TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Rezervace letenek jsou 3,5x vyšší než minulý rok, Češi více létají "kamkoliv"

Rezervace letenek jsou 3,5x vyšší než minulý rok, Češi více létají "kamkoliv"

la20manga20club

Blížícím se letním prázdninám odpovídá i nadále rostoucí zájem Čechů o letenky. Počet jejich letních rezervací je aktuálně téměř 3,5x vyšší v porovnání se stejným obdobím minulého roku. Oproti pandemickým letům je však aktuálním trendem rezervace destinace podle aktuální dostupnosti letenek a flexibility.

Dokládají to data společnosti, podle nichž lidé vyhledávají mnohem častěji letenky bez ohledu na destinaci, tedy s filtrem „kamkoliv". Oproti minulému roku je tento údaj dvojnásobný a činí pro letní sezónu 20 milionů vyhledávání.

Rozhodujícím faktorem a letošním trendem při výběru dovolené se tak stává zejména její dostupnost, což reflektuje aktuální enormní zájem o letenky, a také flexibilita rozpočtu, času i dopravy. Výběr samotné destinace tak není klíčový jako tomu bylo v minulých letech, kdy současně hrála roli covidová opatření v jednotlivých zemích.

„Zaznamenáváme posun ve způsobu, jak lidé vybírají a rezervují své cesty. Zatímco v minulých letech hrála roli protipandemická opatření a omezení, aktuálně lidé letí takřka kamkoliv, hlavně, že mohou. I tak ale stále vedou destinace jako Itálie, Španělsko, Spojené království, Francie nebo Řecko. Čím dál více je znatelný zájem o USA a také Turecko, které je kvůli propadu turecké liry pro české turisty levnější než kdy předtím, říká Eliška Řezníček Dočkalová.