TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Podzimní čtení: 7 nejkrásnějších knihoven, kde můžete v klidu snít

Podzimní čtení: 7 nejkrásnějších knihoven, kde můžete v klidu snít

knih

Na knihovnách je něco magického... Tiché chrámy poznání, kde může člověk ztratit pojem o čase, studovat, meditovat nebo jen relaxovat a snít v klidném prostředí. Kromě toho jsou však některé knihovny samy o sobě architektonickými skvosty a zaslouží si místo v každém cestovatelském itineráři během návštěvy některé z evropských metropolí.

Ve spolupráci s FlixBusem jsme pro vás připravili přehled sedmi nejkrásnějších knihoven v Evropě, kam dojedete autobusem z Prahy nebo dalších českých měst. Vypravte se na některé z míst, kde se zastavil čas!  

  1. Knihovna svaté Jenovéfy - Paříž, Francie

Knihovna svaté Jenovéfy je jednou z vizuálně nejpůsobivějších budov v Paříži. Původní opatství  knihovny bylo založeno v 6. století a do její fasády jsou vyryta jména osobností, které se významně podílely na rozvoji lidského poznání, jako byli Koperník a Shakespeare. V pracovní den během odpoledne se lidé v ulici pod jmény 810 slavných učenců vyrytých do zdi seřadí a čekají, až společně budou moci usednout v ohromné studovně.

  1. Biblioteca Marciana - Benátky, Itálie

Italská národní knihovna Biblioteca Marciana by postavena roku 1537 a patří mezi vůbec nejstarší knihovny v Itálii. Obsahuje téměř 700 set tisíc svazků klasického textu a řadí se tak k největším italským knihovnám. Kromě tištěných knih obsahuje knihovna 13 tisíc rukopisů, 2 883 prvotisků a 24 tisíc děl vytištěných mezi lety 1500 a 1600.

  1. Filologická knihovna Svobodné univerzity - Berlín, Německo

Poněkud modernější architektonická památka, filologická knihovna, se nachází v areálu Svobodné univerzity v Berlíně.  Stavba knihovny byla zahájena v roce 2001 a dokončena byla už v roce 2005. Knihovna je nejkrásnější v noci, když její průsvitné fasády prosvítí vnitřní osvětlení a vytvoří tak efekt šachovnice. Design budovy navrhla světoznámá společnost Foster + Partners.

  1. Černý diamant, Dánská královská knihovna - Kodaň, Dánsko

Černý diamant je neoficiální název moderní přístavby ke staré budově Dánské královské knihovny přímo na nábřeží. Samotný název odráží leštěnou fasádu z černých žulových kamenů a také nepravidelné úhly budovy. V Černém diamantu jsou umístěna také dvě muzea, který můžete navštívit, Národním muzeum fotografie a malé muzeum věnované kreslenému výtvarnému umění.

  1. Knihovna Strahovského kláštera - Praha, Česko

Knihovna premonstrátského kláštera na Strahově je jednou z nejcennějších a nejlépe  dochovaných historických knihoven na světě se sbírkou přes 200 tisíc svazků. Nejstarší část knihovny, barokní Teologický sál, byl postaven v letech 1671 až 1674. Hlavní klasicistní klenby Filosofického sálu pocházejí až z roku 1794. Oba sály zdobí překrásné stropní fresky Siarda Noseckého a Františka Antonína Maulbertsche.

  1. Rakouská národní knihovna - Vídeň, Rakousko

Hofburgský palác ve Vídni v Rakousku byl kdysi sídlem císařů a králů. Dnes, kromě toho že je oficiálním sídlem rakouského prezidenta, je zde uchována úžasná sbírka neuvěřitelných 7,4 milionů položek Rakouské národní knihovny. Jednou z nejkrásnějších výzdob knihovny je obrovská freska na stropě, kterou vytvořil malíř Daniel Gran.

  1. Vatikánská apoštolská knihovna - Řím, Itálie

Podruhé se můžeme vydat na jih do Itálie, návštěva Benátek i Říma se dá spojit do jedné cesty. Vatikánská apoštolská knihovna se nalézá v samém srdci Vatikánu a je jednou z předních knihoven světa. Ve svých sbírkách opatruje kolem 1,6 milionů knih a jiných objektů. Ačkoli je o mnoho starší, byla knihovna formálně ustavena až v 1475. I tak se jedná o jednu z nejstarších knihoven světa a obsahuje jedny z nejvýznamnějších sbírek historických textů.