TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Po stopách hollywoodských trháků v ČR

Po stopách hollywoodských trháků v ČR

c oetscher_weinfranz.at

Pokud jste fanoušci filmových trháků, obzvlášť těch hollywoodských a hledáte tip na víkendový výlet, tak využijte pěkného počasí a vyrazte po stopách hvězd stříbrného plátna přímo v České republice. Platforma pro sdílení aut HoppyGo na svém blogu ukazuje několik míst, kde se v tuzemsku natáčely slavné filmy a které jednoznačně stojí za návštěvu.

Cesta nemusí být mnohdy nejbližší, a proto se vyplatí vyrazit raději autem, které si můžete rychle, jednoduše a bez složitého papírování zapůjčit přímo na HoppyGo. Vybírat je přitom možné až z 300 modelů nejrůznějších značek, takže si na své přijdou jak rodiny s dětmi, skupiny přátel, tak i dobrodruzi či romantici.

Casino Royale

Novodobá bondovka na náměty románu Iana Flemigna se z velké části natáčela v České republice. Asi nikomu neunikl Hotel Pupp, klenot Karlových Varů, který je středobodem dění celého filmu. Zde se odehrává napjatá hra Pokeru se záporákem Le Chiffre, kde se Bond snaží neprohrát značnou část britské státní pokladny.

Karlovými Vary však cesta agenta 007 po ČR nekončí. Další zásadní scéna se odehrává kolem goticko-románského hradu Loket z 13. století a stejnojmenného městečka uprostřed Českého ráje, které také stojí za návštěvu.

Letopisy Narnie

I žánr fantasy neminul Českou republiku. Na náměty knih Cliva Staplese Lewise byla v naší domovině natočena série Letopisy Narnie. Byť je Narnie prezentována jako paralelní svět, ve skutečnosti se jednalo o severní a východní Čechy, konkrétně o Adršpašské skály a České Švýcarsko. Během filmu měli diváci možnost několikrát vidět dominanty obou míst, mimo jiné Pravčickou bránu i úzké průchody mezi skalními útvary Adršpachu.

Obě destinace jsou skvělým místem pro milovníky pěší turistiky nebo cyklistiky všech úrovní. Vyznavači boulderingu či horolezectví si zde také přijdou na své. Parky disponují obrovskou řadou značených cest pro návštěvníky. V případě Českého Švýcarska doporučujeme svezení na lodičkách skrze Edmundovy a Divoké soutěsky. Při návštěvě Adršpachu definitivně nezapomeňte na Pískovnu, skalní jezero s průzračnou vodou.

Spider-man: Daleko od domova

V posledním pokračování série Spider-mana Peter Parker opouští New York a v rámci školního výletu navštěvuje Evropu, včetně České republiky. Byť by se při sledování filmu mohlo zdát, že Spider-Man navštívil jen Prahu, opak je pravdou. Mnoho scén, které se tváří jako Rakousko či Nizozemsko byly natočeny právě v české kotlině mimo hlavní město. Značná část „pražských scén“ byla natočena v Liberci. Několik zásadních střetů Spider-mana s hlavními zloduchy zachycuje skvostnou neorenesanční radnici města z konce 19. století v pozadí na hlavním Sokolském náměstí.

Králíček Jojo

Oscarový Králíček Jojo byl téměř celý natočený v tuzemsku. Značná část natáčení proběhla v severozápadních Čechách, konkrétně potom v centru Žatce, který se nám zdá jako super destinace na víkendový výlet.