TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Pozemská základna Egypt

Pozemská základna Egypt

376567 323141944377647_1255771980_n

Ve speciální celovečerní epizodě tohoto oblíbeného seriálu se vypravíme za záhadami Egypta. Giorgio A. Tsoukalos dorazil do Egypta, aby v doprovodu svého přítele, egyptologa Ramy Romanyho, našel stopy po kontaktu starověkých Egypťanů s mimozemskými návštěvníky. Prvním místem, které navštíví, je velká pyramida v Gíze.

V listopadu 2017 bylo pomocí speciálních přístrojů zjištěno, že nad jednou z již dávno objevených komor se má nacházet další. Ta je podle přístrojů tak velká, že by se do ní vešla celá Socha Svobody. Pyramidy dodnes udivují nejenom svou velikostí, ale i umem svých stavitelů. Pyramidy jsou perfektně srovnány se světovými stranami. Podle obecné historie vznikly mezi lety 2589 až 2566 před Kristem. To znamená v době 4. dynastie Staré říše. Podle zastánců teorie starověkého astronauta jsou však pyramidy mnohem starší. Objevují se názory, že mohou být dokonce 10 000 let staré.

To by znamenalo, že mohly vzniknout před velkou potopou. Pokud tedy pyramidy vznikly v této době, kdo je vytvořil? Mohl tehdy být Egypt domovem mimozemské civilizace? Oba cestovatelé vstupují do pyramidy Velkou galerií. Co je zaujme, jsou kameny, které galerii tvoří. Některé jsou až z Asuánu. Zajímavé jsou i texty, které se o pyramidách zmiňují. V nich se píše, že faraon bude sedět na železném trůnu. Egypťané však železo neuměli vyrobit, nicméně ho znali. Šperky a zbraně pro faraona byly vytvořeny z meteoritického železa. Je tedy možné, že faraon měl skutečně železný trůn? Nachází se tento trůn v oné nově identifikované komoře? Staré texty také mluví o tom, že bůh Osiris a jeho manželka Isis přišli z Orionova pásu.

Byly pyramidy vůbec hrobkami? Jedna z teorií praví, že to ve skutečnosti mohly být zvláštní geomagnetické elektrárny. Pokud ano, tak by se zde energie vyráběla chemickou cestou. Další památkou, kterou cestovatelé navštíví, je Sfinga. Doprovod jim poskytne jeden z nejlepších egyptských archeologů. Ten se jim snaží vyvrátit jejich názory, že Sfinga byla vytesána před více než 4500 lety. Nicméně je zde teorie o tom, že eroze na Sfinze způsobuje voda z velkých dešťů. To by ale ukazovalo na dobu vzniku před 12 000 lety, kdy měl Egypt jiné podnebí. Se Sfingou se pojí i několik dalších teorií.

Teorie o velikosti její hlavy, teorie o další Sfinze ukryté někde poblíž v písku, teorie o tom, že Sfinga hleděla na souhvězdí Lva tak, jak bylo na obloze vidět před 10 500 lety. A konečně je zde teorie o tom, že ve Sfinze je uložena nějaká mimozemská technologie. Archeolog se snaží tyto teorie vyvrátit… Tsoukalos s Romanym navštíví ještě spoustu dalších míst a proberou různé jiné záhady Egypta.

Pozemská základna Egypt (repríza v pondělí 18. 5. od 14.15)