Svět Svět Irák: Aktuální doporučení

Irák: Aktuální doporučení

vstava pro vechny smysly 2018 6

Ministerstvo zahraničních věcí ČR varuje občany ČR před cestou do Iráku s ohledem na dlouhodobě nepříznivou bezpečnostní situaci, včetně rizika ideologicky či kriminálně motivovaného vražedného útoku či únosu.

Všem občanům plánujícím či zvažujícím cestu do Iráku doporučujeme průběžně sledovat relevantní mediální zpravodajství a před cestou konzultovat Velvyslanectví ČR v Bagdádu či Generální konzulát ČR v Erbílu.
 

Vzhledem k dlouhodobě vysokému riziku násilných útoků jak ideově extremistického, tak čistě kriminálního charakteru na velké části území Irácké republiky doporučuje MZV občanům ČR cesty do země omezit na oblast kontrolovanou regionální vládou Kurdistánu (KRG) se sídlem v Erbílu (tj. provincie Dohuk, Erbíl, Sulajmáníja), nicméně i tam je nutné dbát zvýšené opatrnosti jak v příhraničních oblastech s Tureckem a Íránem, tak v oblastech přiléhajících k dalším iráckým provinciím Ninive, Saláhuddín a Dijála. S krajní obezřetností je možné cestovat dále do Bagdádu a velkých měst iráckého jihu.

Ve všech těchto případech doporučujeme cestovat s prověřeným a spolehlivým místním průvodcem a zdržovat se pokud možno pouze v přehledných městských veřejných prostorech. Mimo region KRG se nedoporučuje samostatná meziměstská přeprava po zemi.

Důrazně také doporučujeme před každou cestou na území Iráku konzultovat cestovní plány s Velvyslanectvím ČR v Bagdádu (resp. v případě regionu Kurdistán s Generálním konzulátem ČR v Erbílu), které disponuje aktuálními bezpečnostními informacemi.

Doporučujeme také před cestou provést registraci v systému DROZD.

V celé zemi je omezený přístup k základní zdravotnické pomoci.