TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Kde nejlépe nasát vánoční atmosféru? 4 tipy na nejkrásnější zimní výlety do evropských metropolí

Kde nejlépe nasát vánoční atmosféru? 4 tipy na nejkrásnější zimní výlety do evropských metropolí

img 5891

Advent se nezadržitelně blíží a spolu s ním i předvánoční shon, kvůli kterému často zapomínáme, jak krásné období Vánoce jsou. Každý by proto měl alespoň na jeden prosincový víkend vypnout, vzít do ruky hrneček s punčem nebo svařeným vínem, prozkoumat vánoční trhy a krásnou výzdobu a užít si tu správnou zimní pohodu. Pokud se chcete dostat do správné vánoční nálady a váháte, kam byste se měli vydat, cestovatelský portál  pro vás má 4 tipy na vánoční destinace, které vás svou atmosférou zaručeně pohltí.

 Moskva

Hlavní město Ruska si mnoho Čechů pro předvánoční výlet nevybere, přitom cesta letadlem zabere jenom dvě a půl hodiny a rozhodně se vyplatí. Rusové si na vánoční výzdobě dávají hodně záležet a neomezují se jenom na samotné centrum. Typické architektuře pak přidává to pravé kouzlo padající sníh. „V Moskvě se Vánoc na blátě bát nemusíte, naopak si přibalte co nejteplejší oblečení. Teplota umí klesnout i několik desítek stupňů pod bod mrazu," radí odborník na cestování Trejbal. Těšit se můžete také na divadlo nebo balet na ledu, a když budete mít trochu štěstí, potkáte i Dědu Mráze, který sbírá od dětí dopisy s vánočními přáními. Připravte se ale na fronty. „Rusové hodně dbají na bezpečnost a na místech s větší koncentrací lidí provádějí důkladné kontroly. Před vstupem na Rudé náměstí si v některých časech počkáte třeba i hodinu," upozorňuje Josef Trejbal.

Amsterdam

V Amsterdamu sice existuje obchod s názvem „Vánoční palác", který je otevřený po celý rok, během adventu ale ožívá celé město. Nespočet světýlek a dekorací, vánoční hudba, to vše vytváří spolu s všudypřítomnými kanály pohádkovou scenérii.

Přidejte k tomu projížďku na loďkách a o nezapomenutelný zážitek máte postaráno. Nejznámější vánoční trhy najdete na náměstích Rembrandtplein a Leidseplein, kde nezapomeňte ochutnat tradiční smažené dobroty olieballen a appelbeignets! „O Vánocích v Amsterdamu doporučuji navštívit také některý z překrásných kostelů jako Sint Nicolaaskerk nebo Vondelkerk, kde se zpívají koledy," doporučuje Josef Trejbal. Velkým lákadlem bývá také každoroční festival světel, během kterého umělci z celého světa zahalí nizozemskou metropoli do dechberoucích světelných efektů.

Curych

Zimní Švýcarsko si většina Čechů spojí spíše s lyžováním, přitom vánoční oslavy v Curychu mají tolik krásných tradic. Největšímu krytému trhu v Evropě na curyšském hlavním nádraží vévodí vánoční strom posázený krystaly Swarovski. Na ulici Bahnhofstrasse se třpytí přes dvanáct tisíc žárovek a také zde najdete slavný „zpívající vánoční strom", na jehož ochozech se střídají sbory koledníků. Do tradice v podobě výroby svíček, která vznikla už v roce 1969, se můžete zapojit i vy sami. Mladší návštěvníci se mohou projet vánoční tramvají Märlitram, ve které si od andělů poslechnou vánoční příběhy. A zkrátka nepřijdou ani sportovní nadšenci. 10. prosince se koná tradiční běžecký závod Silvesterlauf, bruslaři si určitě vyberou některé z pěti kluzišť a ti nejotrlejší se mohou zúčastnit charitativního setkání plavců "Samichlausschwimmen" a přeplavat řeku Limmat.

Brusel

Na pestrých vánočních trzích a předvánočních atrakcích v belgickém Bruselu se setkává celá řada kultur. Vánoční vesničky vyrostou na mnoha místech, nejznámější trh bývá ale na náměstí Grand Place, kterému dominuje působivá radnice a tradiční vánoční jedle. Kromě více než 200 stánků a chatiček si zde užijete známé velké ruské kolo, kluziště, řadu představení a koncertů nebo světelné show. Neméně působivý trh se nachází také u kostela Sv. Kateřiny, který po setmění ožije díky speciálním světelným efektům.