TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Češi sní o exotické dovolené na Vánoce, realita je ale odlišná

Češi sní o exotické dovolené na Vánoce, realita je ale odlišná

deluxe-cabin-3

Češi sní o vánoční dovolené na exotických místech, ve skutečnosti ale tráví dovolenou blíže k domovu, vyplývá to z dat společnosti Kiwi. Cestovatelé v posledních měsících nejčastěji rezervovali letenky do evropských destinací, v čele se Španělskem, zvláště Kanárské ostrovy, a do Portugalska. Přesto mezi zákazníky společnosti dominovaly během vyhledávání především vzdálenější a exotičtější destinace.

Čeští cestující letos nejvíce zadávali do vyhledávače Kiwi.com* Španělsko, Mexiko, Nizozemsko, Portugalsko, Rusko, Thajsko, Spojené státy a Turecko.

Mezi nejvyhledávanější města se zařadily například Cancún, Bangkok a Istanbul, ale ani jedno se nedostalo na seznam první desítky nejčastěji rezervovaných měst. Naopak mezi českými cestovateli bylo nejoblíbenější Španělsko, hlavně pak Kanárské ostrovy. Tenerife, Las Palmas, Fuerteventura, Barcelona, Malaga a Madrid celkově představovaly 6 z 10 nejoblíbenějších měst, co do počtu rezervací. Do první desítky se dostala také Lisabon.

Oblíbenost Španělska a Portugalska mezi zákazníky Kiwi.com potvrzují také výsledky průzkumu, který provedla společnost ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM/MARK mezi Čechy a Slováky v říjnu tohoto roku. Celkem 40 % respondentů průzkumu uvedlo, že v důsledku pandemie nyní preferuje především lety na kratší vzdálenosti a 70 % dává přednost právě evropských městům.

„Oblíbenost přímořských destinací Španělska a Portugalska je mezi zákazníky Kiwi.com stabilní a silný trend. Na druhou stranu jsme zaznamenali výrazný pokles zájmu o klasické metropole jako je Paříž, Amsterdam a Brusel,“ říká Eliška Dočkalová, ředitelka zákaznické zkušenosti v Kiwi. „Očekáváme však, že se poptávka o tyto města opět zvýší s blížícím se létem v souvislosti se zmírněním cestovních omezení a zavedením očkování,“ dodává Dočkalová.

Vzhledem ke stále nestabilní situaci ve světě a řadě cestovních omezení si Češi letní prázdniny příliš neužili, stejně tak tomu bylo i v průběhu podzimních měsíců. Je tedy přirozené, že nyní touží po exotičtější vzdálené dovolené, ale nakonec si přeci jenom zvolí jistější variantu, která je blíže k jejich domovu.