TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět České nebe v roce 2019: Rekordní prodeje a rostoucí zájem o vyšší cestovní třídy

České nebe v roce 2019: Rekordní prodeje a rostoucí zájem o vyšší cestovní třídy

brando-4-474x239

Ve třetím čtvrtletí začali Češi ve velkém nakupovat letenky do exotických destinací. Ty se čím dál častěji stávají cílem podzimních a zimních dovolených. „Opět se potvrdil trend, kdy cestující upřednostnili více kratších dovolených v průběhu roku místo jedné delší dovolené během hlavní sezóny. Rostl také zájem o vyšší cestovní třídy, které volila ke svým cestám především firemní klientela do dálkových destinací, a sice meziročně o 20 % na 6,2 % ze všech prodaných letenek,“ říká Trejbal, ředitel letenkového portálu.

 Ceny až 80 % prodaných letenek se pohybovaly do 4 tisíc korun. „Cestující si u nás mohou vybrat letenky ze široké cenové škály. Je to způsobeno především rostoucí nabídkou levnějších letenek bez zavazadel i na dálková spojení a oblibou cestování mladých lidí na zkušenou po celém světě,“ upřesňuje Trejbal.

Pomyslným letošním rekordmanem se stala letenka za téměř 450 tisíc. Jednalo se o zpáteční letenku v první třídě na trase San Francisco – Praha. Objednávka byla přijata na poslední chvíli. Naopak nejlevnější letenku ulovil cestující z Berlína do Brna, stála jen 325 Kč.

Nejoblíbenější evropskou destinací se stala již po několikáté za sebou Paříž. Druhé a třetí místo obsadily Londýn a Amsterdam, čtvrté potom Brusel. Z dálkových destinací vedla Dubaj, za ní New York a Bangkok. Absolutním skokanem v prodaných letenkách se stal Mauricius s meziročním nárůstem 115 %.

Lze očekávat, že i v tomto roce zájem o leteckou dopravu poroste. Příznivou cenu letenek však může ohrozit mnoho faktorů. Neustávající krize s odstavením Boeingů nebo zvyšující se ekologické tlaky, mohou způsobit, že letecká doprava podraží. „Cestujícím doporučujeme s nákupem letenek pro letošní rok neotálet,“ uzavírá Trejbal.