the glass“ v České republice.

Informační centrum VOC ve Vlkově věži

Na Znojemsku vznikl první apelační systém (značení podle původu hroznů) v České republice VOC, tedy Vína originální certifikace, nesoucí název VOC Znojmo. Místní vinaři jsou na to právem hrdí, a tak zřídili i vlastní informační centrum. To se nachází ve zrekonstruované Vlkově věži, těsně pod Masarykovým náměstím ve Znojmě. Kromě ochutnání a koupě vín, která se pyšní tímto označením, je také možné vystoupat nahoru na věž, kde je expozice VOC, a hlavně se rozhlédnout po městě a okolí.

Vinice Šobes Možná nejzajímavějším vinařským tipem na Znojemsku je vinice Šobes, mezi vinaři nazývaná také Šobeska. Jedná se o jednu z nejstarších, nejkvalitnějších a také nejznámějších viničních tratí v České republice. Nachází se uprostřed Národního parku Podyjí a za svou jedinečnost zdejší vína vděčí právě její ideální poloze. Vinici v současnosti vlastní společnost Znovín Znojmo, která z jejích hroznů vyrábí vína známá ceněná i ve světě.

Malovaný sklep v Šatově

Nedaleko Znojma, směrem k rakouským hranicím, se nachází malá vinařská obec, která skrývá vyložený vinařský unikát. Tím je tzv. malovaný sklep. Tento jedinečný prostor, který je vyzdobený plastickými malbami lidového umělce Maxmilliana Appeltauera, ale nikdy jako

sklep na výrobu a uskladnění vína nesloužil. Byla zde soukromá vinárna s možností posezení. Na návštěvníky zde ale dýchne spojení vína a lidového umění v unikátním prostředí.

Křížový sklep v Příměticích

Křížové sklepy jsou zvláštním druhem sklepů, které byly stavěny na půdorysu ve tvaru kříže. V Příměticích, na dohled Znojma, se pak nachází největší křížový vinný sklep u nás a jeden z největších v Evropě. Hlavní chodba s obrovskými sudy po obou stranách je 110 metrů dlouhá a bezmála deset metrů široká, rameno kříže pak měří 56 metrů, klenby jsou šest a půl metru vysoké a v kopuli ještě o jeden a půl metru vyšší. Díky těmto impozantním rozměrům sem v minulosti pohodlně vjel povoz tažený koňmi. Unikátní je také zdejší akustika.

Moderní vinařská architektura

V posledních desetiletích začali vinaři opět stavět moderní vinařské stavby podle plánů špičkových architektů. Způsoby, jakými architekti nápaditě propojují budovu vinařství s ohledem na její provoz a výrobu vína s krajinou okolních vinohradů jsou sami o sobě atraktivním turistickým cílem. V okolí Znojma se takové stavby vyskytují hned dvě. Tou patrně známější je reprezentativní centrum vinařství Lahofer, které je zakomponované do tradiční jihomoravské krajiny poseté vinohrady nad obcí Dobšice. Hlavní myšlenkou návrhu je motiv vinných řádků, jež se díky konstrukci přenáší i dovnitř budovy. Unikátní je i pochozí střecha, která zároveň slouží jako letní amfiteátr, kde se konají koncerty a další kulturní akce. Druhou takovou stavbou je pak nový vinařský areál Thaya vinařství v obci Havraníky. Ten se sice teprve blíží dokončení, ale už teď je novou dominantou, která ctí region a zároveň také respektuje přírodu.

Znojemské historické vinobraní Město Znojmo také hostí jeden z největších svátků vína v republice, a to Znojemské historické vinobraní. Pravidelně se koná v září a během třídenního veselí teče víno a zejména burčák proudem, podávají se různé kulinářské speciality a nechybí samozřejmě bohatý kulturní program. Vystupují zde známé tuzemské hudební kapely, městem prochází historický průvod, konají se rytířské turnaje, hraje se divadlo, na náměstích jsou různé trhy a mnohá další lákadla. Každoročně se za touto akcí sjede do města několik desítek tisíc návštěvníků z Česka ale i zahraničí.

Více informací o moravských a českých vínech a další tipy kam za vínem nejenom na Znojemsku najdete na www.vinazmoravyvinazcech.cz.