TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Cestování v roce 2021: Češi cestovali nejvíce od vypuknutí pandemie

Cestování v roce 2021: Češi cestovali nejvíce od vypuknutí pandemie

assoufid golf club

Navzdory přetrvávajícím omezením souvisejícím s pandemií COVID-19 se čeští cestovatelé v loňském roce opět rozlétali. Podle dat travel-tech společnosti Kiwi.com Češi v roce 2021 provedli téměř o 92 %* více rezervací než v roce předešlém, z toho většinu tvořily cesty po Evropě. Pomalu se tak přibližují k číslům z předpandemického období roku 2019, kdy byly rezervace zhruba ještě o čtvrtinu vyšší.

Mezi nejčastěji navštěvovanými městy byly v roce 2021 Kyjev, Řím, Paříž, Malaga a Londýn. V top 10 se umístily také další oblíbené italské a španělské destinace Barcelona, Katánie či Palma de Mallorca. Češi celosvětově navštívili 619 měst ve 128 zemích, ve kterých pobývali od 3 do 6 dnů a urazili přes 113 milionů vzdušných kilometrů.

„Kromě zájmu o tradiční evropské destinace jsme v roce 2021 zaznamenali také nárůst rezervací do Asie. Pokud porovnáme rok 2021 a 2020, celkový počet rezervací do tohoto regionu se více než zdvojnásobil. Češi nejčastěji cestovali do Spojených arabských emirátů, Kazachstánu, Gruzie, Jordánska či Arménie,” říká Eliška Řezníček Dočkalová, ředitelka Customer Experience v Kiwi.com.

Nejvíce rezervací v létě, nejméně na začátku roku**

V loňském roce Češi nejčastěji vyráželi do zahraničí během letních prázdnin, nejvíce v září, poté v srpnu a červenci. V tomto období Češi uskutečnili téměř polovinu veškerých rezervací za rok 2021. Naopak k nejslabšímu období patřil začátek roku, a to nejen pro Čechy, ale i globálně. Globální data dále ukazují, že nejsilnějším obdobím mezi zahraničními cestovateli byl naopak podzim a konec roku 2021, konkrétně prosinec.

Letenky dále zlevňovaly

K oživení cestovního ruchu také dopomohly nižší ceny letenek, podle globálních dat Kiwi.com průměrné ceny letenek mezi lety 2019 a 2021 klesly o 38 %. V porovnání s rokem 2020 pak byly ceny letenek v loňském roce nižší o více než 14 %. Ceny letenek z Česka se mezi lety 2021 a 2020 propadly přibližně o 14 % a v porovnání s rokem 2019 byly levnější zhruba o čtvrtinu.

Návrat zahraničních turistů

Stejně tak se propadly ceny letenek i do České republiky, což společně s rostoucí důvěrou a mírnějšími restrikcemi přilákalo do země značnou část zahraničních turistů. Konkrétně v porovnání s rokem 2020 jich přicestovalo do Česka o 65 % více, zejména v prosinci. Jednalo se především o cestovatele z Francie, Ukrajiny, Izraele, Velké Británie, Dánska, Itálie a Španělska. Turisté se u nás zdrželi v průměru tři dny, stejně jako tomu bylo v roce 2020.

Výhled na rok 2022

Kiwi.com eviduje zdravou úroveň rezervací pro rok 2022, která naznačuje, že chuť cestovat poroste také v letošním roce. V rámci rezervací z ČR nadále dominují cesty do evropských destinací jako je Řím, Kyjev, Paříž, Barcelona a Malaga, preference Čechů se tedy výrazným způsobem nemění. Cestování po Evropě také aktuálně zůstává nejlevnější volbou, následována je Asií a Afrikou.

„Aktuální situace naznačuje, že s postupující proočkovaností lidí roste také jejich důvěra v cestování, což dokazují i čeští zákazníci Kiwi.com, jejichž počty se od roku 2020 zdvojnásobily. Věříme, že i v letošním roce bude zájem zákazníků růst jako v době před pandemií,” uzavírá Dočkalová.

*Procentuální rozdíl mezi počtem rezervací provedených v roce 2021 a 2020

**Cesty zarezervované a současně uskutečněné v roce 2021