TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Léto 2022 bez cestovních restrikcí - TOP10 destinace v prodejích cestovních kanceláří a agentur

Léto 2022 bez cestovních restrikcí - TOP10 destinace v prodejích cestovních kanceláří a agentur

nirwana bali indonesia 2

Většina evropských zemí již přistoupila k rozvolnění vstupních požadavků a nepožaduje ani vyplnění vstupního formuláře, ani předložení dokladu o bezinfekčnosti – digitální COVID certifikát EU (očkování/uzdravení/test). Mezi tyto destinace bez vstupních požadavků, do kterých lze cestovat jako před pandemií, patří: Chorvatsko, Itálie, Řecko, Španělsko, Turecko, Bulharsko, Rakousko, Slovensko, Slovinsko, Kypr, Německo ad.

Před cestou je důležité zkontrolovat nejen cestovní opatření v souvislosti s nemocí COVID-19, ale rovněž požadovanou platnost cestovního dokladu. V mnoha zemích platí požadavek na platnost cestovního pasu minimálně 6 měsíců po návratu do ČR a tato lhůta platnosti je striktně vyžadována. Vždy při cestách leteckou dopravou doporučujeme ověřit vstupní podmínky ještě před cestou, a to přímo u leteckého přepravce.

Také upozorňujeme, že ačkoliv obecně dochází k rozvolňování pravidel cestování, ne vždy platí zcela volný pohyb osob přes hranice. Příkladem může být Francie, která nadále uplatňuje covidové podmínky pro vstup. Pro cesty do Francie, a to i pro tranzit, je stále nutné prokázat se dokladem o bezinfekčnosti (očkování, uzdravení, test).
Destinace, kde je stále nutné předložit certifikát o bezinfekčnosti a/nebo vyplnit příjezdový formulář: Egypt, Francie, Spojené arabské emiráty, Tunisko.

Cestujícím se stále doporučuje vybavit se na dovolenou rouškou/respirátorem, které mohou být vyžadovány např. v MHD, ve zdravotních zařízeních, na palubě letadla.

Obratem prodejů zájezdů se cestovní kanceláře a cestovní agentury v ČR přibližují roku 2019. Oproti loňské sezóně se s rostoucí tendencí setkávají všechny destinace, včetně Portugalska, zejména Madeiry. Last minute nabídka během letních prázdnin bude s ohledem na vysoké prodeje a nasmlouvané kapacity velmi omezená, spíše zůstanou v nabídce méně žádaná ubytovací zařízení.

TOP 10 destinací v prodejích CK v letošní letní sezóně:
1. Řecko
2. Chorvatsko (zejména vlastní doprava)
3. Itálie (zejména vlastní doprava)
4. Turecko
5. Španělsko (včetně Kanárských ostrovů)
6. Egypt
7. Bulharsko
8. Tunisko
9. Rakousko
10. Spojené arabské emiráty


Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) je české profesní sdružení subjektů cestovního ruchu, založené v roce 1991, které má přibližně 250 členů z řad subjektů cestovního ruchu. AČCKA, jako jediný zástupce za Českou republiku, je také členem ECTAA – asociace sdružující národní asociace cestovních kanceláří a cestovních agentur zemí Evropské unie (http://www.ectaa.org), účastní se zasedání a své členy pravidelně informuje o aktuálním dění z oblasti evropské legislativy.