TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Kyperské léto

Kyperské léto

sandy-beach-in-cyprusKdyby se náhodou v Česku ochladilo, věřte, že na Kypru tomu tak není. Tropické teploty jsou zde v letní sezóně skoro pravidlem, moře krásné, a ne náhodou opět kyperské pláže dostaly svou modrou vlajku, a Kypr se ocitl již posedmé na prvním místě jako země s nejlepší kvalitou vody na koupání v Evropě.

Kyperské předsednictví Evropské Unii od 1. července je doprovázeno bohatým kulturním programem i v hlavní turistické sezóně a letos je opravdu unikátní příležitost vidět více než jindy.

Zajímavé uvítání čeká návštěvníky již na letišti v Larnace se dvěma zajímavými výstavami. Čekání na transfer si můžete zpestřit interaktivní procházkou „Od příletu po odlet“, kterou vytvořili přední kyperští umělci a vaši pozornost upoutají i sochy 16 umělců z 11 evropských zemí, kteří vyzdobili letištní prostory.

A protože je léto, téměř všechny kulturní aktivity se stěhují ven. Pod širým nebem bude probíhat i tradiční, již 16. Mezinárodní festival řeckého dramatu, a to  v amfiteátrech v Kourionu, Nikosii, Larnace a Pafosu. Nejde jen o klasická představení známých titulů, ale i o netradiční zpracování řeckých tragédií, ať již v podání Hessenského státního divadla s titulem Agamemnonovy děti nebo opery Tommasa Treatta v podání anglického souboru Skull of Yorick.

Zajímavým projektem, který by návštěvníci neměli minout, je výstava mozaik v Byzantinském muzeu. Vedle světově proslulých mozaik z Kanakirie, zde bude vystavovat svá díla George Kepolas. Ovšem nejen vystavovat – během výstavy bude umělec předvádět celý průběh tvorby mozaiky, která patří na Kypru k nejstarším umělecko řemeslným tradicím.

V Limassolu byly shromážděny dosud nevystavené předměty z archeologických vykopávek, reprezentativní vzorky středověkých sgraffit, byzantské ikonografie a glazované keramiky a na výstavě pod názvem Maniera Cypria jsou konfrontovány s díly současných umělců, kteří navazují na historii, mytologii, formy i příběhy a vytvářejí tak „kyperský styl“ dneška.

Poznávat Kypr se dá různě. Na konci července určitě stojí za výlet navštěva Festivalu Koumandaria, který se koná ve 14 vesnicích této oblasti. Tradiční kyperská hudba, tanec, divadelní představení, ale hlavně kyperské speciality a místní sklípky, budou celý týden patřit k hlavním atrakcím.

Tip pro turisty.

Chcete-li Kypr poznat opravdu dobře, doporučujeme využít prohlídek jednotlivých měst s průvodcem. Tuto službu, kterou podporuje Kyperská organizace cestovního ruchu spolu s městy, najdete v Nikosii, Limassolu, Larnace i Pafosu a je zdarma. Vzhledem k velkému zájmu je nutná rezervace předem a telefonní číslo na místní turistické centrum vám poskytnou v kterémkoli hotelu.

herocyprus-77637eba-441e-42a5-a417-eba72c975322