TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Svátek Hanami již brzy pohltí Japonsko. 3 důvody, proč byste si ho neměli nechat ujít

Svátek Hanami již brzy pohltí Japonsko. 3 důvody, proč byste si ho neměli nechat ujít

fs

Zatímco u nás to vypadá, že je jaro ještě daleko, obyvatelé Japonska již netrpělivě vyhlížejí první rozkvetlé kvítky. Na přelomu března a dubna totiž oslavují největší událost roku – Hanami, což v překladu znamená „obdivování květu sakur“. V období, kdy mají začít stromy kvést, roste mezi Japonci napětí a nedočkavost.

Svátek Hanami se slaví v celém Japonsku již od 3. století a symbolizuje příchod jara do země. Květy sakur jsou k vidění na každém kroku – v ulicích, zahradách, parcích či na březích řek. Města jsou zasypána přívalem bílých, tmavě a světle růžových květů. Tato náramná podívaná je však k vidění jen na krátkou chvíli, proto je důležité si návštěvu Japonska dobře načasovat. Letuška.cz má pro vás tři důvody, proč navštívit Japonsko právě v tomto období.

1. Společenská událost číslo jedna

Kdy je nejvhodnější doba navštívit zemi, která je neustále v pohybu? Když se zastaví. To se v případě Japonska děje právě při oslavách Hanami. Běžné rutinní záležitosti jdou stranou a vám se tak nabídne jedinečná možnost poznat Japonsko a jeho obyvatele v nevšedním světle. Lidé se během Hanami navzájem navštěvují a pořádají pikniky v parcích.

Na některých veřejných místech je hlava na hlavě. Každý touží získat místo k sezení pod rozkvetlou sakurou, aby si mohl naplno vychutnat jedinečnou atmosféru. Existuje nepsané pravidlo, že by měl každý Japonec strávit sezením pod sakurou alespoň půl hodiny za rok. Kromě toho se příchod jara oslavuje nejrůznějšími aktivitami, jako je zpívání, tanec, japonské tradiční pokrmy či pití saké.

2. Jedinečná podívaná

Pohled na rozkvetlé stromořadí sakur vás obměkčí i v případě, že se považujete za největšího cynika pod sluncem. Jedinečný estetický zážitek doplněný o spontánní výzdobu Japonců je balzám pro oko i duši. Stromy bývají ozdobeny papírovými lampiony, barevnými girlandami či malými světélky, která společně se záplavou růžových kvítků přináší v nočním světle romantickou atmosféru. Pokud by vám to bylo stále málo, koupit si můžete nespočet produktů s květinovou výzdobou. „Každá firma, která chce u Japonců zabodovat, uvádí na trh nové výrobky ze speciální sakurové edice,“ říká odborník na cestování Josef Trejbal.

3. Snadná cesta do Japonska

Japonsko je sice na druhé straně zeměkoule, ale cesta leteckou dopravou není komplikovanější než u jiných dálkových letů. Čeká vás jen jeden přestup a s trochou štěstí při výběru letenek můžete začít slavit Hanami již 15 hodin po odletu z Prahy. Kdy tedy letenky začít shánět? „Zájem o letenky do Japonska v termínu Hanami vždy značně vzroste. Turisté si nechtějí nechat ujít tento jedinečný svátek a tak letenky objednávají většinou s časovým předstihem. Opozdilci ještě letenky seženou i na poslední chvíli, ale platí, že čím dřív tím líp. Období květů sakur už je za rohem a obvykle trvá jen dva týdny – nejčastěji na konci března a začátkem dubna,“ radí Trejbal.