Svět Svět Na kola v Jižním Tyrolsku

Na kola v Jižním Tyrolsku

montigglersee 2

Už jste si naplánovali letní dovolenou? Krajina Jižního Tyrol-ska/Südtirol na severu Itálie uprostřed vrcholků Dolomit, jabloňo-vých sadů, širokých údolí a vinic nabízí mnoho možností: vyrazit je zde možné za cyklistikou a pěší turistikou, jakož i koupáním v horských jezerech. K tomu si připočítejte vynikající jihotyrolská vína a vyhlášenou kuchyni.

600 kilometrů značených cyklostezek, pro silniční kola cyklostezky v údolích, pro horská kola traily v Dolomitech.

Via Claudia Augusta 1. část - cyklostezka Reschensee – Meran

Délka: 89 km Výškový rozdíl: 1136 m Nejvyšší bod: 1539 m

Velmi známá je cyklotrasa Via Claudia Augusta, která se táhne od průsmyku Reschenpass/Passo di Resia údolím Etschtal/Val d’Adige, pokračuje jižněji do Itálie a vede po-dél antické silnice. Její první část měří 80 km, začíná u jezera Reschen-see/Lago di Resiaa ved e cyklisty kolem zatopené věže, po břehu jezera Haidersee, přes Burgeis/Burgusio s výhledem na Mals/Malles se sedmi románskými kostely, skrz středověké městečko Glurns/Glorenza. Odtud pokračujte přes Prad/Prato, vstupní bránu do národního parku Stilfserjoch, skrz mramorovou vísku Laas/Lasa, dolů z kopce do Göflanu/Covelana a ovocnými sady do Latsch/Laces. Z Latsch vede trasa kolem zámku Kas-telbell a raně křesťanského kostelíka sv. Prokula (Prokuluskirchlein) v Naturns/Naturno a končí v lázeňském městečku Meranu/Merano.

Vyjížďka na horských kolech k náhorní plošině Plätzwiese

Doba: 4 hod. Délka: 44.5 km Nejvyšší bod: 2040 m

Velmi krásná pro pěší i cykloturistiku je oblast Tre Cime/3 Zinnen v Dolomitech. Naše doporučená cyklotrasa začíná v Toblachu/Dobbiacu. Vyjedete na jih po cyklostezce do údolí Höhlensteintal. Štěrková cesta mírně stoupá 12 kilometrů do kopce. V místě, kde se podruhé překříží s asfaltovou silnicí, se jede doprava a po 50 metrech odbočuje doleva na

hlavní silnici na Cortinu. Po kilometru na SS51 zabočte doprava na vojen-skou silnici a jeďte po ní 7 kilometrů do kopce až k pevnosti z první svě-tové války, vedle níž leží ve výšce 2028 metrů chata Dürrensteinhütte. Po zaslouženém odpočinku pokračujte po cestě č. 37 přes náhorní plošinu Plätzwiese, kterou obklopují magické vrcholy Dolomit. Odtud se po lesní cestě jede z kopce k hostinci Brückele. Následuje krátký úsek po silnici, dále po cestě č. 37 až do Niederdorfu/Villabassy a Toblachu.